Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одит на ММС: Ново изменение на договора за „Арена Бургас“ ще наруши закона

През октомври месец може да честваме 8 години на един, все още, неосъществен проект. На 20 октомври 2014 г., легендата на леката атлетика Сергей Бубка направи първа копка на величественото съоръжение „Арена Бургас“. 8 години по-късно спортната зала е готова, ама… не съвсем и не се вижда светлина в нейното бъдеще. 

През изминалите летни месеци, преди да стане ясно, че ще има предсрочни избори, неколкократно се обръщахме с въпроси към спортното министерство и негови структури. Изготвяше се задълбочен анализ, който така и не видяхме, а на отправените ни преди месеци въпроси към държавната структура, така и никой не отговори. Затова отправихме нови запитвания – по Закона за достъп до обществена информация.

В периода от май до август, тази година, в държавното дружество „Академика 2011“, което от 2016 г. пое проекта, е извършен одит от съответното звено на Министерството на младежта и спорта. Той е направен въз основа на документи, предоставени от самото дружество.

Ведомството припомня, че проектирането и строителството на спортната зала стартира по реда на Закона за обществените поръчки през 2014 г., когато Община Бургас сключва договор с изпълнителя ДЗЗД „Дворана“, а през 2018 г. е договорено препроектиране. Именно с това допълнително споразумение е уточнен и срок за изпълнение на строителството – 30 септември 2019 г. Който отдавна мина.

За да се осигури допълнително финансиране, през 2016 г. Община Бургас и дружеството „Академика“, което е с принципал министерството на спорта, сключват договор за сътрудничество и съвместна дейност. Спрямо него, „Академика“ ще участва във финансирането на строежа, а след въвеждането на сградата в експлоатация, залата ще премине в тяхната собственост.

С два протокола, уточняват от министерството, от края на 2019 г. и пролетта на 2020 г., е констатирано, че има голямо забавяне в строежа. Самите дейности, обаче, не са спирани по реда на Закона за устройство на територията.

Една лека отметка – при последното си посещение в Бургас, преди дни, премиерът от времето на строежа на залата, Бойко Борисов, коментира:

 „Най-голямата спортна зала, най-хубавата спортна зала, прекрасно съоръжение, по същия начин (визирайки Северния обход – б.а.), година и половина стои. Прекрасно съоръжение“

Прекрасно е, но не е готово!

Неколкократно се говореше, че сградата чака т. нар. акт 16. Но към времете на посочения одит, тя няма още акт 15 – за установяване на годността за приемане на строежа, етап или част от него. Проверката на министерството не е била на място и не се е отнасяла за фактическото строителство, уточняват от ведомството. И добавят, че в договора през 2014 г. заложените пари за строителство са били малко над 37 млн. лв., а с допълнителното споразумение са увеличени с още над 18 млн. Това не включва проектиране и препроектиране.

Още пари? Не.

Според одиторите, ако се прави ново споразумение за изменение на договора във връзка с цената, това ще е нарушение на Закона за обществените поръчки. Самият одитен доклад е предаден на Агенцията за държавна финансова инспекция и до Сметната палата. Иначе, дружеството „Дворана“ има да получава близо 1 млн. лв. за извършени строителни работи, е показал още одитът.

Въпреки това, в държавния бюджет за тази година бяха гласувани още 17 млн. лв. Те са в графа „За инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т.ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“. Тези разходи са включени и при актуализацията на държавния бюджет от лятото. Обърнахме се с въпроси към Министерството на финансите по този случай.

Кога ще е готова залата?

Никой не знае. От министерството посочват, че това не е обществена информация по смисъла на закона.

А ние още чакаме десетките спортни състезания и концерти на световни звезди, които да я напълнят. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров

Министър Петър Димитров: Качеството на въздуха се подобрява в цялата страна

" Качеството на атмосферния въздух се подобрява в цялата страна. Това е тенденция, която е трайна и устойчива ". В това увери служебният министър на околната среда и водите инж. Петър Димитров. Пред БНР той бе категоричен, че в последните 3 години на територията на цялата страна няма превишение на средногодишните норми за фини прахови частици..

публикувано на 20.10.24 в 14:01

И днес контролирано изпускат природен газ около „Елкабел“

Контролирано изпускане на природен газ се извършва и днес в районите на завод „Спартак“ и завод „Елкабел“ в Бургас. Тази дейност е съпроводена с шум и неприятна миризма на одорант, съобщават от „Овергаз“. Причината е изместване на основни разпределителни газопроводи по ул. "Одрин", захранващи с природен газ централната градска част на Бургас. 

публикувано на 20.10.24 в 09:08

Фестивал на семейството в село Полски извор

Фестивалът на семейството в село Полски извор започна днес.  Дворът на читалището се превърна в сцена на събитията от програмата. Участват Милко Калайджиев, Пени Ставрева, Преслава Минасян и Иван Притъргов.  Включва се и СНЦ „Каменовски традиции“ .  Мастър шеф Махмуд Ал Байруми представя  кулинарни изненади...

публикувано на 19.10.24 в 13:13

Почитаме свети Йоан Рилски Чудотворец

Днес Православната църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец - приет за небесен покровител на българския народ и на българските лекари. Денят се нарича още Отчов ден или Денят на отеца. Паметта на Свети Йоан Рилски ще бъде почетена тържествено в Рилския манастир, създаден около мястото, където светецът живеел като отшелник. Светецът е..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Марин Киров отчете първата година от мандата си като кмет на Царево

Кметът Марин Киров отчете пред граждани първата година от мандата на екипа и администрацията на Община Царево, след поредица от обсъждания в населените места на общината.  „Изпращаме трудна управленска година във финансово отношение заради сполетялото ни бедствие през 2023 година, но и започнахме много големи инфраструктурни обекти, които..

публикувано на 18.10.24 в 19:52

Затварят поетапно "Чаталджа" днес за асфалтиране

Временна организация на движението ще бъде въведена поетапно на ул. „Чаталджа“ днес   в периода  т 07.00 часа до 20.00 часа. Причината е  реконструкция след подменена ВиК мрежа, информират от Общината.  В часовете от 07:00 - 15:00 се затваря за движение на превозни средства в участъка от ул. „Байкал“ до ул. „Ген. Владимир Вазов“.  В часовете от..

публикувано на 19.10.24 в 08:00

Болярово домакин на заседание на Регионална асоциация на общините „Тракия“

Община „Болярово“ беше домакин на изнесено заседание на Управителния съвет на Регионална асоциация на общините „Тракия“, като част от събитията, посветени на Деня на Болярово и 50 години от създаването му. Гостите – кметове и зам.-кметове на общини, членове на Асоциацията, разгледаха Документалната изложба „50 години град Болярово“ и проследиха етапите..

публикувано на 18.10.24 в 16:50