Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бургаска журналистка направи кулинарен канал

Десислава Георгиева меси хляб в you tube, обещава рецепти и за вегани

| обновено на 15.02.22 в 06:37

Нов кулинарен канал „споделя“ рецепти и трикове в кухнята. Автор на „Тихото готвене с Деси“ е бургаската журналистка Десислава Георгиева. Дългогодишен кадър на вестник „Морски труд“, в момента собственик на сайта Сhernomorie-bg.com, Георгиева има зад гърба си и две книги-стихосбирката „Момичето с къдриците“ и "Време без думи" с кратки стихове и миниатюри. Защо сега кулинарен канал?

Приятелите на Десислава Георгиева във фейсбук споделят често вечерята й. Повече от 4 години албумът със снимки „Когато готвя“ е надлежно попълван с вкусотии. От дума на дума, с приятелско побутване снимките прерастват във видеа. Важна роля за тази крачка се пада на дизайнера Христо Петров, който монтира клиповете. Десислава разказа за предаването „Ева в неделя“:

„Искаме да помогнем на хората, които се чудят какво да сготвят като им дадем интересна идея. Всички рецепти могат да бъдат комбинирани с различни съставки според това какво ви е предпочитанието. Предлагам ги по начина, по който ги правя. Това са рецепти, които знам от майка ми, от баба ми, съвременни рецепти, които съм гледала или опитвала-правя си мои варианти. Използвам подправки, които на мен ми харесват. Убедила съм се, че кулинарията наистина е изкуство, но всеки може да готви стига да следва основни стъпки!“

Първото видео се появява навръх Бъдни вечер и е за приготвянето на содена питка. Окончателно идеята за you tube канал се оформя по време на приготвянето на коледен щолен. Братовчед й я провокира да обяснява какво прави, но тя му отговаря с  пълно мълчание. Оттам идва и името на канала. „Тихото готвене с Деси“ набира скорост и вече има 10 видеа, засега основно с традиционни български рецепти, испански ястия и други по-малко познати по нашите географски ширини храни:

„Ще покажа всичко, което аз обичам, което съм опитвала някъде, което искам да направя, експериментирам и успоредно с това ще направя рецепти, провокирана от мои приятели-сред тях има и вегетарианци, и вегани. Ще има изненади!“

Журналистът избира подхода в кадър да бъдат само продуктите и свещенодействието по приготвянето на храната. Златните правила, които препоръчва, са: детайлно запознаване с рецептата, преценка какво в нея да се промени според личния вкус и подготовка на всички нужни продукти преди да започне същинското готвене.

Интериорът, в които се снимат рецептите, също е различен. Например, традиционният бял хляб намира своето точно място в кухнята на Мона Чобан в магичния „Артел 13“ в сърцето на Родопите. Деси Георгиева издава-тази седмица ще бъде качена рецепта за тиролски сладки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Строителната гимназия в Бургас отбелязва 65 години от създаването си

На 16 май 2025 г.,  ПГСАГ "Кольо Фичето" ще отбележи по един различен начин своята 65-годишнина. През целия ден в Експозиционен център "Флора" и в пространството около него, училището ще представя по атрактивен начин своите специалности. Оттам отправят специална покана към всички родители на седмокласници, да видят и да се запознаете с практическото..

публикувано на 15.05.25 в 12:28
Брадат лешояд

В Сливен за първи път ще бъдат пуснати в природата брадати лешояди

В Сливен предстои първото освобождаване в природата на птици от вида брадат лешояд, който е символ на природозащитата в България. Това ще стане на 17 май, събота, на крепостта „Туида“ и e част от програмата на Община Сливен за Европейската нощ на музеите. Инициативата е насочена към културното обогатяване на хората, устойчивото развитие на туризма и..

публикувано на 15.05.25 в 10:49

Тракийски съкровища, ревю с автентични носии и метеорити в Нощта на музеите в Бургас

За поредна година Регионалният исторически музей в Бургас ще се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите на 17 май (събота). Всички събития в програмата са с вход свободен от 18.00 до 00.00 ч.  Ще бъдат представени 6 изложби и ще се проведет съпътстващи събития, съобщи директорът на музея Милен Николов:  " В..

публикувано на 13.05.25 в 09:20

Нова атракция в Бургас - изгражда се подводен парк

Нова атракция ще привлича туристи в Бургас. Близо до остров „Св. Анастасия“ започна изграждане на подводен парк . Инициативата е на сдружение „Приятели на морето“. Първите експонати бяха потопени на дъното на морето от техни доброволци с помощта на плаващ кран. Това са автомобилите ГАЗ-13, известен повече като „Чайка“ и радио релейна станция..

обновено на 12.05.25 в 15:43

Фестивалът на зелениката ще бъде само ден, откриват го утре

Заради дъжда откриването на Фестивала на зелениката се отлага за утре, съобщават организаторите от ПП"Странджа".Това ще стане в   Българи  в 10.00 ч.  на площада в селото. И двата предложени маршрута ще се състоят. Това е 21-во издание на фестивала.  Основните организатори на събитието освен парка, тази година са община Царево и  "Зелени..

публикувано на 10.05.25 в 08:44

Рибена чорба, паеля и пица с октопод изкушиха бургазлии за летния Никулден /СНИМКИ/

Летният Никулден събра стотици бургазлии на площад "Тройката", където топ кулинари предлагаха ароматна рибена чорба, миди по островитянски, паеля и пица с октопод. Празникът по случай небесния покровител - св. Николай Чудотворец се организира за втора поредна година в морския град. Той  с тържествествена Света литургия в бургаските храмове, а..

публикувано на 09.05.25 в 13:45

Рибена чорба, пица с морски дарове и концерт на Орлин Горанов за Летния Никулден

Летен Никулден за втора поредна година ще се проведе в Бургас. Празникът ще започне в 9 часа с тържествена литургия във всички храмове в града и ще продължи с кулинарни демонстрации и концерт на пл. "Тройката".  Топ готвачи ще приготвят специално за летния Никулден топ кулинари а роматна рибена чорба, миди по островитянски, паеля и..

публикувано на 09.05.25 в 08:20