Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен ритуал и факелно шествие в памет на Левски в Бургас

Снимка: ОЗБГ

Тържествен ритуал по отбелязване на 149 години от обесването на Васил Левски ще се проведе днес в Бургас. Той ще започне от 11.30 часа при паметника на Апостола в Морската градина. Ритуалът ще започне със заупокойна молитва и ще завърши с полагане на венци и цветя.

По -късно през деня ще се проведе и факелно шествие. То се организира за седма поредна година от „Организацията за закрила на българските граждани“.

Факелното шествие ще започне от 18:00 часа днес от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Община Бургас, обясни Бисер Русимов от организаторите. „От там ще се преминем по бул. „Алеко Богориди“ до паметника на Васил Левски. Минаваме покрай „Гъбката“ в Морската градина и когато пристигнем при самия паметник ще има кратка реч, след което ще поднесем венци и цветя, ще запазим едноминутно мълчание и след което всеки гражданин ще може да каже по някоя дума в памет на Апостола“, допълни той.

Очаква се в шествието да се включат около 100 – 150 души, като организаторите са осигурили 40 факли за част от тях. „Идеята на това шествие е да се поклоним пред героичното дело на Апостола, да пазим спомена и да не се забравя датата от новите поколения. Ние като организация имам за цел да сме полезни за обществото, но тя преди всичко е патриотична организация, защото имаме държава и история, с които трябва да се гордеем. Затова трябва да напомняме по един такъв начин за събитията, които са се случили някога назад във времето и за героичната постъпката, която са направили хората, за да може ние в днешни дни да живеем свободно“, обясни Русимов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат зелена вълна по бул. "Ал. Г. Коджакафалията" в Меден рудник

Въвежда се т. нар. "зелена вълна" по бул. "Александър Георгиев Коджакафалията" в ж.к. "Меден рудник". Целта е да се намалят транспортните задръствания и да се подобри пропускливостта на булеварда. От Общината обръщат внимание, че е въведена промяна на фазите на светофарно регулираните кръстовища. Водачите на моторни превозни средства и пешеходците да..

публикувано на 04.07.24 в 15:23

Окончателно: "Подпорната стена" на Шофьорския плаж е законно изградена

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС. Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува..

публикувано на 04.07.24 в 14:35
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне на 6 юли от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 04.07.24 в 11:04

Община Бургас поиска воден спасител само за района на моста. Старши спасител: Неизпълнимо!

"Община Бургас е готова да плаща на воден спасител, който да следи само района на моста и е поискала осигуряването му." Това заяви директорът на дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ Веселин Василев в интервю за БНР Бургас, след като в края на юни двама души скочиха оттам и се удавиха. „Ние сме поискали съдействие..

публикувано на 04.07.24 в 09:29

Най-късно до 15 юли ще бъде въведено преференциално паркиране за хора с увреждания на Морска гара в Бургас

Най-късно до 15 юли 2024 г. ще влязат в сила новите правила, позволяващи преференциално паркиране на хора с увреждания на определените за това паркоместа на територията на пристанищен терминал Бургас-изток 1 в Зоната за обществен достъп в морския град, съобщиха за БНР Бургас от ДППИ.  Гости и граждани на града, притежаващи карти на ЕС за паркиране за..

публикувано на 03.07.24 в 17:01

В Лозенец ще изградят параклис на Св. Николай Чудотворец

Сливенският митрополит Арсений посети Лозенец. С ръководството на общината той е коментирал възможността  там да бъде поставен параклис, посветен на Св. Николай Чудотворец. Така светецът ще закриля рибарите, местните жители и гостите на общината и населеното място. На мястото, отредено за параклис беше прочетена молитва, а Дядо Арсений благослови..

публикувано на 03.07.24 в 14:48

БФБ кани на природозащитна акция в 6 и пет на Бургаската дюна

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обяви 2024 г. за година на живите пясъци по Черноморското ни крайбрежие. Затова и се предвиждат редица акции и събития, които да намалят заплахите към тях, да подобрят условията в дюнните местообитания и да повишат обществената осведоменост и ангажираност за тяхното опазване. Благодарение на подкрепата на..

публикувано на 03.07.24 в 13:55