Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на кръводаряването отличиха 15 доброволци от Бургас и региона

Липсват запаси от нулева кръвна група – положителна и отрицателна  

15 доброволци от Бургас и региона бяха отличени в Световния ден на кръводарителя. Те получиха благодарствени грамоти за принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. 

„Точно това е смисълът на тези 15 наградени човека – да популяризираме, че кръводаряването е единственият начин, чрез който можем да се помогне на човека. Това е един хуманен акт и самите дарители се явяват като мотиватори на свои близки и приятели, да насърчават този процес на кръводаряване“, каза директорът на БЧК Бургас Виолета Радева.


Ива Кусева от Поморие е сред младите и нови кръводарители. За последната година е дарила 4 пъти кръв. След прекаран ковид започва да дарява, за извличане на плазма за лечение на болни от вируса.

„Оттогава реших винаги, когато мога да дарявам кръв. Чувствам удовлетворение и гордост, че съм помогнала,  дори на непознати.  В началото не дарявах от някакво притеснение, страх, но видях, че няма абсолютно нищо страшно. Дори се чувствам по-добре физически", каза поморийката и призова повече хора да се включат.


Сред наградените бяха кметът на Созопол Тихомир Янакиев, зам. областния управител Пламен Янев, финансовият директор на болница Вержиния Иванова, общественици, както и украинци, включили се в акцията по кръводаряване на Цветница. Наградата от тяхно име прие Александра Якимчук. 


На прага на летния туристически сезон в Бургас липсват запаси на кръв от групите нула плюс и нула минус, стана ясно след церемонията.  

„Във всеки един ден и ситуация нещата се променят. Една катастрофа коренно променя баланса на това, което е налично. Имаме едно много добро депо от всякакви кръвни групи, но ни е трудно с нулевата кръвна група, не защото имаме конкретни тежки случаи, а защото се получи период, в който огромна част от болните са нула положителна“, посочи началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Людмила Желязкова. 


Тя увери, че здравното заведение успява да балансира между спешните и плановите операции, така че да се обслужват и двата типа болни. 

Желаещите да дарят кръв в УМБАЛ Бургас през изминалата 2021 г. са били 9649 души. От тях до даряване са достигнали 7753-ма. Чувствително преобладават мъжете - 6144 срещу 1609 жени, но във възрастовата група над 55 жените започват да доминират. Близо 3200 души са дарили за първи път. Редовни кръводарители, които идват няколко пъти годишно, са 57 души. 407 са дарителите под 20 г., а 81 - над 60 г.  За цялата година са дарени близо 4000 литра кръв, която е изцяло оползотворена за пациенти на бургаските болници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

След протестните акции: Фармацевтичният съюз продължава преговорите с НЗОК

Продължават разговорите между Българския фармацевтичен съюз и Националната здравноосигурителна каса. Те се провеждат във връзка с промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по здравна каса и заради, които се намалява плащането към аптеките за извършването на тази дейност. От Българския..

публикувано на 05.07.24 в 07:56

300 деца от Бургас бяха прегледани по програма "Детско здраве" на "Пирогов"

Близо 300 деца от гр. Бургас преминаха безплатни профилактични прегледи при специалистите от Програма "Детско здраве". Кампанията, организирана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Столична Колегия на БЛС посети морския град с цел проследяване на състоянието на децата, които вече са прегледани и достъп на непрегледани при предходното посещение. Прегледите се..

публикувано на 04.07.24 в 14:27

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25