Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два документални филма в програмата на 20-ия “София филм фест на брега”

Два документални филма с вход свободен ще гледат бургазлии в рамките на 20-ия “София филм фест на брега” в началото на април.

80-минутният филм на Костадин Бонев “Гео Милев в лабиринта на времето” е създаден по сценарий на Константин Петров и Костадин Бонев, заснет е от оператора Алекс Самунджи, а във филма участват уважавани български актьори и обществени личности – Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владимир Сабоурин, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Станислав Кертиков. Гласът на разказвача е на Койна Русева.

Филмът търси отговор на въпроса „Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?“ И припомня и допълва фактите на кошмарната реалност от далечния февруари през 1954 година, когато в София и околностите са разкрити десет масови гроба. В тях, според специалистите, са били заровени 500 души, приключили земния си път с насилствена смърт. Става ясно, че годината на това масово убийство е 1925. В един от гробовете край Илиенци е намерено стъклено око… Окото е на легендарния поет Гео Милев…

„Мисля, че и на най-големия специалист, който се занимава цял живот с творчеството на Гео Милев, ще му бъде трудно да обясни каква е тази магия, какво прави Гео Милев изключителен и важен за нашето днешно живеене, - споделя режисьорът Костадин Бонев в интервю пред Анна Ангелова в „Библиотеката“ на Българската национална телевизия. – На която и врата да почукахме, пред която и институция да споделихме, че имаме нужда от помощ в процеса на работата по този филм - винаги и веднага вратите се отваряха, всеки искаше да ни помогне по някакъв начин... Филмът няма хронологична структура. Той се занимава с няколко основни момента от живота, от съдбата на Гео Милев. Започваме с неговото изчезване, като за нас беше особено важно неговото отношение към близките му, към жена му, към баща му, както и отношението му към властта... Гео Милев не е изпитвал страх - никога от нищо…“

Режисьорът Костадин Бонев е автор на над 20 документални и четири игрални филми, ценени и обичани от публиката и киноспециалистите. Сред тях са „Изкореняване“ (2017), „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ (2013), „Европолис: Градът на делтата“ (2010), „Търпението на камъка“ (1998), „Писма до долната земя“ (1994), както и игралните „Далеч от брега“ (2018), „Потъването на Созопол“ (2014), „Военен кореспондент“ (2008), „Подгряване на вчерашния обед“ (2002). На творбите му са присъдени десетки награди от фестивали в цял свят. Пет от филмите му са отличени с Наградата на филмовата критика на фестивалите на българския документален и игрален филм „Златен ритон“ и „Златна роза“. Три пъти печели наградата за най-добър филм на Наградите на Българската филмова академия.

“Второто освобождение” е 60-минутен документален филм, изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път. Черно-белият филм с режисьор Светослав Овчаров и сценаристи Евелина Келбечева и Светослав Овчаров разказва за периода на съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 г., която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история.

Филмът участва в 26-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в София в края на февруари тази година и спечели (заедно филма на Костадин Бонев “Гео Милев в лабиринта на времето”) Наградата на Гилдия “Критика” към Съюза на българските филмови дейци „за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало“.

Светослав Овчаров е роден е през 1957 г. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, където в момента е професор. Овчаров е автор на книги и пиеси и е сценарист и режисьор на над 30 документални и игрални филма, сред които “Лист отбрулен” (2001), “Любовната история, която Хемингуей не описа” (2008), “Зад кадър” (2010), “Врагове” (2017) - всички, показвани на “София филм фест на брега” в Бургас. Повечето от филмите му са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др. и са отличени с множество награди. Носител е на „Златна роза“ за 1996, 2008, 2017 г.

Прожекцията на “Гео Милев в лабиринта на времето” е на 2 април 13:30 часа, а на “Второто освобождение” - на 3 април от 14:00 часа. И двата филма ще бъдат представени от режисьорите и са с вход свободен.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе от 31 март до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват на 1 юни детския фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

Над 500 млади таланти ще се изявят на сцената на 24-ия национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“, който започва на 1 юни в Болярово. Тази година сред участниците ще са и изпълнители от Турция. Очаква се сред официалните гости на празника да бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на община Болярово Христо Христов..

публикувано на 31.05.24 в 13:20

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 31.05.24 в 11:47

"Прегърнат облак" с авторски концерт в галерия "Георги Баев" на 2 юни

Група „Прегърнат облак“ представят музиката си с концерт в Бургас на 2 юни. Музикалното събитие е в двора на галерия „Георги Баев“ от 18 часа. Петя Стойкова, която е координатор на проекта, посочва: „Страхотна бургаска група, която се състои от прекрасни музиканти! Това са Теодора Станчева, композитор на песните, вокал и основен..

обновено на 31.05.24 в 11:45

Концерт на лауреати от Музикалната академия ще се проведе утре

На 31 май ще се проведе концерт на студентите от класа по пиано на проф. Борислава Танева от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Участниците са лауреати на наши и международни конкурси – Цвета Атанасова, Ангел Ялъчков и София Чернишкова. Ще изпълнят композиции на Бетовен, Брамс, Лист, Дебюси, Равел и Владигеров...

публикувано на 30.05.24 в 13:06

Журналистът Диана Фъртунова издаде стихове за деца в „Книжка с компютърна мишка“

„Книжка с компютърна мишка“ включва 12 стихотворения. Те са писани в продължение на близо 3 години и чрез тях Диана Фъртунова иска да провокира децата от 21 век да обръщат внимание не само на новите технологии, но и на нещата, които могат да им се случат в живота и с които са се забавлявали техните родители, баби и дядовци - игри на..

публикувано на 30.05.24 в 11:10

Пламена от Бургас е №1 в брейка

Най-голямото индивидуално отличие в брейка и тази година е за бургазлийката Пламена Георгиева. C танцов псевдоним Bgirl Fire Bird, тя е вече двукратен шампион в категория девойки до 18 години от Световно първенство по брейкинг „World Kidz Breaking Champion“. Тази година турнирът се проведе в град Любляна, Словения. В категорията на..

публикувано на 29.05.24 в 15:24

Мистични легенди и космос вплита в новата си изложба проф. Светозар Бенчев

Метафоричното заглавие „Течна луна” носи най-новата изложба на  проф. Светозар Бенчев,  директор на Филиала на НХА- Бургас.   Идеята идва от едно негово пътуване в Париж. Серията  е намигване към ценителите,  за повече настроение с което да влязат през символичната врата, която открехва тази изложба. "В изложбата присъстват два цикъла,..

публикувано на 29.05.24 в 11:31