Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областен управител и РИОСВ сезират МОСВ за автоморги в Сливенско

Снимка: Незабравка Кирова

Незаконни площадки за разглобяване на стари автомобили в сливенското село Чинтулово, които нарушават екологичните норми, станаха повод областният управител Веселин Вълчев и директорът на РИОСВ Стара Загора д-р Ивилина Станева да сезират Министерството на околната среда и водите и парламентарната комисия по околна среда и води.  По настояване на еко инспекцията бе проведена среща с областния управител и заинтересованите институции. Основни замърсители в района на селото са изхвърлени стари седалки, автомобилни гуми и други части от автомобилите, които не могат да бъдат предадени на вторични суровини. 

Въпреки големите глоби, незаконната дейност не спира,  каза директорът на РИОСВ Стара Загора Ивилина Станева. В тази връзка на срещата с областния управител е потърсено съдействие за законодателни промени в Закона за управление на отпадъците, които са  в ресора на инспекцията. 

"Съответно прокуратурата поеха ангажимент да направят предложение за промяна в Наказателния кодекс, което всъщност да доведе до криминализиране на това деяние."  

Областният управител Веселин Вълчев коментира, че един от вариантите е нарушителите да бъдат санкционирани от „Пътна полиция“ на път към незаконните депа.  

"Като не се позволява да пристигат автомобили от дестинации извън област Сливен на територията на село Чинтулово."  

Незаконният бизнес се осъществява в около 25 частни имоти в селото, а колите за скрап се транспортират от цялата страна. За последната година инспекцията е направила 30 акта и над 20 наказателни постановления, като глобите за незаконната дейност варират от 500 до 2000 хиляди лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Сливен затяга контрола над тротинетките

Двама са пострадали при инциденти с електрически тротинетки в Сливен вчера. За последната седмица са регистрирани седем катастрофи с трима ранени, обобщиха от КАТ Сливен, като дадоха подробности за установените нарушения на пътя и наложените административни наказания.  По време на специализирана операция са установени 5 непълнолетни момчета да..

публикувано на 30.09.24 в 13:21
архив

Пътят към ГКПП "Лесово" е сред рисковите от ПТП

Международният път 1-7 към Граничен пункт Лесово продължава да е сред рисковите направления на територията на Ямболска област. Друга невралгична точка е автомагистрала „Тракия“, отчитат от регионалната дирекция.  Въпреки обещанията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на 12-километровия участък на международния път от село Каравелово до град..

публикувано на 30.09.24 в 13:08

Нови шест камери ще засичат скоростта на шофьорите в Бургас

Нови шест стационарни камери ще контролират скоростта на шофьорите в Бургас . Едната вече работи на централния булевард „Стефан Стамболов“.  Само за изминалата седмица в Бургас и региона са станали 27 катастрофи. Трима са загиналите , сред и които и тригодишно дете, а възрастна жена е с опасност за живота.  3-годишно момиченце..

публикувано на 30.09.24 в 12:24

Задържаха трима мъже при днешната полицейска акция в Бургас (ОБНОВЕНА)

Трима криминално проявени мъже са задържани при специализираната полицейска операция, която стартира в града, както БНР Бургас  съобщи по-рано днес.  Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас (ОБНОВЕНА) Три адреса са претърсени в ромската махала на комплекс „Меден рудник“, който осъмна под полицейска блокада тази..

публикувано на 30.09.24 в 11:35

Шофьор с 3,13 промила катастрофира в Тънково

В Районното управление в Несебър е получено съобщение за лек автомобил, който е катастрофирал самостоятелно, преобърнал се в канавката, в землището на село Тънково. Установено е, че колата с бургаска регистрация е управлявана от 36-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Несебър. Водачът е тестван за употреба на алкохол, дрегерът е отчел - 3,13..

публикувано на 30.09.24 в 09:06

В Айтос блъснаха пешеходка

Инцидентът е станал на площад „Пазарен“ в Айтос, пред дом №6, съобщи бургаската полиция.  Товарен автомобил със сливенска регистрация, управляван от 26-годишен шофьор при движение на заден ход е блъснал движещата се по пътното платно 69-годишна жена, от руенското село Преображенци.  Жената е с опасност за живота, настанена е за лечение в болница..

публикувано на 30.09.24 в 08:55

Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас (ОБНОВЕНА)

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, както и с конвенционалната престъпност, се провежда в момента на територията на два квартала в Бургас, съобщи полицията. Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва..

обновено на 30.09.24 в 08:36