Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станка Новакова от СБУ: Догодина ще има промяна във формата на матурите


Промени в учебните програми в начален курс са необходими, заяви Станка  Новакова, зам.-председател на Синдиката на българските учители в Бургас.Резултатите на четвъртокласниците тази година на матурите  се доближават до миналогодишните, затова не са толкова тревожни. Те обаче показват, че у децата няма изградено практическо мислене:

"Нашите програми са насочени към натрупване на знания, нашите ученици в състезания на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) се нареждат на задни позиции, защото у тях няма изградено практическо мислене. В тази насока вече се работи, но вероятно колегите от МОН, които са правили тестовете, не са успели да ги вкарат. Има някакви наченки на започнала работа, но ще се усъвършенства, ще се направят срещи. Догодина при всички случаи ще има промяна във формата на матурите не само за четвърти клас, а изобщо. Материалът ще бъде така структуриран, за да се работи за практически умения у децата. 

Резултатите никак не са лоши по български език, 70 процента от децата  по думите на министър Николай Денков са успели, допълни Новакова.

Днешното дете е дигитално дете, ако го попитате на английски нещо във фейсбук, ще го каже. Но пожарникар..- да не се сети, че е професия, нямат умения за практически съждения. Научени са на готово, не влагат усилия."

Според Станка Новакова трябва да се промени и самата тестова форма на изпитване. Тя подчерта,че тази година онлайн обучението е било по-добре организирано, но е невъзможно да няма пропуски, защото в уязвимите групи много деца не са имали интернет и устройства,въпреки положените сили от община и институции.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка..

публикувано на 07.06.24 в 13:41

11 отбори ще участват в Световното първенство за водородни автомобили в Бургас

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили.  Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“. Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на..

обновено на 07.06.24 в 12:05
Зрелостници излизат от втората си задължителна матура.

МОН публикува резултатите от изпитите след 4. клас и матурите

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците и от държавните зрелостни изпити. Всеки може да провери оценките при вписване на входящия номер и идентификационен код ТУК . Близо 47 000 ученици се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 06.06.24 в 16:09
първокласници (архив)

В Бургас некласираните за първи клас деца са 25, а свободните места - 283

Общо 1931 деца са приети на първо класиране в 1-ви клас в бургаските училища. Родителите на приетите на първо класиране деца могат да ги запишат в срок до 12 юни, съобщават от Общината. Това може да стане на място, в съответното приемно училище. Информация за документите можете да откриете на страница "Въпроси" на сайта:  https://www.uburgas.org/ ...

публикувано на 06.06.24 в 14:55
Снимката е илюстративна.

Над 3 600 бургаски десетокласници на изпит по български в деня след вота

3 641 бургаски десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература в деня след изборите, 10 юни - съобщи Регионалното управление на образованието в града пред БНР - Бургас. За да може класните стаи да бъдат подготвени и отворени за учениците след неделния вот, Министерството на образованието и науката промени началния..

публикувано на 05.06.24 в 11:43

Планират задочно обучение на чуждестранни студенти в Царево

Да се провеждат в Царево летни практики на студенти и задочно обучение на чуждестранни студенти, предвижда Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Това става ясно след среща на ректорското ръководство с кмета на  Царево Марин Киров. Обученията ще станат възможни след изграждането на многофункционална спортна зала в морския град. Двете..

публикувано на 04.06.24 в 15:36
Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН: Няма да провеждаме онлайн изпитите след 4. клас от догодина

Националното външно оценяване след 4. клас няма да се провежда онлайн от догодина - уточни Министерството на образованието и науката, след като по-рано днес думите на министър Галин Цоков бяха изтълкувани по този начин. В редица медии днес погрешно е цитиран министър Галин Цоков в частта, че от следващата година националното външно оценяване за 4...

публикувано на 04.06.24 в 14:29