Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1500 украинци са настанени в хотели и частни домове в Свети Влас

Над 1500 украински граждани са настанени в хотели и частни домове в малкото курортно селище Свети Влас. Повечето от тях са майки с деца. Пристигнали са от различни градове - Одеса, Киев, Житомир, Лвов, Харков. Чрез доброволци и дарения за бежанците е осигурено всичко необходимо, но хотелиерите се задъхват и призовават за помощ. 

Градчето е свикнало да посреща украинци, защото те са най-многобройните туристи. Сега украинските туроператори се обаждат на колегите си със зов за помощ. 

Кметът на Свети Влас Иван Николов информира, че пристигат най-вече майки с деца.

"Повечето идват с лични автомобили, защото имат много имоти в Свети Влас. Над 80% имат имоти и идват при свои близки."

Олга от Киев споделя: 

"Добре се чувстваме, приеха ни добре, много мило. Децата имат нужда от маратонки, от детски храни. Иначе тук може да вземем всичко, имаме достатъчно храна. В Киев 4 пъти обстрелваха 3 района. Моята сестра с трите си деца остана там, останалите ни роднини напуснаха града. Ситуацията е много тежка".

Олга от Житомир разказа: 

"Чакаме приготвените топли ястия. Ако нямаше организирано изхранване щяха да са ни нужни кухненски уреди. Сега имаме нужда от почистващи препарати, имаме нужда от пералня, иначе хранителни продукти имаме много. Получаваме много помощ. Сега чакаме да получим статут. Как все още не знаем?

Да, искаме временна закрила. При нас всичко е нормално, имаме всичко необходимо, но чакаме да оформят статута ни и да знаем какви права ще имаме тук.

Имаме роднини останали в Житомир. Аз пристигнах тук с трите си деца. Там ситуацията не е добра. Цяла нощ имаше въздушно нападение и наоколо имаше обстрел. Много е неспокойно".


Наташа от Киев сподели: 

"Украинците идват тук, за да се спасят, идват малки деца, които бягат от войната. Нас ни приеха в Свети Влас, настаниха ни в хотел, безплатно ни оказват помощ. Тук съм с родителите си, които са на 76 години, с моята дъщеря и със снаха ми и нейните деца. Готови сме да приемем статут на бежанци ако е необходимо.

Повечето украинци не искат бежански статут, искат да се приберат в Украйна. Когато всичко свърши ще се върнем вкъщи.

Преди 3,4 дни пристигнах, не помня. Броя само дните от началото на войната, дори не знам кой ден сме днес.

По пътя имаше много хора, много коли, много хора, които помагат, които те подкрепят, носят ти храна, чай, изобщо много сме благодарни за помощта. Ние пътувахме дълго. 10 дни бяхме на път".

В хотела на Елена Андонова са настанени повече от 200 души. Едва днес, две седмици от както в хотела ѝ са пристигнали първите украински граждани, тя организира регистрацията им. 

"Днес имам надежда, че ще стартира самата процедура по регистрирането. Събрала съм паспортите на половината от украинските бежанци, а другата половина не желаят да ги дават на мен, а искат самостоятелно.

С паспортите и бланките в два екземпляра трябва да се посети паспортна служба Слънчев бряг. Там трябва да си направят адресна регистрация, за да получат QR код".

Два пункта за събиране на помощи има в Свети Влас. В града е осигурено и помещение за безплатни спортни и образователни уроци за украинските деца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще стане ли "Капката" в Поморие парк и полуподземен паркинг?

Изграждането на градски парк и полуподземен паркинг обсъждат в Поморие. Теренът от 6.5 декара се намира между улиците „България“, „Митрополит Климент“ и „Александър Батенберг“ в квартал „Малко солено езеро“. След публичното ме представяне, проектът е качен на сайта на Община Поморие и тече срокът от 30 дни до 11 октомври, в който се приемат мнения..

обновено на 20.09.24 в 20:49

Хората с изгорели къщи във Воден ще имат сглобяеми домове до януари

До януари 2025 година домакинствата с изгорели къщи при юлския пожар в село Воден ще могат да получат нови сглобяеми къщи – прогнозира кметът на Болярово Христо Христов след днешното заседание на Общинския съвет.  Дотогава тези, които нямат друга възможност, ще живеят в предоставените им фургони.  Нови сглобяеми къщи са заявили 10 от..

публикувано на 20.09.24 в 19:40

Кмет и посланик обсъдиха интеграцията на украинската общност в Бургас

Кметът Димитър Николов и посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Олеся Илашчук обсъдиха интеграцията на украинската общност в Бургас. На срещата присъства и почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.  Украинският дипломат изрази благодарностите си към активната политика на Община Бургас за приобщаването на децата от украински семейства. Те вече..

публикувано на 20.09.24 в 18:56

7 са кандидатите за генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. СЕМ ще оповести допуснатите до процедурата лица в срок до 10..

публикувано на 20.09.24 в 18:00

Активни потребители: Ежедневни са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Митрополит Арсений обяви плановете си за работа в сливенската епархия

В Сливенска епархия няма разделение и напрежение, обяви новоизбраният Сливенски митрополит Арсений по време на първата среща с медиите в града, в отговор на въпрос на БНР за скандалите около епархийските избори през пролетта. Митрополитът обяви, че започва ремонт на емблематичната за града сграда на митрополията, защото от години не е правен такъв...

публикувано на 20.09.24 в 14:42
Българска агенция по безопасност на храните

31 затворени обекта след засилените проверки на БАБХ по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол, във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, информират оттам. Проверките са били в периода от 17.06.2024 г. до 13.09.2024 г. Издадени са 331 предписания за несъответствия по..

публикувано на 20.09.24 в 13:31