Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Библиотеката и аз" е новият конкурс на Регионалната библиотека

Предстоят и събития от 1 до 10 април, посветени на 1 година на библиотеката в новата сграда

| обновено на 01.04.22 в 11:30
Снимка: Свобода Атанасова

Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов“ организира конкурс, свързан не само с книгите и четенето, а и с новата сграда на институцията, която  преди година започна работа на 1 април. Инициативата е съвместна на библиотеката и Община Бургас, тя е за 5-минутен видеоклип на тема „Библиотеката и аз“.
Предстоят и специални събития, посветени на тази една година. Те ще бъдат в дните от 1 до 10 април. 

„Направете видеоклип, вдъхновен от новата сграда на библиотеката.“ Така започва информацията за конкурса, който е обявен в момента във фейсбук страницата на институцията. Крайният срок за участие е 1 май, обясни пиарът на библиотеката Гергана Иванова:

Гергана Иванова, пиар на Регионална библиотека „Пейо К.Яворов

„Ние сме написали заедно с Общината темата да бъде „Библиотеката и аз“, като призоваваме всички да дойдат в библиотеката, за да могат да направят едно видео. То трябва да бъде 5-минутно. Книгите вдъхновяват, както и нашата нова сграда, затова вдъхновени от приятната обстановка и от всичко онова, което се случва в библиотеката могат да заснемат този клип, като го изпратят на посочените адреси във фейсбук страницата на библиотеката. Разбира се най-добрите ще бъдат наградени, като призовете са три. Съответно първо, второ и трето място. Имаме и поощрителни награди. 

Хората точно преди празника, като имаме предвид и датата 11 май, когато е денят на светите братя Кирил и Методий, да бъдат наградени, да бъдат оценени и да могат да оценят и книжното ни богатство и красотата на сградата. 

На 1 април се навършва точно 1 година откакто имахме щастието и ние, и библиотечните материали да бъдат тук на едно място, в новата сграда на ул.„Св.св.Кирил и Методий" в Бургас.

От 1 до 10 април дните са посветени на автори, които канят публиката и своите читатели да посетят библиотеката.  Срещите са много интересни, а всеки, който се интересува, може да влезе във страницата на Регионална библиотека  и да види абсолютно всички автори, с анонсите за тях и да избере на коя среща да присъства. 

На 1 април, отбелязвайки една година от създаването на библиотеката, първата среща е с Теодора Димова.  Авторка и дъщеря на големия писател Димитър Димов, който пък е написал своята книга „Поручик Бенц" в Бургас, само на една пряка от библиотеката, в една стара къща, която за щастие съществува. Тя ще разкаже не само за своето творчество, но и може би и спомени, защото на тази дата се навършва годишнита от кончината на Димитър Димов. 



На 2 април сме поканили Любен Дилов-син, който освен писател, журналист, шоумен, телевизионен водещ  е и изключително ерудиран човек, който също ще сподели със своите читатели и почитатели творческия си процес, богатия си житейски опит в различните сфери. 



Продължаваме с нещо много любопитно на 5 април,  за по-малките ни читатели, защото предстои среща с Калоян Явашев и неговите папагали.


Автор, писател и най-определящото за него е, че е автор на три деца, което го е накарало и да пише. Освен писането има и друга страст - папагалите.  Така че срещата ще бъде много атрактивна. 

Друг автор е Александър Секулов.  Много интересен поет, писател, драматург, който по някакъв начин е свързан с Бургас, защото получава наградата „Христо Фотев“ преди години, а сега е член на журито на същия конкурс. 

Избрали сме и автора Радослав Гизгинджиев. Той е един много интерес млад автор, който на години е млад, но творческата му биография е на много зрял човек. Някои от най-известните му книги сред младите хора са „Пеперуди“, „Рай“, „Вампири“и др. Едни прозрения, които много хора разбират, а други ще имат и щастието да се видят с него, след като се срещнат на 8 април в библиотеката.

Снимка: Иван Митрев

Това е само част от програмата, която най-вероятно ще обогатим. Затова пак казвам, че е хубаво да се види и в нашата фейсбук страница какво предстои. 

По отношение на конкурса, използвайте всеки един повод когато сте в библиотеката,  да съчетаете това и като снимате вътре, направете един видеоклип и ни го изпратете за конкурса", каза още Гергана Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започнаха археологическите проучвания на крепостта Русокастро

Археолозите от Бургаския музей започнаха разкопки в средновековния град Русокастро. През тази година целта им е да се разчисти изцяло северозападната крепостна стена на града, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ. „Обектът вече е почти е почистен, работим! Утре предстои да премахнем аварийната си..

публикувано на 01.07.24 в 13:25

Сливен събра любители и собственици на американски возила

Сливенското летище „Бършен“ събра днес собственици и любители на американски возила-редки и екзотични автомобили, мотори, пикапи, джипове и други от всички епохи. Стартът на събитието даде заместник-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков, който бе сред гостите. Той приветства с „Добре дошли!“ организаторите, участниците и гости на..

публикувано на 30.06.24 в 16:05

Росина Генчева представя дизайнерски огледала в Бургас

"Огледалце, огледалце, кажи коя е най-красива на света?", попитала мащехата огледалото, а отговорът не й харесал. Огледалото освен образа ни, отразява и самооценката ни. Превърнало се е във важна част от бита ни без която не можем. Изложба на дизайнерски огледала дава нова интерпретация на традиционния аксесоар. Росина Генчева е създател на..

публикувано на 30.06.24 в 09:02

Първи "Палеоуикенд" в Бургас до 30 юни

Днес е втория ден от първото издание на Палеоуикенд в Бургас. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия назад. Ще научите интересни неща за видовете фосили, динозаврите, произхода на африканската савана и още много. Савани с жирафи, слонове и маймуни: Палеофест в..

обновено на 29.06.24 в 07:50

Реставрираха стара сграда на ул. "Фердинандова" в Бургас

Стара сграда на  ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас.  Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства.  От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..

публикувано на 27.06.24 в 15:12

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43