Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Статулова: Родът ми е артистичен и обичлив

Благодаря на Община Средец за вниманието да ме направят почетен гражданин, казва актрисата от "Авантаж" и "Дами канят"

| обновено на 13.06.22 в 12:14

Община Средец обяви актрисата Мария Статулова за свой почетен гражданин. Инициативата е по предложение на кмета Иван Жабов, който поясни:

"Корените на голямата актриса са от село Дюлево. Тя е от стар род, заселен и живял там още, когато селото се е казвало Айваджик-думата е с турски произход, означава "дюля", оттам и Дюлево. Един от филмите, в които цяла България я помни, е "Дами канят", в който тя имаше една от важните женски роли." 

Актрисата блести още в ленти като „Авантаж“, „Маневри на петия етаж“ и „Да обичаш на инат“. Мария Статулова благодари за вниманието и подчерта, че произхожда от артистичен род:

"Моят род, начело на който е бил дядо Никола, оттам тръгва работа, е бил човек, който е обичал близките си. Събирал ги е заедно да се хранят, заедно да разговарят и живеят. Нашите хора са артистични. Дядо му Статул свиреше на кавал. Баба ми Мария, на която съм кръстена, пееше разкошни странджански песни. Баща ми беше пееше, беше артист, художник."

"Статул" означава грозде от гръцки, но и до ден днешен актрисата казва, че "Статул" е единица мярка за любов. 

Почетното отличие е гласувано от Общинския съвет и ще бъде връчено на актрисата на церемония на празника на Средец през септември. 

Мария Статулова е родена на 13 септември 1953 г. в Бургас. Казва, че 13 е щастливото й число. През 1975 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на професор Боян Дановски. Още. на следващата година получава наградата на Съюза на артистите за най-добър млад актьор. Трупа стаж на сцените на театрите в Кърджали и Ямбол. От 1979 година е част от трупата на славния столичен Сатиричен театър. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци.  Статулова има  ярка следа в киното и театъра.  Снима се и в новите сериали „Забранена любов“, „Седем часа разлика“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“.


Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04

„Мараш пее“ днес и утре в Стралджа

В Стралджа днес ще бъде открит традиционният събор на народното танцово творчество „Мараш пее“.  Във фолклорния празник се очаква да се включат над  500 танцьори от цялата страна. Тази вечер в 20 часа ще бъде дадено началото на събора с концерт на Капанския ансамбъл от Разград и фолклорния състав на домакините ансамбъл "Въжички" .  В неделния ден от..

публикувано на 18.05.24 в 10:17

Фолклорна магия озарява Китен днес

Концертът „Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе днес в концертната зала на НЧ „Свобода 1948“ в Китен. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група „МОРСКИ ПЕРЛИ“, която е с учредителите на ДФФ..

обновено на 18.05.24 в 08:14

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29

Бургас ще е домакин на Черноморски международен литературен фестивал през юни

Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал от 6 до 9 юни. Над 50 писатели, преводачи, литературни агенти и национални институции от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще се съберат в морския град.  Организатор е Община Бургас, а домакин -Центърът за съвременно изкуство с библиотека „Пейо..

публикувано на 16.05.24 в 11:13

Над 40 картини на Стефан Марков представя изложба в Бургас

Бургазлии могат да се докоснат до творчеството на художника Стефан Марков  - Прочутият бургазлия е носител на много престижни отличия и излага в редица световни галерии. Над 40 картини на популярния творец представя изложба, подредена в градската художествена галерия „Петко Задгорски”. Творбите са в акварел, смесена техника на ръчно приготвена..

публикувано на 16.05.24 в 11:11