Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 до 5 октомври:

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" отново провокира в Бургас

В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария

| обновено на 01.10.22 в 14:05

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ започва от днес и ще продължи до 5 октомври в Бургас. В шестото му издание ще участват над 20 артисти от България, Германия, Англия, Румъния и Унгария. Локациите, където ще се случват фестивалните събития са Часовниковата кула на гарата, Холандския склад и Конгресния център. Там ще има експозиции с визуални и звукови инсталации и спектакли, съобщи създателят и организатор на „Вода“ Петя Стойкова:

"Фестивалът се провежда в специфична среда, като се стреми да трансформира забравени или неизползвани градски територии в пространства за изкуство и култура. Фестивалът представя творби от български и международни автори в областите: инсталация, визуални изкуства, танц/театър/пърформанс, музика и звуков дизайн, видео арт, произведения в гранични жанрове и други. Програмата включва творби, които изследват нови артистични измерения, предлагат иновативен подход или взаимодействие с аудиториите. Целта е да ориентираме и развием аудиторията за съвременни изкуства в Бургас! Искаме изкуството да е интересно, вълнуващо и да провокира любопитството към нови пространства!"   


Програмата е изпълнена с местни и чуждестранни артисти и ще предложи разнообразие от изкуство и артистични форми. Предвидени са редица визуални и звукови инсталации на творци като германеца Абел Корински и Орхан Aib Кавракоглу от Турция, британското студио Above & Beyond, унгарката Соня Доротя Колтаи, Übsmäöl от Германия, както и проекти на местни артисти като Мариана Сърбова, Симеон Стоилов, Мартиан Табаков, Десислава Ирослав – Петкова, Иво Бистрички, Симеон Шивачев, Стойко Даскалов и тандема Мара Ибришимова и Ирослав Петков. “Театър Трио” ще представят “Театър в кутия”, Derida – съвременен танц, Цветан Момчилов – музикален сет, “Театър на сетивата София” – театър на сетивния лабиринт, а Искра Проданова - интерактивен уъркшоп.

Фестивалът за съвременни изкуства „Вода“ се реализира от Сдружение „ТАНЦ БГ“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд “Култура”, Община Бургас и Унгарски културен институт – София, със съдействието на национална компания “Железопътна инфраструктура” и БНР-Бургас.
Повече може да чуете в звуковия файл.
Повече за програмата на фестивала за съвременни изкуства "Вода" може да видите тук:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят книгата на Агоп Мелконян "Душата на арменеца" в библиотеката

Последният труд на Агоп Мелконян под заглавие „Душата на арменеца:  Очерци за историята на арменската литература” ще бъде представен в Регионалната библиотеката на Бургас от 18.30 часа. Книгата включва лекциите на известния писател-фантаст, поет, журналист, преводач и преподавател като са представени основните етапи от развитието на..

публикувано на 30.09.24 в 09:41

Започва "Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас"

XIII издание на традиционния национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“ ще се проведе днес и утре - 1 октомври, в Културен дом НХК. Всяка година Бургас отбелязва Международния ден на възрастните хора с този мащабен, цветен и усмихнат музикален форум, който дава сцена на състави от пенсионерски клубове и читалища от..

публикувано на 30.09.24 в 09:35

Боксов двубой в "Гласът на България" заради Самуел Мануелян

Бургазлията Самуел Мануелян влезе в новия сезон на "Гласът на България". На кастингите на тъмно  35-годишният певец с китара впечатли звездното жури с изпълнение на Walking in Memphis. Първи се обърна Иван Лечев, а след това и Графа. Двамата дори имитираха боксов двубой пред бургазлията, за да покажат колко много го искат в отбора си. А той им изпълни и..

публикувано на 29.09.24 в 22:24

Център „Алеф” обявява XII-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на дванадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата, по която младите автори ще трябва да сътворят своите произведения, е „Ако не бяха те…”. За да участват в конкурса, учениците ще трябва чрез въображението..

публикувано на 27.09.24 в 17:00

Недялко Йордов разказва за Реджеб Кюпчу в Дома на писателя

  Поетът от турски произход Реджеб Кюпчу, който прекарва последните години от живота си в Бургас, никога не е ходил в Турция. Това разказа пред БНР – Бургас поетът и драматург Недялко Йорданов, с когото са били близки приятели. Заедно с Христо Фотев и други творци, те са представлявали ядрото на пишещите хора в морския град през 60-те години на..

публикувано на 27.09.24 в 14:36

Над 130 участници идват за фестивала на арменската култура ,,Ереван в Бургас"

Третото издание на ,,Ереван в Бургас", което ще се проведе в неделя - 29 септември, ще посрещне самодейни и читалищни състави от Бургас, Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Фестивалът ще обедини творчеството на повече от 130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство. Гостите от Гърция и Румъния ще се включат в дефилето на..

публикувано на 27.09.24 в 12:56

Български илюстратори на детски книги с изложба в Бургас (ОБНОВЕНА)(снимки и видео)

Селекция от илюстрации, направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, гостува в Бургас. Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ се открива днес от 18:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Кураторът Антон Стайков пояснява.  Колекцията включва творби на художниците Аля..

публикувано на 27.09.24 в 18:15