Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас ще се проведе поход срещу трафика на хора



Бургас отново ще се включи в глобалната инициатива "Поход за Свобода". Тя има за цел да информира и предпази младите хора от попадане в трафик на хора. Шествието ще стартира днес /15 октомври/ в 11.00 часа от площад "Св. св. Кирил и Методий" и ще премине през централните улици на града. 

"В Похода ще участват ученици от средните училища в града, студенти и граждани. Първите 70 човека, които се регистрират на място в 10:30 часа, на площад "Св. св. Кирил и Методий" ще получат тениска на кампанията. Трафикът на хора е много добре организирана престъпна дейност и се извършва с цел експлоатация - сексуална, трудова, продажба на новородени, продажба на органи, просия, фиктивни бракове и други форми на престъплението. Често се бърка с каналджийството на нелегални мигранти, което има съвсем различна правна квалификация и не е свързано с експлоатация на замесените в него лица", съобщи секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Росица Янева. 

Тя посочи за миналата година са известни 50 случая на трафик на хора, но това са само официалните данни въз основа на дела образувани в Районната прокуратура. 2/3 от случаите са свързани с продажба на новородени В Гърция и Кипър, а останала 1/3 със сексуална експлоатация. Има и един случай на трафик с цел продажба на кръв.


"Тези престъпления трудно се доказват, защото жертвите рядко свидетелстват за това, което им се е случило или ако го направят след това се отказват от показанията си. Те не желаят да съобщават заради чувства на срам, страх, вина или под натиска на извършителите, защото често са в близки емоционални или роднински връзки с тях. Има случаи,  при които жертвите не се осъзнават като такива!", посочи още Янева.   

Инициативата "Поход за Свобода" се провежда едновременно в повече от 450 града по целия свят и е най-мащабната демонстрация в подкрепа на пострадалите от това престъпление. В един и същи ден – 15 октомври, млади хора от цял свят ще тръгнат в колона по един в мълчалив Поход в борбата срещу трафика на хора. По традиция се провежда в навечерието на 18-ти октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора и има за цел да фокусира вниманието върху огромните размери на търговията с човешки животи у нас.

В Бургас организацията на Похода се осъществява от Местната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Фондация А21.

Събитието ще популяризира и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100.

повече може да чуете в звуковия файл:
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Община Бургас планира строителство на нова детска градина в кв. Сарафово

Детска градина се планира да бъде изградена в квартал „Сарафово“ на площ от близо 5 600 кв. метра. Предстои местният парламент да гласува решение, с което теренът да бъде поискан от държавата и собствеността да се прехвърли на община Бургас.  По-рано тази година теренът в Сарафово бе пуснат на търг от областния управител, но по-късно той отмени..

публикувано на 22.06.24 в 17:16

Само с 5 минути закъсня влакът София-Бургас с новите вагони

С около 5 мин. закъснение пристигна в Бургас бързият влак от София с новите рециклирани немски вагони, които БДЖ получи. Около 12.15 ч.служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков слезе на гара Бургас. Закъснението е заради ремонтните дейности по железопътната инфраструктура, която на места ограничава значително движението на влаковете...

публикувано на 22.06.24 в 13:34

Търси се строител на южния обход на жк „Меден рудник“

Стартът на дългоочаквания южен обход на жк. "Меден рудник" е вече факт с обявяването на обществена поръчка за изграждането му. С този проект, ще облекчим трафика към "Меден Рудник" и ще подобрим връзките към Южното Черноморие. Това съобщи народният представител Жечо Станков във фейсбук профила си. Обществената поръчка е обявена на 20 юни и е..

публикувано на 22.06.24 в 11:36

Първият влак с модернизирани вагони у нас отпътува от София за Бургас

Днес по линията София-Бургас тръгна първата композиция с модернизираните вагони, които бяха доставени на БДЖ в края на миналия месец. С него ще пътува и транспортният министър Георги Гвоздейков, който ще присъства в Бургас на представянето на новите вагони за родните железници.  Композицията се очаква да пристигне в Бургас в 12:10 часа, като пътуването..

обновено на 22.06.24 в 10:27

Промяна в движението около траурния парк за "Черешова задушница"

Еднопосочно ще бъде движението на автомобили в района на траурния парк от 7:30 часа на 22 юни/събота/, съобщават от полицията.  Причината е провеждането на т.нар. "Черешова задушница". Промяната в организацията ще е в сила до нормализиране на трафика, като автомобилите ще влизат през източния вход и ще излизат през южния, на ул. "Транспортна"...

обновено на 22.06.24 в 08:15

Калин Стоянов: 75% спад на мигрантския поток на българо-турската граница

Шестото издание на Българските туристически награди се проведе по изключение в Царево. Общината стана домакин на събитието по идея на кмета Марин Киров, след като спечели на миналото издание на призовете признанието за вътрешна дестинация.  Този път с него бе отличена община Приморско - първата у нас, разработила и лансирала цяла съвременна лого..

обновено на 21.06.24 в 17:39

И Сливен получи финансиране от МРРБ

Отпускат близо 6 милиона лева за физкултурни салони на две гимназии и водоснабдяването на сливенското село Градско, съобщи Общината.  Кметът Стефан Радев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова-Касабова подписаха споразумения по важни за Община Сливен проекти. За реализирането им Министерството на регионалното развитие ще осигури..

публикувано на 21.06.24 в 15:42