Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През новата учебна година

Зелена класна стая и обновено спортно игрище за децата в ОУ "Свети княз Борис Първи"

60 са първокласниците, които ще се обучават в учебното заведение


Обновено спортно игрище и зелена класна стая под небето има за учениците от ОУ “Свети княз Борис I“ за новата учебна година.

Чрез новите придобивки  възпитаниците на училището ще имат възможност за повече време на открито  и ще се възпитават на отговорност към опазването на природата и екологично чиста среда, съобщи директорът на училището Александър Иванов:

В зелената класна стая ще имат часове всички ученици от 1 до 7 клас. Предвидено е към нея да има и цветарници, лехи в които ще се засаждат многогодишни растения – билки, цветя, подправки. Тук ще се провеждат часове по природни науки и по интереси.“


За новата учебна година реновирано е и спортното игрище, което вече е с мека настилка, оформени са и площадки за баскетбол, футбол и волейбол. Новите придобивки са реализирани с помощта на община Бургас и по проект от Националната кампания „Чиста околна среда 2022 година“.

60 са първокласниците, които ще учат тази година в основно училище „Свети княз Борис Първи“, 3 от тях са украинчета, а общо 25 украински деца ще се обучават в учебното заведение. За тях са осигурени допълните часове по български език, за да може по – бързо и лесно да се адаптират към новата среда, съобщи още Александър Иванов.


Той посочи, че училището се отоплява на газ и още през пролетта цените са скочили близо 3 пъти. В момента се правят разчети за евентуалните разходи за отопление през есенно – зимния сезон, като уверението на Общината е, че ще се помага по всякакъв начин, за да не се нарушават нормалните условия за осъществяването на учебния процес.

„На учителите, учениците и родителите пожелавам здрава, успешна, ползотворна и присъствена учебна година! Успех на всички!“, пожела директорът на СУ „Свети княз Борис Първи“ Александър Иванов.  

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00

Бургас е трети по успех в България на изпита по математика след 7. клас

Област Бургас е с третия най-силен резултат в България по математика от изпита след  7. клас. Това показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, съобщи Регионалното управление на образованието в града. На първите две места са  София и Варна. На националното външно оценяване по български език и литература областта е на шесто..

публикувано на 08.07.24 в 08:41

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30