Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 23 и 24 юни:

В село Стоилово канят на Еньовден

Ритуали ще се проведат в местността "Чадърът"

архив
Снимка: Златка Манолова, 2021 г.


Традиционният ритуал на празника Еньовден или Яньовден, ще се проведе и тази година в местността „Чадърът“ над странджанското село Стоилово. Според народното поверие, на този ден природата е най-могъща, а силата на лековитите билки е най-голяма. Местните хора разказват, че в нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата.

Празникът в Стоилово ще се проведе два дни, съобщи Мария Патронова от община Малко Търново. 

"Очакваме над 100 гости, които ще посетят предвидените събития. Възстановките правим от 2016 години. Началото ще бъде дадено в петък, 23 юни, следобед, от 18 ч., когато ще бъде изпълнен ритуалът с „мълчаната вода“. Тя ще бъде налята от лечебния извор „Св. Илия“. За да се стигне до него, се прави преход от около 30 минути. Там ще бъдат изработени еньови китки вързани с червен конец, ще има народни песни и танци. На следващия ден, 24.06, петък, празникът продължава и се отбелязва същинският Еньовден. Започва се с посрещане на изгрева в 5.30 ч. ще бъде пресъздаден обичая Еньова буля с наричане за женитба, плодородие и късмет. Присътващите ще преминат през венец от 77 и  половина билко за драве и късмет, ще се направи ръсене с мълчана вода и разчупване на медена питка. Кулминацията са песните и танците с яньовата буля - малко момиченце, облечено с дълга бяла риза, червена връхна дреха и забулено с червено було."  

Предвидена е беседа на експерт биолог за билката „памуклийка“, наричана билката на младостта. Ще се берат билки, ще има народни песни и танци. От 9 ч. ще започне кръговия туристически маршрут „Билките на Странджа“, който е дълъг 5,5 км. Началото е от център на село Бръшлян. Пътеката на билките се минава леко и е подходяща и за деца, групата ще бъде ръководена от водач – интерпретатор от дирекцията на Природен парк „Странджа“.  
 

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват на 1 юни детския фолклорен събор "Върбова свирка свири" в Болярово

Над 500 млади таланти ще се изявят на сцената на 24-ия национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири“, който започва на 1 юни в Болярово. Тази година сред участниците ще са и изпълнители от Турция. Очаква се сред официалните гости на празника да бъде и вицепрезидентът Илияна Йотова. Кметът на община Болярово Христо Христов..

публикувано на 31.05.24 в 13:20

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 31.05.24 в 11:47

"Прегърнат облак" с авторски концерт в галерия "Георги Баев" на 2 юни

Група „Прегърнат облак“ представят музиката си с концерт в Бургас на 2 юни. Музикалното събитие е в двора на галерия „Георги Баев“ от 18 часа. Петя Стойкова, която е координатор на проекта, посочва: „Страхотна бургаска група, която се състои от прекрасни музиканти! Това са Теодора Станчева, композитор на песните, вокал и основен..

обновено на 31.05.24 в 11:45

Концерт на лауреати от Музикалната академия ще се проведе утре

На 31 май ще се проведе концерт на студентите от класа по пиано на проф. Борислава Танева от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Участниците са лауреати на наши и международни конкурси – Цвета Атанасова, Ангел Ялъчков и София Чернишкова. Ще изпълнят композиции на Бетовен, Брамс, Лист, Дебюси, Равел и Владигеров...

публикувано на 30.05.24 в 13:06

Журналистът Диана Фъртунова издаде стихове за деца в „Книжка с компютърна мишка“

„Книжка с компютърна мишка“ включва 12 стихотворения. Те са писани в продължение на близо 3 години и чрез тях Диана Фъртунова иска да провокира децата от 21 век да обръщат внимание не само на новите технологии, но и на нещата, които могат да им се случат в живота и с които са се забавлявали техните родители, баби и дядовци - игри на..

публикувано на 30.05.24 в 11:10

Пламена от Бургас е №1 в брейка

Най-голямото индивидуално отличие в брейка и тази година е за бургазлийката Пламена Георгиева. C танцов псевдоним Bgirl Fire Bird, тя е вече двукратен шампион в категория девойки до 18 години от Световно първенство по брейкинг „World Kidz Breaking Champion“. Тази година турнирът се проведе в град Любляна, Словения. В категорията на..

публикувано на 29.05.24 в 15:24

Мистични легенди и космос вплита в новата си изложба проф. Светозар Бенчев

Метафоричното заглавие „Течна луна” носи най-новата изложба на  проф. Светозар Бенчев,  директор на Филиала на НХА- Бургас.   Идеята идва от едно негово пътуване в Париж. Серията  е намигване към ценителите,  за повече настроение с което да влязат през символичната врата, която открехва тази изложба. "В изложбата присъстват два цикъла,..

публикувано на 29.05.24 в 11:31