Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съседи сигнализират за опасна сграда на улица "Възраждане"№ 3 в Бургас

17 предписания за обезопасяване на рушащи се частни имоти е издала общината за година

| обновено на 31.01.22 в 20:32
7
Къщата се намира в центъра на Бургас

 

Сграда в центъра на Бургас е опасна за преминаващите. Съседите многократно са подавали сигнали до институциите. 

Адресът на улица "Възраждане" №3 е част от поредица къщи, която носят духа на Бургас и оформят късата търговска уличка от Часовника по посока на медицинския център "Света София". Първият етаж на сградата се отдава под наем за търговия. На 19 декември едри парчета мазилка се откъртиха от необитаемия втори етаж. За щастие, пострадали нямаше, а БНР-Бургас подаде сигнал до общината. Междувременно с медията се свързаха живеещи в съседните имоти, които заявиха, че липсата на адекватно стопанисване се отразява негативно и върху тяхната собственост. И показаха как изглежда сградата от страната на двора. Къщата е в плачевно състояние, категорична е архитект Филипа Гугучкова, която е собственик на съседен имот:

"Покривът се руши. Той е пропаднал на много места. Оттам сградата се пълни с вода и предполагам, че междинните плочи на самата конструкция вътре ще подадат в някакъв момент. Течовете са включително до магазините на партерно ниво. Мазилката е в лошо състояние. В улуците растат треви и дървета. Прозорците са счупени, таванските и другите етажи са пълни с гълъби. Ние носим последствията от неподдържаните сграда и двор. Прясно ремонтираното жилище на брат ми пострада драматично-таванът се срути под тежестта на влагата, която прониква от съседната сграда."

Архитект Васил Дончев добави:

"Ситуацията се влошава прогресивно от 7-8 години, откакто сградата е наистина неизползваема. Направихме опит да решим въпроса само с разговори със съсобствениците в сградата, които въпреки техните уверения с години не даваха резултат. В последствие започнахме кореспонденция с общината по тази тема, която вече беше стартирала процедура."

Проблемът от няколко години е и в полезрението на Община Бургас. На собствениците е наредено да предприемат необходимите ремонтни и възстановителни дейности по сградата като за целта следва да бъде изготвен инвестиционен проект, съгласуван с Министерство на културата и одобрен от Община Бургас. Заповедта за реставрационните мерки е влязла в сила на 14 юли 2021 година. Към настоящият момент подобен проект не е постъпвал в администрацията. Срокът за изпълнение на издадения административен акт е изтекъл в края на 2021 година. След това тече едномесечен срок, в който се отправя запитване до адресатите на заповедта относно предприетите действия от тяхна страна. При липса на такива се преминава към принудително изпълнение, поясниха от администрацията.

Готови сме да чуем и гледната точка на съсобствениците на имота, както и какво предвиждат за решаване на въпроса. 

От общината напомнят, че при аварии или други обстоятелства, застрашаващи строежа с увреждане или разрушаване, собственикът на имота е длъжен да предприеме незабавни действия. В случаите, когато обектът не се поддържа в добро състояние се провежда процедура с комисия по ЗУТ. За изтеклата година в Бургас по повод постъпили сигнали са издадени 17 предписания за обезопасяване на опасни сгради – частна собственост. За 3 от сградите със статут на "недвижимо културно наследство" са дадени съвместни указания с инспектор при Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" за обезопасяване. За две от тях процедурата е на етап издадени заповеди за извършване на ремонтни и реставрационни дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

публикувано на 07.07.24 в 14:00

Обявена е обществена поръчка за саниране на 30 блока в Бургас

Община Бургас обяви обществена поръчка за саниране на 30 многофамилни жилищни сгради. Те са в комплексите Меден рудник, Изгрев, Славейков и Лазур. Прогнозната стойност на поръчката, без включен ДДС, е  64 535 107,83 лева . В обхвата на поръчката са включени проектиране, строителство и авторски надзор. 22 от блоковете са в к-с "Меден рудник" - б л...

публикувано на 07.07.24 в 10:40

Рекорден брой участници в благотворителния плувен маратон организиран от "Онкоболни и приятели"

160 са участниците, които ще се включат в благотворителния плувен маратон, който се организира от сдружение „Онкоболни и приятели“. Броят им е най - голям досега в седемгодишното провеждане на инициативата и двоен в сравнение с миналата година. Участниците ще бъдат превозени с две корабчетата до остров „Св. Анастасия“. О където ще е старта на плуването..

публикувано на 07.07.24 в 07:30
Фрагмент от спектакъла „Един от нас“, посветен на интеграцията на хора от аутистичния спектър, по сценарий и под режисурата на Камелия Славейкова.

Фондация ще посредничи за професионалната интеграция на хора с аутизъм

Нужни са законови промени, за да могат хората с аутизъм и конкретно с Аспергер да работят. Посредничество и подкрепа в намирането им на работа е една от целите на  фондация“ "Аутизъм. Съдействие за професионална интеграция-АСПИ". Неин учредител е Камелия Славейкова, която е родител на дете с Аспергер, затова и отблизо познава проблемите на..

публикувано на 06.07.24 в 16:11

63 са гнездата на белия щъркел в община Сливен

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно събитие. Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., България се..

публикувано на 06.07.24 в 15:15

Поставят 2919 нови лампи в община Поморие

Проектно предложение на Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е за „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 2“ и е за инвестиции в системи за външно изкуствено осветление в населените места Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово,..

публикувано на 06.07.24 в 08:38
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе днес в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне  от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 06.07.24 в 08:34