Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимка на Васил Левски от 1867 година съхранява архивът в Бургас

Кметът Димитър Николов посети архивът и се запозна с част от фондовете
Снимка: Община Бургас

Бургаският архив отбелязва тази година 70 години от своето създаване. По този повод онлайн е публикувана изложба с любопитни и интересни документи. Сред тях директорът Данка Георгиева открои оригинална снимка на Васил Левски от 1867 година и на войводата Филип Тотю, който е гостувал в Бургас през 1898 година.

Едни от най-интересните документи, които се съхраняват са свързани с първия кмет на Бургас - Нико Попов. Това е документ с негов почерк, който се отнася за манастира на остров Света Анастасия. Друг интересен експонат е и молитвеник от 1777 година, който е свързан с църквата „Св. св. Кирил и Методий“.

Архивът в Бургас съхранява над 4 300 фонда, а процесът им на дигитализация продължава, макар и трудно, каза още Данка Георгиева.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08
архив

Канят на Яньовден в странджанското село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни - 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово, съобщи Мария Патронова, ръководител на дирекция „Култура, образование и спорт":  "Програмата ще започне в неделя, 23 юни от..

обновено на 23.06.24 в 06:56

Юристи ще изнесат концерт в Бургас

Юристи ще изнесат концерт тази вечер в зала "Георги Баев" на Културен център „Морското казино“ в Бургас. В него ще вземе участие струнният оркестър към Културния дом на Съюза на юристите в България.  Оркестърът е носител на "Златна лира " - 2000 г. и на "Кристално огърлие" – 2020 г на СБМТД.  Диригент е Веселин Байчев, носител на награда "Златен век"..

публикувано на 22.06.24 в 14:25

Арт работилница за децата в Етнографски музей - Бургас

„Усмихнати 8мици“ канят всички деца на поредната арт работилница на 30 юни (неделя) от 10.00 ч., съобщи Община Бургас.  След интереса към предишните ателиета на открито, родители и деца отново ще имат възможността да се забавляват заедно, чрез творчески занимания в прохладния двор на Етно кафене и музей.  В последния ден на юни ще ви очакват и..

публикувано на 21.06.24 в 12:17

В Несебър предстои днес събор на The Hells Angels Motorcycle Club

В Община Несебър ще се проведе ежегодният мото събор на рокерите от мотоклуб Hells Angels. В Свети Влас, Слънчев бряг и Ахелой се събират от началото на седмицата стотици рокери от цял свят.  За днес беше предвидено мотошествие на членовете на Hells Angels от 14.00 до 15.00 часа по маршрута Свети Влас–Слънчев бряг до кръговото кръстовище на входа на..

обновено на 21.06.24 в 10:53

Двудневен рибен фестивал започва в Поморие

Двудневен рибен фестивал започва днес в Поморие , съобщават от Общината.  Идеята е чрез концерти, презентации на рибни ястия, театрални скечове и занимания за най-малките да бъде представена част от живота и занаята на рибарите. Фестивалът се организира за втора поредна година и цели да насърчи развитието и да популяризира рибарството на територията..

обновено на 21.06.24 в 09:22