Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Фотев: Не съм отекнал напразно

Роза Боянова представи изложба, посветена на поета.

Точно 68 са годините, които  затварят жизнения път на Христо Фотев, малко са, защото жадната за словесни пейзажи публика би искала да среща и да чете любимия поет, много са – според неговата мяра. 20 години след смъртта му, поезията му като истинска весталка на изкуството не спира да привлича нови читатели в духовния му свят. Там са не само спомените от Истанбул, Бургас и Равадиново, там са и майката, и любимата, и момчето, което израства в бедност, с баща на фронта и което от рано научава най-важния урок –човек трябва да живее достойно, това разказва пред БНР Христо Фотев  по повод 60 -тата си годишнина, а Златният фонд пази записа, в който поетът признава:

"Знам, че има много хора, които са мои читатели. Чувствам, че те изпитват нужда от мен. Може би и аз от тях. Не съм отекнал напразно! Никога съм нямал чувство за календарно време. Колкото и странно за мен самия, аз достигнах тази граница, гранична възраст за българския поет, рядко българският поет достига до 60 години...Гледам това не като постижение, това е Божа работа! Представете си и другото, да бъде на 90! Аз надали...Пък и не искам! Кой знае?!"

20 години по-късно Христо и приятели му ни се усмихват от черно-бели снимки, снимани от Вяра Стефанова и Никола Ханджиев, те са подредени в Дома на писателя в Бургас, отворен за всички, които имат желание да се докоснат и до най-ценните му вещи стола, машината и ръкописите, обясни Роза Боянова, председател на Бургаската писателска общност. Нейният най-ярък спомен с Христо Фотев е свързан с пътуване до Шумен по повод 70-тата годишнина на Иван Пейчев:

"Той беше нещо като учител на Христо, те имат прекрасен творчески период тук в Бургас, когато Иван Пейчев е бил драматург на театъра. Христо написва едно великолепно слово за Иван Пейчев, което е пример за това, как един поет може да пише за друг поет. Това слово беше вече отпечатано, искахме Христо да дойде в Шумен и да го прочете на честването. Той обаче каза, аз не мога да пътувам с друго трябва да ме вземете с кола. Понеже нямаше друга кола, аз дойдох с моя трабант, взех Христо от канцеларията, отидохме до Шумен и той прочете прекрасното си слово."

Анита и Здравка от София са първите посетители, които разглеждат изложбата:

"Вчера си купихме книга на Христо Фотев, поредица от случайности ни доведе тук. Харесвам поезията му. Морето е свързано с творчеството му. Разхождайки се по Крайбрежната, паметника на Петя Дубарова, паметника на Христо Фотев, една невероятна атмосфера има в Бургас. Ние от три години почиваме в Бургас."

С прожекцията на 4 филма продължават събитията, посветени на Христо Фотев. Те ще бъдат в новата библиотека, а от 18.30 часа  - поклонение и рецитал на стихове пред паметника на поета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската съкровищница от музика, стихове и картини - тази вечер във "Флората"

Ценителите на камерната музика ще имат възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на романтиката чрез музика, стихове и изобразително изкуство.  От 20.00 часа в Зала №4 на Експозиционен център „Флора“ – Бургас с опраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще изпълнят произведения на Пьотър Илич..

публикувано на 16.06.24 в 15:17
Кадър от филма

Последен ден на фестивала за ново българско кино "Киноваканция" в Бургас

Последен ден на фестивала за ново българско кино "Киноваканция" в Бургас. В продължение на три дни публиката можеше да види най-новите български игрални, документални и анимационни  филми в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема е "Силата на волята". Днес от 16.00 ще могат да се гледат късометражните ленти за..

публикувано на 16.06.24 в 12:50

Започва седмица на Португалската култура в Бургас

Тази година Седмицата на португалската култура е посветена на две значими за португалската история събития - 500 години от рождението на великия португалски поет Луиш де Камоинш и 50 години от Революцията на карамфилите. Откриването е на 17 юни, понеделник, от 18. 00 часа в КЦ "Морското казино", а специален гост ще бъде директорът на Португалския..

публикувано на 16.06.24 в 12:14

Несебър става столица на детското изкуство

Фестивалът  „Слънце, радост, красота” ще превърне града на ЮНЕСКО в столица на детското изкуство за 22-ти  път. В дните от 15 до 20 юни на живописния полуостров ще се изявят 1000 участници от 4 държави – България, Грузия, Молдова и Украйна. През тези пет дни децата ще покажат своите умения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното..

публикувано на 15.06.24 в 16:43

„На събор край Тунджа“ събра любители на българския фолклор

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище..

публикувано на 15.06.24 в 15:42

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58