Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на младите „Солинария“ обявява конкурс за пианисти

„Солинария“ е фестивалът в Созопол, поставил си за цел да подкрепя младите музиканти в дългия им път на творческо израстване. От тази година той разширява своята дейност, като включва във второто си издание международен конкурс за пианисти. Това разкри за БНР Бургас артистичният директор Гергана Несторова. 

"Идеята за този конкурс се роди спонтанно, но е много важна част от мисията на нашия екип. Регламентът е с разширен репертоар, за да се включат много млади участници и утвърдени пианисти."

Те могат да изпратят своите записи на сайта на фестивала. В категория А участниците изпращат едно изпълнение на творба от европейски композитор и една по свободен избор. В категория Б акцентът пада върху балканската музика. 

"Журито, което ще оценява пианистите са световно признати. Председател е българката Лилия Бояджиева със солидна европейска кариера. Тя работи и живее в Париж. И за нас е чест, че ще бъде председател. Останалите шестима също са с много богата биография концертиращи артисти и с богат опит с подрастващи изпълнители. Оценката на тези хора ще бъде и една солидна мотивация за младите музиканти да продължат развитието си напред."

Гергана Несторова е вдъхновяваща пианистка, преподавател в музикалното училище и в Националната музикална академия в столицата. През миналата година тя се качи на сцената на „Солинария“ в Созопол като изпълнител, заедно с виолончелиста Атанас Кръстев. Тази година тя поема ролята на артистичен директор на фестивала. 

Фестивалът на младите „Солинария“ се финансира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". БНР Бургас е медиен партньор на събитието.

Очакваме следващото издание ще бъде през юли месец на специална сцена под открито небе в Созопол. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В продажба са билетите за конкурса "Бургас и морето"

Два формата на "Бургас и морето" ще представят тази година българската авторска музика в края на юли. Освен традиционния Национален конкурс за песен "Бургас и морето", Община Бургас стартира и конкурс за млад изпълнител "Бургас и морето". Новият формат е своеобразно продължение на запазената марка на конкурса и е насочен изцяло към подкрепа и откриване..

публикувано на 03.07.24 в 16:28
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта по повод 10 години БНР Бургас през 2022 година.

Лятното турне на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристига в Бургас

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" пристигат в Бургас с лятното си турне и с новия си албум. Заглавието и на двете е "!Удивителни Въпросителни?". Музикантите ще се качат на сцената на Летния театър в Бургас тази вечер от 20:30 минути. Според изпълнителят, първият сингъл "Заедно сами " е подготвил появата на албума, но самият албум..

публикувано на 03.07.24 в 11:34

Изложба разказва за символиката в българските пафти

Изложба „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита днес в Етнографската експозиция в Бургас. Тя гостува от Регионалния исторически музей в Русе и в нея са представени пафти от края на 19 и началото на 20 век. Представени са  39 ювелирни закопчалки за колан от колекция от над 200 чифта.  Коланните украшения са част от традиционното..

публикувано на 03.07.24 в 11:05

Балетна школа "Сияние" с дебютен спектакъл в Дома на НХК

Балетната школа "Сияние" с ръководител балетмайстор-педагог Габриела Стефанова днес ще представи детския танцов спектакъл "Празникът на сезоните". Събитието е от 18 часа в Дома на НХК.   Спектакълът е дебютен за децата от балетната школа към Народно читалище "Фар-1946г" в Бургас. Спектакълът е и магистърски проект по балетна..

обновено на 03.07.24 в 10:52

Катя Христова открива изложбата си "О, миг поспри!"

Художничката Катя Христова открива днес своя изложба в Регионалната библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Тя е под надслов „О, миг поспри“ и включва около 30 картини. В тях авторката пресъздава две теми, които я вълнуват:  "Темите, които ме вълнуват са обърнати към природата и единението на човека с нея, онези дзен мигове, в които ти спира..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Защо в Синеморец направиха Фестивал на мисълта?

"С Фестивал на мисълта в Синеморец искаме да провокираме повече хора да използват повече неща, които имат смисъл - мисъл духовност и култура".  Това сподели в интервю за БНР Христо Кулеков, организатор на събитието.  Тази вечер е втората и ще бъде прожектиран филмът на Николай Василев "Ваклуш" - от 20.30 часа на Летния театър в Синеморец,..

публикувано на 02.07.24 в 12:51

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

публикувано на 02.07.24 в 10:55