Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас с нов модерен ангиограф

Мъж над 65 години, диабетик, и/или хипертоник, пушач. Това е най-честият профил на пациентите в новата ангиографска зала на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Проблемът – запушени артерии, тук се решава бързо, безкръвно, безплатно и безболезнено, като част от пациентите не заплащат дори потребителска такса. От две седмици Клиниката по съдова хирургия разшири дейността си. Открит е нов сектор с 14 легла, в който се извършват ендоваскуларни процедури под ангиографски контрол. А в основната си операционна зала съдовите хирурзи продължават да извършват сложни хибридни и отворени операции.

Процедурите, извършвани в ангиографския сектор, са популярни сред пациентите като „отпушване на артериите“. Медицинското наименование на „запушените артерии“ е Периферна артериална болест (ПАБ). То е социално-значимо и много разпространено заболяване, като по-голямата част от пациентите са мъже. Периферна артериална болест включва всички заболявания, които водят до запушване на артериите – диабет, атеросклероза, запушване и втвърдяване на артериалните стени; стеноза, стесняване на артериалните стени; емболия, блокиране, причинено от кръвен съсирек, и т.н.

Мъжете са рискови, защото водят по-заседнал начин на живот, движат се по-малко, пушат повече. Най-често пациентите се оплакват от изтръпване, мравучкане и умора в краката. Те не могат да стоят дълго време прави, или да вървят, необходимо е да си починат, за да продължат. Може да изпитват болка, безсилие или спазми в мускулите на краката, да имат възпаления, рани или язви, които заздравяват бавно или изобщо не заздравяват, посиняване, или бледност на крайниците“, обяснява проф. д-р Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия. Той извършва ангиографските процедури заедно със своите асистенти всеки работен ден.

Процедурата със сложното наименование „перкутанна транслуменна ангиопластика“ представлява отпушване на засегнатия съд под рентгенов контрол в реално време. Пациентът е в съзнание, с местна упойка в бедрената артерия се въвежда тънка тръбичка с балон, който се раздува и разширява засегнатия съд. Балонът може да бъде покрит и с лекарство, което се отлага по стените на съда и забавя повторното му стеснение. Процедурата трае около 40 минути, а пациентът престоява в болницата 3 дни, като през първия ден задължително се извършват изследвания. Възстановяването е бързо и човек се връща към обичайните си дейности още на следващия ден. Преди този технологичен напредък в медицината, „отпушването“ се е извършвало чрез отворени операции, с пълна упойка, много рискове и трудно възстановяване на пациентите.

„Вече спокойно можем да кажем, че имаме Клиника на европейско ниво. Всички съдови процедури, които се работят в Европа, ги правим и тук, при нас. Когато си създал едно отделение от нулата, това е голям повод за гордост“, споделя проф. Василев. Всички процедури в Клиниката по съдова хирургия са безплатни за пациента, защото напълно се покриват от Здравната каса. Някои от пациентите – напр. диабетиците, не заплащат дори потребителската такса от 5.80 на ден.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата..

обновено на 17.05.24 в 08:52

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе на 19 май. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че..

публикувано на 16.05.24 в 13:16
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

обновено на 14.05.24 в 11:11

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18

Деца в Сливен са със стомашни болки и повръщане след консумация на сандвич в детска градина

48 деца от детска градина „Елица“ в Сливен са с хранително отравяне. Едно от тях е в Инфекциозно отделение, правят му се вливки, но е в стабилно състояние, съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Децата са консумирали печени сандвичи с яйце и сирене на 8 май. Първите малчугани  съм симптоми са били в групите при 5-6годишните,..

обновено на 10.05.24 в 18:03

Бургаската „Сърце и мозък“ предписа рецепта, видима само в собствената ѝ аптека

Бургаската болница „Сърце и мозък“ е издала рецепта за лекарства на пациент, видима единствено в електронната система на собствената ѝ аптека, но не и за останалите. За това сигнализира пред БНР – Бургас Петя Танева – дъщеря на пациента. „Това изключително много ме възмути, защото като потребител на мен ми се ограничава изборът аз да..

публикувано на 10.05.24 в 15:14