Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди второто обществено обсъждане:

Частична синя зона пред обществените сгради и платени паркинги в Поморие

| обновено на 04.04.22 в 14:06

Частична синя зона през обществените сгради и платени паркинги за местни и туристи. Около тези предложения се обединиха поморийци на първото обществено обсъждане по проекта за градска мобилност, инициирано от общината. Каченият на сайта на общината проект залага 1.50 лева на час за синя зона.

Над 150 жители на Поморие се включиха в обсъждането. Дебатът продължи 3 часа. В хода му дори се роди идеята за референдум по темата.  Не искаме синя зона, а паркинги, заявиха местните категорично. В противен случай ще сринем туризма:

"Как туристи, които не искат да плащат по 15 лева за легло, ще ги накараме да плащат 12 лева за синя зона?"

"Хората, които идват да почиват в Поморие, не са тези, които отиват в Несебър и Созопол.С по-ограничени възможности са. И като му вземеш за паркиране, му изяждаш една нощувка да отиде на плаж още един ден."


"Против синята зона съм, това не решава проблемът на живеещите в града! Преференциалното паркиране е единственото, което може да гарантира, че ще си спра колата пред къщи като се прибера от работа."

"Тези средства, които са предвидени за осъществяване на синята зона, могат да се използват за изграждане на няколко етажен паркинг на мястото на съществуващите." 

Кметът Иван Алексиев обобщи предложенията, родени в дебата пред БНР-Бургас:



"Платеният абонамент за жителите на Поморие остава по постоянен и настоящ адрес плюс наличие на собственост-по желание и при възможност платен абонамент пред дома. Синя зона в града няма да има. Синя зона ще има само пред административните сгради-община, банки. И във вторник ще продължим с дискусията за цените."


Още това лято обаче ще бъде изграден Центърът за градска мобилност със съответния софтуер. Заложената стойност е 625 000 лева. В нея са включени 8-те паркинга, автоматизирана система, паркомати и видеонаблюдение. Ще бъде купен и паяк за 200 000 лева, който ще вдига големи коли и бусове. В тесните улици на неправилно паркиралите се ще слагат скоби. 

Обструкции към проекта изразиха Сдружението на хотелите и ресторантите и Асоциацията на туроператорите и турагентите. В общината ще бъде внесена и подписка против синята зона, инициирана от БСП, "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

Второто обществено обсъждане ще се проведе на 5 април от 17.30 часа отново в залата на читалище Просвета. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър ще развива подводния туризъм

Община Несебър и Центърът по подводна археология разработват нов туристически продукт – разходка из подводните археологически забележителности на Несебър. За целта са набелязани няколко маршрута до места, на който са идентифицирани интересни за науката обекти, останали потопени  вследствие на покачване на морското равнище. Голяма част от тях са в..

публикувано на 28.06.24 в 14:24

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж

Удължава се срокът за обществено обсъждане на проекта за Стратегия за син растеж, съобщават от Община Бургас.  Събитието ще се проведе на 3 септември от 17:00 часа в залата на Общинския съвет в Културния дом на Нефтохимика. Материалите са качени на сайта на Община Бургас . Стратегическата рамка за развитие определя няколко основни мерки...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Бизнес сътрудничеството между България и Индия беше обсъдено в Бургас

Да бъде подписано сътрудничество за обмен на кадри между България и Индия ще предложи на българското правителство посланикът на азиатската страна у нас Н. Пр. Санджай Рана. Тази година се навършват 70 години от икономическото сътрудничество между двете страни, а началото на събитията, посветени на годишнината даде бизнес среща в Бургас.  В..

обновено на 28.06.24 в 11:46

Липсата на закон и политическата нестабилност са спънка за приемането на еврото

Политическата нестабилност и несигурност са основния препъни камък пред приемането на еврото у нас. Според старши изследователя в Института за пазарна икономика - Петър Ганев, дори страната ни да покрие инфлационните критерии за влизане в еврозоната това няма да е достатъчно. "Като основно предизвикателство е нуждата от закон за регулиране..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

В Бургас се провежда двудневно предприемаческо обучение

За четвърта поредна година в Бургас се провежда двудневното предприемаческо обучение ABLE Weekend Activator. То ще се проведе зо 30-ти юни в Младежки международен център - Бургас. В следващите дни са предвидени  интерактивни модули и занимания, с обща продължителност от 12 часа на ден.  Заключителната част на събитието е представянето на..

публикувано на 28.06.24 в 08:40
Министър Росен Карадимов (ляво) и кметът Стефан Радев

Близо 14 млн лв получи Сливен за нова индустриална зона

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов бе в Сливен, за да проведе работна среща по този повод с кмета на..

публикувано на 27.06.24 в 18:00