Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Димитър Арнаудов предстои в Бургас

Концерт на контратенора Димитър Арнаудов предстои на 25 август (четвъртък) от 19.00 часа в сградата на Областна администрация - Бургас на улица "Цар Петър" 1 . 

По време на събитието ще бъдат изпълнени творби из репертоара, изпълняван от кастрати, женски гласове (в мъжки роли) и контратенори - от Ренеснса до наши дни. Присъстващите ще чуят арии от произведения, написани от композитори, творили от 17-ти до 21-ви век - през различните епохи в музиката, както и произведения от съвременни български автори, създадени за контратенор. Чрез музиката на Кл. Монтеверди, Ал. Скарлати, Г. Фр. Хендел, Дж. Б. Перголези, Кр. В. Глук, В. Ам. Моцарт, Дж. Росини, Г. Доницети,  Енг. Хумпердинк, К. Орф и Ем. Горчева, ще могат да бъдат проследени проявленията на контратенора през различните епохи в музиката.

На рояла - Илиана Тодорова. В концерта ще вземат участие и оперните певци Калина Попова - алт и Мирослав Димитров - тенор.

Концертът се организира от Сдружение Арт Център „Компас“ със съдействието на Областната администрация. Проектът "Контратенорът от Ренесанса до наши дни" е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Музикални инициативи”.

Димитър Арнаудов е един от водещите млади изпълнители на българската оперна сцена. Завършва НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров“ – Бургас при вокалния педагог Ксения Драгостинова и Национална музикална академия - гр.София в класа на доц. д-р Велизара Караянкова. Специализира в опера студио при Рената Ското към Национална академия „Санта Чечилия“ в Рим – Италия, майсторските класове при Камерзингерин проф. Елена Филипова, в Майсторски клас за интерпретация на френска музика при Вера Николова и Олилвие Дориа. Участник е в майсторските класове на Райна Кабаиванска към НБУ в Софийска опера и балет, като две поредни години е награждаван със стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“ и специализира при Маестра Райна Кабаиванска в Академия „Веки-Тонели“ - Модена, Италия. Има завършена магистратура „Вокална педагогика“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров.

Носител е на множество награди от международни конкурси, сред които: Първи международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“- Панагюрище, Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега"- Бургас, "Короната на Търновград" - В.Търново и др. Финалист в предаването „България търси талант“ през 2016 г. Гост- солист е на Национална опера и балет – София, Държавна опера – Стара Загора, Държавна опера – Варна,  Държавна опера – Бургас, камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол. 

В репертоара му са ролите на Орфей от „Орфей и Евредика“ на Кр. В. Глук, Орест в „Хубавата Елена“ от Ж. Офенбах, Печения лебед в „Кармина Бурана“ на К. Орф, Аморе в „Балът на неблагодарнитe” на Кл. Монтеверди, Венера от „Венера и Любовта“ на Ал.Скарлати,  Император Алтум в „Турандот“ на Дж. Пучини и др. 

По публикацията работи: Мария Попчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Странджанският певец Стойко Василев с концерт в Дома на НХК

С голям концерт  странджанският певец Стойко Василев  ще отбележи 30-тата си годишнина.Събитието ще бъде на 8 юли от 28 часа в Дома на НХК.   Специални гости, които ще се включат в спектакъла, са -  Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, Стойко..

публикувано на 13.06.24 в 14:10

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас като част от съпътстващата програма на Международния филмов фестивал. На 21 юли (неделя)  от 11 часа в   КЦ „Морско казино” тя ще говори за това какво  представляват манифестите за кино, кой е последният от тях и имат ли смисъл? Матеева ще разкрие к акво е „Догма 95“ – техническо ограничение..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Обявиха песните за "Бургас и морето"

Ясни са песните, които ще чуем на тазгодишното издание на Националния конкурс "Бургас и морето". Той ще се проведе на 28 юли, неделя, в Летния театър. 10 са песните, които ще прозвучат на големия финал на конкурса в края на юли. Те са селектирани от 10-членна комисия, в която личат имената на композитора Стефан Диомов, певицата Тони Димитрова..

обновено на 13.06.24 в 11:55
Георги Тошев

Журналистът Георги Тошев получава награда за принос към италианската култура

Журналистът и продуцент Георги Тошев днес в Рим ще получи специална награда за принос към италианската култура. Тя е за филма от поредицата "НепознатиТе" - "Чапа среща Фелини" , съобщи журналистът: "Много съм щастлив за тази награда! Тя ще ми бъде връчена от Антонела Ферари. Филмът разказва историята на Георги Чапкънов, който..

обновено на 13.06.24 в 10:31

5 награди за "Талантино" в Каварна

Пет награди за два спектакъла и три роли спечели бургаската школа „Талантино“ от участието си в XXVI-ия Национален театрален фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна. Самите актьори изгледаха 24 спектакъла и твърдят, че всички са били много качествени и доста висока топка. Въпреки това първата награда беше присъдена на..

обновено на 13.06.24 в 09:14

Петима американски пианисти ще участват в майсторските класове на „Солинария“

Петима американци ще прелетят океана, за да дойдат в България и да участват в майсторските класове на Младежкия арт фестивал „Солинария“, който ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. Те са част от 25-те талантливи млади изпълнители, записани в двата майсторския клас – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и..

публикувано на 13.06.24 в 08:22

Клавирно трио представя Шарвенка и Брамс в Созопол

Камерен концерт ще предложи на почитателите на класическата музика галерия и културен център "Арт СОЛ" в Созопол. На 22 юни от 19 часа, клавирното трио ще представи специална програма за истински ценители. На сцената ще се качат:  Рада Чомакова (пиано), Лидия Радионова - Кантарджиева (цигулка), Магдалена Далчева (виолончело).  Те ще изпълнят..

публикувано на 11.06.24 в 17:03