Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Мама Севда и 11 - годишната Никол правят натурални сапунчета с кауза

Севда е с множествена склероза, а Никол с Диабет тип 1


ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Севда Андреева е майка от София. Тя е с множествена склероза, а дъщеричката й Никол, на 11 години е с диабет тип 1. Двете изработват 100% натурални сапуни със зехтин, кокосово масло и натурални продукти, без аромат.

Севда е слънчев, усмихнат и позитивен човек, въпреки че заради болестта си е в инвалидна количка. Тя говори с голяма любов за дъщеря си и я нарича своя сила:

„Живеем си дружно и отговорно! Никол ме мотивира, че всеки ден има смисъл, че трябва да се усмихнеш на утрото, нищо колко много те е боляло през нощта. След като си се събудил, значи има на какво да се усмихнеш и на какво да се зарадваш! Николче е прекрасна, много ми помага, отговорна е, наложи й се бързо да порасне! Изключително съм горна и спокойна, защото тя знае колко е важно да се следи, заради заболяването си и не си позволява чисто по детски своеволия, а следва режима и нужния ритъм!“


Севда попада в групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ първоначално като клиент и разказва, че  с огромно възхищение е разглеждала това, което майките изработват и предлагат. С Никол решават, че могат да опитат да правят сапунчета. Гледат клипчета в интернет и така започват новото си начинание:

„Сега предлагаме 9 вида, но подготвяме и нови аромати за Коледа. Сапуните ни са ръчно приготвени, натурални, зрели са 6 седмици, тежат около 60 грама и са със 100% Зехтин, Бяла хума, Черна хума, Активен въглен, Кафе, Жълта хума,Сиво-зелена хума и др. Във всяко едно влагаме и любов! Много е важно човекът да си намери сапунчето и обратното, тогава съм сигурна, че крайния резултат ще бъде чудесен. Винаги съм на линия за консултация, за да обсъдим случая и стигнем до желания ефект. Изключително сме щастливи от обратната връзка с клиентите, които споделят, че много са ги харесали и те са им помогнали за разрешаване на здравословен проблем като косопад, суха кожа, акне и др!“


Севда разказва, че фейсбук групата "Купи подарък" много й помага да се чувства полезна, значима и щастлива, че с труда си може да радва и други хора:

"Групата е прекрасна, дава възможност да бъдем себе си, въпреки товара, които носим, а това прави мен още по-силна, по-благодарна и по-щастлива! Майките са невероятно, титанично силни и любящи, грижовността им е свръхчовешка и се подхранва само от любовта към децата! А те ни зареждат със силата, усмивките си и пламъчето на желанието и волята в очите си! Нека продължим да бъдем Човечни и да си помагаме, така света ще стане едно по-добро място за живеене! Нека бъдем здрави в телата си и по-чисти в душите си !!! 

Повече може да видите  и във фейсбук страничката им – „Сапунче от Севда и Никол“: 

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Карнавално шествие със светещи кукли тази вечер в Сливен

Шествие с 4-метрови светещи карнавални кукли, клоунада и цирково шоу предстои тази вечер в Сливен. Града е поредната спирка на пътуващото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest и е част от програмата на общината за отбелязване празника на града – Димитровден.  Колоритни и причудливи атракции ще радват жителите и гостите на Сливен тази вечер..

публикувано на 25.10.24 в 16:17

Църквата "Св. Димитър Солунски" в Айтос посреща празника си с нова икона на светеца (снимки и видео)

Църквата “ Св. Димитър Солунски“ в Айтос, която е на 180 години, ще посрещне храмовия си празник на 26 октомври с нова икона на светеца – воин. Той е закрилник на града и айтозлии празнуват на Димитровден. Решението за това е взето на заседание на Общинския съвет през 1994 г. и е свързано с юбилейната 150 годишнина от създаването на..

публикувано на 24.10.24 в 09:30

Въртим стрелките на часовника с час назад в събота срещу неделя

Предстои поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в нощта на 26 октомври (събота) срещу 27 октомври (неделя). Тогава връщаме часовника с час назад и по този начин ще спечелим един час сън. Това ще се случи в 4:00 часа през нощта. Тоест 4:00 часа става 3:00 часа. Промяната на времето е в изпълнение на Директива..

публикувано на 24.10.24 в 07:20

Спортната слава на България в изложба с вещи и отличия на шампионите (ГАЛЕРИЯ)

Над 400 лични вещи, спортни екипи и отличия на български шампиони събира изложбата “Личности и събития в българския спорт”. Експозицията е подредена на втория етаж в Дома на Нефтохимика в Бургас. Началото на любопитната сбирка е положено преди 8 години, когато футболният национал Даниел Боримиров подарява на д-р Денислава Ангелова -..

обновено на 22.10.24 в 16:23

Празник на тиквата отново на централния пазар в Бургас

Празник на тиквата подготвят на централния пазар "Краснодар" в Бургас.  Събитието е на 24 октомври от 16 часа. Организатор е "Бургаски пазари" със съдействието на читалище "Любен Каравелов".  Ще се проведе и празничен концерт. Тиквени специалитети и декорации с есенния плод ще могат да се видят на подготвените щандове. 

публикувано на 22.10.24 в 11:36

Историята на Минка Кирилова - Мони: От сиропиталището до университета

Минка Кирилова, на 21 години, е едно от момичетата включени в менторската програма "Скритите таланти на България". Тя е родена в Ямбол, отгледана в социално заведение в Елхово, след това в приемно семейство и после върната отново в Дома, това не я спира да мечтае и да се бори за по – добро бъдеще.  Приятелите я наричат Мони, тя е студентка трета..

публикувано на 20.10.24 в 17:30

Клуб за бъдеще - Бургас с множество инициативи за разделно събиране на пластмаса

Клуб за бъдеще - Бургас проведе вчера есенната акция по предаването на пластмасови капачки и кенчета в морския град. Тя е  част от мащабната кампания на „Капачки за бъдеще“ която се организира през октомври в редица градове в цялата страна. Местният клуб съществува вече повече от две години и освен, че организира и провежда..

публикувано на 20.10.24 в 17:00