Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино тур в Бургас: А ти знаеш ли къде е сниман "Опасен чар"?

| обновено на 19.07.22 в 16:09

Филмовите кино турове се завърнаха в Бургас с нов маршрут. За втора година Burgas International Film Fest в партньорство с Burgas Free Tour прави обиколки за киномани и туристи на местата, където са снимани култови български ленти в морския град.

В дните на фестивала до 22 юли всеки ден в 18.30 от Часовника гидовете Петя Русинова и Милена Георгиева посрещат желаещите  да разберат историята на старите бургаски кина, да научат повече за бургазлиите, прославили родното кино или да чуят интересни истории около заснемането на филмови класики. И двете са студентки, но всяко лято се връщат, за да показват красотата и забележителностите на Бургас на туристи като доброволци към инициативата Burgas Free Tour.


Първата спирка е бившето кино "Модерен театър", а сега клуб за арт събития на улица "Милин камък". Нашите гидове разказват, че то е проектирано през 1913 година от знаменития италианец Рикардо Тоскани,  дал облика на центъра на града след Освобождението, работи от 1927 година и тук са давали хитови за времето си ленти. 

Следващата спирка е ж.п. гарата, която влиза в една от най-култовите български ленти. Част от младите посетители на тура не са гледали "Опасен чар", затова се налага да бъде преразказан и част от сюжета: 

"Главната роля играе Тодор Колев, който се представя като архитект, урбанист, еколог, банков инспектор, другар от милицията, но всъщност е измамник, който омайва жени за собствена облага. Това налага да се мести от град на град и да сменя името си. Избира имена на птици. Историята има паралел в реалността. Тодор Колев се е срещал с прототипа на образа Илия Илиев-Баровеца. На ж.п. гарата е една от сцените, в която героят на Тодор Колев пристига в Бургас и гладен влиза в една закусвалня."


Декор на снимките е сградата на Природо-математическата гимназия, където обектът на новото му ухажване-в ролята Невена Коканова, е учителка. Кадри има и от пристанището, поясняват още от  Burgas Free Tour.  

Семейство Трендафилови са туристи в морския град, а Весела Георгиева е местен човек. Защо се включват в кино обиколката:

"Ние сме от Варна, на почивка сме тук, била съм на времето студентка в Бургас. Посещавали сме тези кина, но ето сега ни се обръща внимание по друг начин, свързан с фестивала. Адмирации за инициативата! Много е интересно. Разтоварващо е за нас. Пък и да си припомним българските филми." 

"Познавам Бургас, но не знам кои са местата, където са снимани тези толкова известни филми. Липсват ми старите кина в Бургас. В мола атмосферата не е същата."

Кино маршрутът минава и покрай домовете, където някога са живели актьорите емблеми Нейчо Попов и Стоянка Мутафова, както и Апостол Карамитев. На балюстрадата до Казиното е време и за среща с най-новите продукции, снимани в морския град. 

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи "Палеоуикенд" в Бургас до 30 юни

След традиционния за Бургас уикенд на тема "Етно" и мидени деликатеси, следва Палеоуикенд. Акцентът в него ще бъде организираният от Регионален исторически музей - Бургас и Националния природонаучен музей при БАН Палеофест 2024. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия..

обновено на 28.06.24 в 08:43

Реставрираха стара сграда на ул. "Фердинандова" в Бургас

Стара сграда на  ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас.  Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства.  От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..

публикувано на 27.06.24 в 15:12

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27