Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в Бургас:

Мощта на Пикасо и женската сила в две изложби с куратор Стефан Стоянов



Две значими арт събития бележат културната бургаска седмица. Офорти на гениалния Пабло Пикасо за първи път ще бъдат показани на Балканите от 14 юли в Морското казино, а тази вечер от 19 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека се открива изложбата „Опасна красота“. Двете изложби имат един куратор и това е галеристът от Ню Йорк Стефан Стоянов, който днес представи проектите си в ефира на БНР-Бургас:

„Не случайно изложбата „Опасна красота“ е в библиотеката, защото чрез познанието ще стане по-добри и по-етични и един ден, дай боже, жената ще бъде равнопоставена с мъжа. Това е целта и на самата изложба да пробужда съзнанието на хората. Пикасо е всеизвестен гений, но и всеизвестен любовчия, тук като баланс има над 20 амазонки, които му противостоят. И може да се получи танго във фантазията.“


Експозицията се открива от 19 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и представи колаборация от видео инсталации, снимки, скулптури и живописни платна. Със свои произведенията са включени световноизвестни творци, сред имената са сръбрският концептуален и пърформанс артист Марина Абрамович, арт звездата Айдан Салакова, която напуска Русия след нахлуването й в Украйна, внучката на последния австрийски император Габриела фон Хабсбург, Ив Тошайн, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др.

Ключово място в експозицията заема Тамара де Лимпицка, писателката и художничка от полски произход, която прави бум арт средите в Париж, по същото време, когато там е и Пикасо. Жена икона, предвестник на феминизма, загадъчна, интересна и освободена, тя присъства с дигиталните версии на "Автопортрет в зелено бугати" и "Жена с мандолина".


В Бургас е Рамина Салдахан от Азебрейджан, която представи картините си така: „Темата "Опасната красота" символизира нещо, което ни привлича, ние рискуваме, вървим нататък, но не знам какво ще стане. Първо трябва да имаме смелост и напълно да му се отдаваме на това, което обичаме.”

Най-младата авторка в изложбата е едва на 24 години. Това е Вероника Михалева, която лично представи творбата си в морския град:

„Живея между дигиталния и физическия свят. За тази изложба съм подготвила видео скулптура, която е политически и сексуално заредена. Творбата се казва „Порно и политика“. Целта е провокация и начало на разговор по табу теми.“


Според подхода на работа на Стефан Стоянов изложбата е отворена и ще бъде пренареждана и обогатявана с нови творби до края на август. Събитието е финансирано от общинския фонд „Култура“.

Относно Пикасо галеристът споделя, че като дете е бил влюбен в синия и розовия период на художника, а после е имал възможност и за задълбочен поглед на творчеството му. Над 50 изключителни офорти, създадени от Пикасо през 1968 година, ще бъдат представени за първи път пред българските ценители в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева и неговия директор Марк-ОливиеУолър. На въпрос „Защо Бургас?“ е избран за реализацията на тези проекти, Стефан Стоянов отговаря:

„Най-важната причина е, че аз съм влюбен в този град, а хората, с които работя, са фантастични. Кметът е авангарден, аз следя работата му от чужбина. Искам да работя с такива хора. Тук се чувствам себе си!“ Тези две изложби не са случайно подбрани. Надсловът по време на подготовката им беше: „Бургас-град на сърцето ми“.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47

Пясъчен цирк акостира в Бургас (снимки и видео)

Пясъчен цирк акостира в Морската градина на Бургас това лято. Фестивалът на пясъчните фигури всяка година представя на своите посетители майсторски изработени скулптури на различа тема. Темата тази година е "В света на цирка". Участниците този път са общо 14 на брой. За първи път наред с четиримата утвърдени автори щафетата поемат и 10 млади..

публикувано на 26.06.24 в 10:33

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II-I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020..

публикувано на 26.06.24 в 09:42

„Солинария“ е младежки форум, развиващ талантливите деца

„Солинария“ е истински младежки форум, даващ възможност на талантливи деца да развият уменията. Това каза известният оперен певец Марио Николов, който е сред гостите на Младежкия арт фестивал от първото му издание. Дъщеря му Киара неизменно участва в майсторските класове по цигулка. "За поредна, вече четвърта година, ще проследя с радост..

публикувано на 25.06.24 в 12:15

Предстои "Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

публикувано на 24.06.24 в 17:13

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34