Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бръшлян почита своите синове, загинали във войните за национално обединение

Вечерта селото ще отбележи своя празник – Свети Пантелеймон

Снимка: Веселин Максимов

Паметник с имената на загиналите във войните за национално обединение местни жители ще бъде открит утре, на 13-ти август, в Малкотърновското село Бръшлян. Представлява паметна плоча.

Тя е от бял мрамор, с постамент. На нея с черни букви са изписани имената на всички 17 негови жители, намерили смъртта си в Балканските, Първата и Втората световни войни.

Намира се в центъра на селото, до входа на музея. Официалната церемония по откриването е в 12.00 часа. Вечерта с голям фолклорен концерт ще бъде отбелязан празника на селото.

В него ще участват именити странджански певци и инструменталисти. Бръшлян почита за свой патрон Свети Пантелеймон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дете се удави в басейн в Черноморец

4-годишно момиченце, оставено без надзор, се е удавило в басейн към семеен хотел в Черноморец, съобщи полицията. Сигнал за инцидента е получен около 18:17 часа днес, на място е пристигнала следствено-оперативна група. В резултат на полицейските действия е констатирано, че момиченцето е пребивавало в хотела заедно с баща си, който е работил..

публикувано на 12.06.24 в 20:55

Нормализирано е движението на влакове от и за жп гара Бургас

Със 106 минути закъснение се движи влака за София през Пловдив, който трябваше да тръгне от начална гара в 15.50 ч. Забавянето се дължи на инцидента със запалилия се локомотив на друга влакова композиция.   Локомотив се запали на ж.п. гара “Владимир Павлов” Припомняме, че пожарът се случи на жп гара Владимир Павлов към 15 часа. Два..

публикувано на 12.06.24 в 18:01

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от 17 юни нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

публикувано на 12.06.24 в 17:02

Временна организация на движението в Царево заради ремонта на моста при "Василико"

Във връзка с изграждането на мостовото съоръжение свързващо кв. "Василико" и централната част на гр. Царево и предстоящото транспортиране и поставяне на гредите на моста, през утрешния ден (13 юни 20214 г.), на няколко пъти за кратки времеви интервали ще се затваря отсечката от базата на Тракийския университет до мястото на извършване на строителните..

публикувано на 12.06.24 в 16:51

Локомотив се запали на ж.п. гара “Владимир Павлов”

Пожар е възникнал в локомотива на бързия влак София - Бургас  в района ж.п. гара Владимир Павлов в Бургас.  Пътуващите във влака са евакуирани своевременно, като сред тях няма пострадали. Два противопожарни автомобила и шестима огнеборци са потушили огъня.  Аварийното спиране на бързия влак от София за Бургас е причинено от дим от вентилатор в..

публикувано на 12.06.24 в 16:01
Снимката е илюстративна.

Близо 1000 декара лозя е унищожила снощната градушка в Руенско

Близо хиляда декара лозя са унищожени от силния ураган и градушката, които преминаха снощи през община Руен. Паднали дървета и пропукан асфалт са друга част от щетите, с които жителите на общината трябва да се справят.   Бурята е започнала в 21.00 часа снощи, като най-силно се е усетила в селата Разбойна, Просеник, Сини рид и Вресово, каза..

публикувано на 12.06.24 в 15:56

Повишен риск от пожари в няколко ямболски общини

За повишен риск от пожари предупреждават в ямболските общини Стралджа, Тунджа и Елхово. В района започна и жътвената кампания, което допълнително усложнява ситуацията. Опасността от пожари се повишава с всеки изминал ден, тъй като в района не е валяло почти от месец, посочи зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. "Основно горят..

публикувано на 12.06.24 в 15:45