Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдението на птици - възможност за развитие на алтернативен туризъм

Бургас и страната ни има отлични условия за развитие на бърдуочинг туризма. Това е наблюдаване с цел наслада от наблюдението на диви птици в естествената им среда. В страната ни има 420 вида птици - от около 800 в Европа.

Д-р Петър Янков от природозащитен център "Пода" на БДЗП прави специални презентации за това как да се развива този вид туризъм. Най - важното е наличието на подходящ орнитологичен обект какъвто има в близост до Бургас обясни експертът: 

"Много е важно този обект да е постоянен, защото иначе ще разчитаме само на епизодични бърдуочъри и дори по - лошо, ако им кажем, че блатото е пресъхнало и колонията я няма, повече няма да дойде никой! Много е важно да установим през кои сезони е наличен този обект и другото важно е да съберем информация, кои видове птици могат да бъдат наблюдавани."

За да се развива този вид туризъм трябва да бъдат обхванати основните видове туристи:

"Едните са факултативни бърдуочъри, това не им е основното занимание - това могат да бъдат групи от ученици, от лагери или от курорт, съвсем друга е групата на ентусиазираните бърдуочъри - това са хора, които са напреднали, имат оптика, познават птиците!"    

Стpaнaтa ни нямa тpaдиции в тoзи вид тypизъм, a xopaтa, ĸoитo гo пpeдпoчитaт ca oт cpeднaтa ĸлaca. Бъpдyoчъpитe ca пpeдимнo xopa oт Beлиĸoбpитaния, Дaния, Xoлaндия, Гepмaния, Швeйцapия, CAЩ, Бeлгия и Япoния.
повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече българи, по-малко чужди туристи са почивали в Поморие

Българите са били основните туристи в Поморие това лято. Те са 60% от всички посетители на курорта. Въпреки добрият сезон, все още туризмът не успява да достигне нивата от 2019 година, отчетоха от общината на среща с местните хора, бранша и институции.  Българските туристи бележат ръст от 13%, но има спад в посещенията на румънци, поляци,..

публикувано на 17.10.24 в 14:56

Предлагат увеличение на туристическия данък в Община Поморие

Увеличаване на размера на туристическия данък предлага Консултативният съвет по туризъм към Община Поморие. Това бе обявено снощи на среща с поморийци по повод анализ на туристическия сезон.   Данъкът не е индексиран от 2015 година.   В момента, сравнявайки Община Поморие с други черноморски общини, като Бургас, Приморско, Несебър, Созопол и..

обновено на 17.10.24 в 10:48

Над 14 000 безработни са започнали работа през септември

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август, показват данните на Агенцията по заетостта. 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници...

публикувано на 16.10.24 в 08:48

Сесия за проекти за стартиращи предприятия отваря Община Бургас

Извънредна сесия за приемане на проекти за подпомагане на стартиращи предприятия отваря от днес общината чрез бургаския Бизнес инкубатор. Проектите трябва да предлагат устойчиви и прагматични решения по икономически, социални и екологични градски теми. Документите се приемат по електронен път. Петя Бакалова, ръководител на проекта посочва:..

публикувано на 15.10.24 в 12:23

Над половината от работодателите няма да наемат нови служители

Повече от половината от работодателите в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца според седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ). Тридесет и два процента от анкетираните 1197 компании не очакват промяна в числеността на заетите, докато 24% прогнозират да наемат нови служители. Други 20%..

публикувано на 14.10.24 в 14:28

Кметовете на Несебър и Поморие учредяват сдружение с нестопанска цел

Кметовете на Несебър Николай Димитров и на Поморие Иван Алексиев обявиха учредяването на Сдружение с нестопанска цел. Това ще е Местна инициативна рибарска група, включваща общините Поморие, Несебър и Руен.   „В новия програмен период бе решено, че въпреки добрите показатели на усвояемост, самостоятелните  рибарски групи  по общини трябва да се..

публикувано на 11.10.24 в 13:20

Земеделски стопани получиха над 190 млн. лева от втория транш по украинската помощ

190 283 470 лв. получиха 50 290 стопани  по държавните помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо..

публикувано на 11.10.24 в 09:35