Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 10 години от създаването на медията:

Любими гласове от ефира на БНР-Бургас четат на деца (ГАЛЕРИЯ)

| обновено на 21.04.22 в 12:30
13
В НБУ "Михаил Лъкатник"

Водещите на БНР-Бургас се срещат с бургаски деца и ученици, за  да представят кампанията на медията „Приказни истории с БНР-Бургас“. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на радиото и Световния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април.


Любимите гласове от ефира на БНР-Бургас четат вълшебните разкази на участниците в петте издания на кампанията. Идеята представя рекламният мениджър Марияна Рачева:

„В изпълнение на обществените си функции БНР-Бургас има редица вече установени инициативи, които превърнахме в традиционни. С петата година на радиото стартирахме кампанията „Приказни истории с БНР-Бургас“, чиято основна цел е стимулиране на четенето при децата и стимулиране на творческия заряд и въображение на децата в писането на истории. Така всяка година имаме по един сборник, който започва своето пътешествие по училища и библиотеки. И тъй като тази година празнуваме 10 години на БНР-Бургас, решихме да изберем и 10 учебни заведения, в които да почетем на децата от нашите приказни истории.“


Вълнуващи и емоционални бяха срещите ни с най-малките от детските градини "Златното ключе" и ДГ "Ханс Кристиян Андерсен", Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ , ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията, СУ „Иван Вазов“ и СУ „Св.св. Кирил и Методий“.

„Когато си малък, приказките ти чете някой друг. Когато пораснеш, сам си ги четеш, а идва един момент, в който започваш сам да измисляш приказни истории. С творчеството на техните връстници искахме да покажем на децата, че не е толкова трудно да направят и те тази крачка,“ казва радиоводещият Петя Янакиева. Елена Димитрова добавя: „Изключително удоволствие за нас са тези срещи с деца и ученици. Те ни засипват с въпроси за това как се прави радио, разказват ни кои са техните любими книги, питат кои са били нашите като деца. Не ни пускат да си тръгнем. Искат да слушат още и още. И това е много приятно общуване, надявам се, и полезно за тях.“


Кампанията подкрепят и педагогическите колективи на учебните заведения. Весела Милева, главен учител в СУ „Св.св. Кирил и Методий", посочва:

"Четенето е изключително важно в тази възраст. Четящи деца означава грамотни деца с богат речник, отлично речево изказване и също така в писмената реч влияе за правописа и богатия запас от думи." Директорът на ДГ "Ханс Кристиян Андерсен" Даниела Атанасова отбелязва: "Четенето провокира у децата на първо място въображението. С удоволствие слушат приказки, гледат театър, чрез четенето развиваме у тях всички мисловни процеси. Чрез героите и примерa, който те им дават, се учат и на общуване."


Срещите с деца и ученици продължават и през следващата седмица. На 26 април БНР-Бургас ще бъде в ОУ „Климент Охридски“, на 27 април в ОУ „Петко Р. Славейков“, а на 28 април в ДГ „Изгрев“. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ямболското село Миладиновци имат нов кът за отдих и игра

Нов кът за отдих и игра бе изграден в ямболското село Миладиновци. Днес той бе открит в присъствието на  кмета Димитър Димитров, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, жители и гости на селото.  Новата придобивка е реализирана по обществената инициатива „С Тунджа в сърцето“. Кметство село Миладиновци кандидатства с проектно предложение за..

публикувано на 02.07.24 в 17:20

Над 13 000 лв. се събраха на благотворителен концерт в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун

Над 13 000 лв. се събраха на организирания от областния управител благотворителен концерт под надслов „Да прегърнем слънцето“ в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун. Детски състави и изпълнители огласиха  откритата сцена „Охлюва“ в Морската градина. „Добрина и талант, ръка за ръка в една кауза! Слънчеви, усмихнати, гласовити и уверени в..

публикувано на 02.07.24 в 15:34

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е на 11 юли  (четвъртък), от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140,..

публикувано на 02.07.24 в 13:25
Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от протоколите, описани при обходите на комисиите по жилищните сгради. Продължават да се подават и заявления..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Спират водата на няколко улици в Бургас, Айтос и Камено

На няколко улици в Бургас ще бъде спряно водоподаването, информират от ВиК. Без вода ще са ул."Одрин", ул. "Княз Борис", както и в с. Твърдица и в кв."Долно Езерово" ул."Кавакли"7.  Водоповаването ще бъде затруднено и в Айтос на ул. "В. Априлов", ул. "Богориди", ул. "Дядо Стойно", ул. "Бр. Миладинови". Причината е реконструкция на стари водопроводи...

публикувано на 02.07.24 в 10:20

В 7 къщи ще живеят хора с ментални увреждания в село Мамарчево

Възрастни хора с ментални увреждания ще живеят в нови жилища в боляровското село Мамарчево. Те ще бъдат изградени така, че да заместят настоящия социален дом. Идеята е да бъдат в среда максимално близка до семейната, а в същото време да не бъдат лишени от социални и медицински грижи. Средствата ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост...

обновено на 02.07.24 в 09:18

Атанас Орачев: Новият патриарх трябва да свика църковно - народен събор и да постигне единство в Църквата

България има нов патриарх - това е видинският митрополит Даниил. Разнопосочни са коментарите в медиите, църковните среди и обществото за това дали е направен правилният избор и каква ще е ролята на новия духовен глава за обединението на разединения Свети синод. Постигане на единство в българската православна църква е основната задача,..

публикувано на 01.07.24 в 15:13