Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бургаска журналистка направи кулинарен канал

Десислава Георгиева меси хляб в you tube, обещава рецепти и за вегани

| обновено на 15.02.22 в 06:37

Нов кулинарен канал „споделя“ рецепти и трикове в кухнята. Автор на „Тихото готвене с Деси“ е бургаската журналистка Десислава Георгиева. Дългогодишен кадър на вестник „Морски труд“, в момента собственик на сайта Сhernomorie-bg.com, Георгиева има зад гърба си и две книги-стихосбирката „Момичето с къдриците“ и "Време без думи" с кратки стихове и миниатюри. Защо сега кулинарен канал?

Приятелите на Десислава Георгиева във фейсбук споделят често вечерята й. Повече от 4 години албумът със снимки „Когато готвя“ е надлежно попълван с вкусотии. От дума на дума, с приятелско побутване снимките прерастват във видеа. Важна роля за тази крачка се пада на дизайнера Христо Петров, който монтира клиповете. Десислава разказа за предаването „Ева в неделя“:

„Искаме да помогнем на хората, които се чудят какво да сготвят като им дадем интересна идея. Всички рецепти могат да бъдат комбинирани с различни съставки според това какво ви е предпочитанието. Предлагам ги по начина, по който ги правя. Това са рецепти, които знам от майка ми, от баба ми, съвременни рецепти, които съм гледала или опитвала-правя си мои варианти. Използвам подправки, които на мен ми харесват. Убедила съм се, че кулинарията наистина е изкуство, но всеки може да готви стига да следва основни стъпки!“

Първото видео се появява навръх Бъдни вечер и е за приготвянето на содена питка. Окончателно идеята за you tube канал се оформя по време на приготвянето на коледен щолен. Братовчед й я провокира да обяснява какво прави, но тя му отговаря с  пълно мълчание. Оттам идва и името на канала. „Тихото готвене с Деси“ набира скорост и вече има 10 видеа, засега основно с традиционни български рецепти, испански ястия и други по-малко познати по нашите географски ширини храни:

„Ще покажа всичко, което аз обичам, което съм опитвала някъде, което искам да направя, експериментирам и успоредно с това ще направя рецепти, провокирана от мои приятели-сред тях има и вегетарианци, и вегани. Ще има изненади!“

Журналистът избира подхода в кадър да бъдат само продуктите и свещенодействието по приготвянето на храната. Златните правила, които препоръчва, са: детайлно запознаване с рецептата, преценка какво в нея да се промени според личния вкус и подготовка на всички нужни продукти преди да започне същинското готвене.

Интериорът, в които се снимат рецептите, също е различен. Например, традиционният бял хляб намира своето точно място в кухнята на Мона Чобан в магичния „Артел 13“ в сърцето на Родопите. Деси Георгиева издава-тази седмица ще бъде качена рецепта за тиролски сладки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Христова проведе дарителска кампания за гинекологичното отделение на УМБАЛ-Бургас

Нова апаратура и постелъчно бельо бяха закупени чрез дарителска кампания за гинекологичното отделение, сектор "Патологична бременност" в УМБАЛ Бургас. Инициатор на доброто дело бе Ваня Христова, координатор на фондация „Искам бебе“ в града. Само за два дни са събрани над 6 хиляди лева.  Всъщност историята започва от едно лично..

публикувано на 28.09.25 в 17:30

Николинка Ганева сбъдва мечтите си, въпреки че е в инвалидна количка

Когато човек много иска да сбъдне своя мечта, нищо не може да го спре. Дори и болест да го е приковала на инвалидна количка, той трябва да опитва предизвикателствата в живота си. В това е убедена  Николинка Ганева, която въпреки, че е в инвалидна количка се научи да се гмурка под вода.  Бургазлийката е на 54 години и със спастична..

публикувано на 28.09.25 в 17:00

Клоунът Паоло Нани гостува в Бургас с уличния спектакъл „Джекил на лед“

Световноизвестният клоун Паоло Нани пристига в България за турне в четири града със своето улично представление „Джекил на лед“. Бургаската публика ще може да го види на 27 септември от 18:00 ч. на сцена „Охлюва“ в Морската градина. Входът е свободен, а сладоледът – безплатен.     Преди спектакъла, от 17:30 ч., със свое шоу ще се включи и Ивомир..

публикувано на 27.09.25 в 15:00

Оксана Желяпова: Бесарабските българи обичат и милеят за прародината си

Оксана Желяпова е родена в град Кишинев в смесено семейство на молдовка и българин и с корени от град Твърдица, район Тараклия в Молдова. Тя е юрист по образование. Българските й корени са от Сливенския район и местния град Твърдица. Бесарабската българка спечели титлата „ Мисис България Вселена 2022“, като каузата, с която участва е да..

публикувано на 22.09.25 в 10:00

България влезе в Книгата на Гинес с най-голямата кучешка торта в света

България влезе в Гинес с най-голямата кучешка торта в света. Тя бе представена в София.  Автор е д-р  Костадин Шанков,  ветеринарен лекар и специализиран кучешки готвач. Организатор и рекордьор е най-голямата верига зоомагазини у нас . Тортата е с размери –2 на 2 метра и тегло точно 305,8 кг. Приготвена е изцяло от натурални продукти, отговарящи..

публикувано на 20.09.25 в 13:35

Ямболският Безистен отбелязва 10 години като културен център

10 години от преобразуването си в културен център отбелязва петвековният Безистен в Ямбол. Днес и утре в средновековната сграда и пространството около нея ще бъдат открити  изложби, арт-ателиета и концерти. Отбелязването на 10 -те години от трансформирането на емблематичната за Ямбол сграда на Безистена от покрит базар в културен и..

публикувано на 18.09.25 в 10:40

Червенокоремни тамарини са новите екзотични обитатели на бургаския зоопарк

Зоопарк Бургас вече е дом на двойка червенокоремни тамарини, познати още като белоусти, заради шарката около муцуната им.  Това са първите екземпляри от този вид, които могат да бъдат видени у нас, и тяхното присъствие е атракция както за посетителите, така и за любителите на екзотичната природа.  Миниатюрните маймунки впечатляват със своето..

публикувано на 17.09.25 в 12:00