Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А кой ще контролира контролиращите?

Бисер Русимов пред къщата на Георги Шагунов

Наскоро от Община Бургас заплашиха собственици на частни сгради, паметници на културата, които са ги оставили на произвола на съдбата. А, същевременно, една общинска сграда се руши.

Къщата на композитора Георги Шагунов, която е до сградата на БНР-Бургас, бе прехвърлена от държавата на Община Бургас. Недвижимата културна ценност трябва да се превърне в Дом на музиката. Шест години обаче се точат мудни процедури. 

Едва през юли 2018 г. Министерството на културата съгласува „Техническо задание за проектиране на реставрация и адаптация“. Също тогава отказва да съгласува виза за проектиране на същото. Това се случва едва три години по-късно – на 28 май 2021 г., а през януари тази година се съгласува и изменението на Подробния устройствен план. Къде се е получило забавянето? Отправили сме искане по Закона за достъп до обществена информация до министерството, за да проследим пътя на документите. 

Междувременно, наскоро Община Бургас обяви нов старт на една похвална инициатива, която вече има своя положителен финал за облика на Бургас. Сгради, които са частна собственост, но са под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство и са в лошо състояние, ще бъдат ремонтирани за сметка на общината, след което ще бъдат заведени дела срещу собствениците за възстановяване на средствата

„Най-спешни действия ще се предприемат срещу собствениците на 7 сгради, които са паметници на културата. Те са с историческа стойност. Въпреки предписанията, притежателите им не са предприели действия да ги обезопасят и ремонтират. Зданията са с компрометирани фасади и конструкции“, пише в прессъобщение на общината. 

А кой ще контролира контролиращите?

Инициативата наистина е похвална и вече е давала резултат. Но къщата на Георги Шагунов, която трябва да се ремонтира от общината, от години става във все по-лошо състояние. Миналата година дори се срути част от нея. 

Ситуацията и казусът се следи от няколко години и от Организацията за закрила на българските граждани и Бисер Русимов.

„Шест години,  от тогава до сега, вместо да гледаме по-бърза реставрация, бургазлии ставаме свидетели на възможно най-бавната реставрация, когато някога се е случвала. А миналата година и част от постройката отзад се срути и в момента къщата започва да се разпада“, коментира Русимов.

Обърнахме се с въпроси към Община Бургас. За ремонтни дейности по частните сгради са предвидени 100 000 лв., а за къщата на Шагунов – 114 000. На запитването ни, след като има пари за частни сгради, не могат ли те са се ползват и за общинската собственост, от администрацията коментираха лаконично, че фондът е за частни сгради. А въпросните 114 000 за къщата на композитора са само за конструктивно укрепване. Все още няма и изпълнител. В момента се готви обществената поръчка за тази дейност. След като това приключи, през 2023 г. ще се заделят средства за фасадна реставрация и превръщането на сградата в Дом на музиката. 

Ако, разбира се, процедурите приключат дотогава и сградата още е на мястото си, бих добавил. И относително цяла. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мостът в Бургас.

Община Бургас след смъртоносните скокове от моста: Монтирали сме камери, инспектори наглеждат района

"Община Бургас е монтирала камери, а инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" винаги са наглеждали Моста и са помагали на МВР, ако се наложи примерно проверка на документи или задържане. Защото общинските инспектори нямат такива правомощия като истинската полиция.  На Моста също така са поставени спасителни пояси",..

публикувано на 28.06.24 в 15:41

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От 01 юли в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

публикувано на 28.06.24 в 15:38

Оригинални подправки и рисуване с къна на Индийския шопинг фестивал в Бургас

Индийски ароматни свещи, много подправки и рисуване с кана ви очакват на Флората в Бургас Това са само част от стоките, които могат да бъдат намерени на Шопинг фестивала, посветен на далечна Индия. Второто му изданието в морския град  бе открито днес и ще продължи две седмици, до 14 юли. Българска търговско-промишлена палата е партньор на..

публикувано на 28.06.24 в 14:09
Доц. Светла Далакчиева пред изложбата в музея, която посетителите ще могат да разгледат от днес.

Савани с жирафи, слонове и маймуни: Палеофест в Бургас показва Балканите преди милиони години

"Ще разкажем на какво са приличали Балканите преди няколко милиона години. По това време по нашите земи е имало савани, тук са се разхождали жирафи, слонове, носорози, хищни котки, антилопи, хиени, маймуни." Това разказа по повод откриващия се днес "Палеофест Бургас"  главният уредник на Природонаучния музей в града доц. д-р Светла Далакчиева...

публикувано на 28.06.24 в 14:04
снимката е илюстративна

За трудност при изплащане на пенсиите в срок сигнализира омбудсманът на Бургас

За трудност при изплащане на пенсиите в срок съобщава общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев. Той е получил  жалба, че в първия ден за получаване на пенсиите, 07.06.2024 год. от пощенски клон на ул. “Ст. Стамболов“ № 43,  още в 13.45   часа плащането на пенсиите е прекратено, поради липса на средства. В първият ден, по график  в..

публикувано на 28.06.24 в 12:54
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от община Сливен. Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход. Общо 12 общини са предвидени за..

публикувано на 28.06.24 в 12:17

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. То ще се проведе на 29 и 30 юни . Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. За безопасно протичане на..

публикувано на 28.06.24 в 12:08