Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отглас от "Бургас и морето":

"Черноморски фар" присъди наградата си за текст на Красимир Трифонов

Идва ново поколение, което дава заявка за нов път на конкурса, казва главният редактор Силвия Шатърова

Песента „Не те забравям“,  изпълнена от дуета Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд по музика и аранжимент на Ефтим Чакъров и поезията на Красимир Трифонов, се превърна във феномен на „Бургас и морето“ със своите три награди. Тя стана фаворит на журито, но докосна и публиката, която за първи път гласува онлайн. Взе и една много важна награда-тази за текст на вестник „Черноморски фар“. Областният вестник превърна тази своя инициатива в традиция за конкурса, която отдава дължимото на писаното слово, превърнало се в красива песен. 


Тази година отличието на „Черноморски фар“ бе присъдено на поета Красимир Трифонов. Наградата му бе връчена на голямата сцена от главния редактор на изданието Силвия Шатърова, която заяви пред БНР-Бургас:

„Ние като медия, която над век пази традициите на доброто слово, сме щастливи, че от 2014 година сме част от този конкурс и отличаваме най-добрият текст на песен. През годините сме награждавали утвърдени, млади автори и все с пожеланието песните им да се запеят и да зазвучат в ефир, а не да останат само на конкурсната вечер. Тази година изборът ни никак не беше лек, защото според мен това издание бе едно от тези с най-силна селекция от песни. Впечатлиха ни песните, които заслужено взеха първите три места на журито, както и още две- изпълнени от Жана Бергендорф и дуета Християна Лоизу и Дани Леван.“

Текстът на „Не те забравям“ е избран чрез допитване до аудитория и до вътрешно жури, включително и с участието на миналогодишни носители на тази награда. Така се стига до избора на стиховете на Красимир Трифонов. Главният редактор на „Черноморски фар“ Силвия Шатърова добавя:

„В песента метафорите и символиката са наистина открояващи, а и е тематична, свързана е с морето. Иначе сме много доволни, че точно тези млади харизматични хора обраха повечето награди-дуета Дани Илиева и Емин Ал Джунейд. Те показаха поведение на сцена, талант и  бяха истински щастливи, дано този конкурс им даде летящ старт в кариерата им занапред. Харесва ни, че идва ново поколение, което дава заявка за нов път на конкурса.“


Отличеният от „Черноморски фар“ Красимир Трифонов е роден в Шумен, където живее и сега. Завършил е Шуменския университет „Константин Преславски”, специалност „Българска филология”. Автор е на стихосбирките „Прочети ме, любов”, „Време за обичане”, „Лунна жена”, „Заспивай с мен” и „Ако те има, любов”, които сам финансира и отпечатва в „Izdavam.com”. Негови стихове са включени в алманах Поезия-2010 на издателство „Буквите” и „С море в сърцето” - Царево 2015 г. Стиховете му имат аудитория в над 20 групи за поезия в социалните мрежи, където поддържа и своята авторска страница „Прочети ме, любов”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Девет хора пеят "Нека да е лято!" в Бургас (ВИДЕО)

С пожеланието „Нека да е лято!“ завърши Второто издание на Националния хоров фестивал за смесени и еднородни хорове в Бургас. 9 хорови състава и над 150 изпълнители събра музикалният форум. Специално за фестивала диригентът Георги Милтиядов написа песен, която всички хорове разучиха, за да направят общо изпълнение. Голям е интересът към..

публикувано на 30.06.24 в 15:04
Владо Михайлов излиза отново на сцената на Джулай в Бургас

Голям концерт събира почитателите на Джулай в Бургас

"Елате, да посрещнем заедно най-красивото утро в годината!" Призивът е на певицата Марияна Добрева-Велева, която неизменно е в организацията на бургаския Джулай. Посрещането на първото юлско утро на Централния плаж в морския град се превърна в традиция, която Община Бургас подкрепя през годините.  Шест групи се включват в събитието тази година...

обновено на 30.06.24 в 10:36

Юлиан Костов снима в Бургас, филмът се казва "Клошар"

Популярният български актьор Юлиан Костов, който се присъедини към хитовия сериал на HBO – "Белият лотос" с милиони фенове по цял свят, снима в Бургас. Костов, който е сред най-успешните лица на българското кино зад граница и близък приятел на Мария Бакалова, влиза в главната роля на филма „Клошар”, режисиран от Стефан Тенев. Кино лентата е..

публикувано на 30.06.24 в 09:23

"Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

обновено на 29.06.24 в 08:45

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00