Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще скъсат ли концесията на подземния паркинг в Бургас

Концесионерът го предлага за бомбоубежище

Трябва ли да бъде прекратена концесията с фирмата, която стопанисва подземния паркинг на пл. „Св. Кирил и Методий“ в Бургас? Темата ще се обсъжда днес в правната комисия към общинския съвет, а междувременно се е появило и становище, че съоръжението може да се използва за бомбоубежище. 

Казусът с подземния паркинг излиза наяве в началото на тази година. През пролетта, кметът Димитър Николов информира, че е констатирано неизпълнение на задълженията по концесионния договор. Тоест – не плаща. През април е изпратено писмо на концесионера, в което му е даден срок, в който да си изпълни задълженията по договора. Фирмата е отговорила, че изпитва финансови затруднения заради „обявеното извънредно положение и свързаните с това ограничения в икономическия, личния и социалния живот“. И искат разсрочване на плащанията. Николов посочва, че спрямо съответният закон, в правомощията на общинския съвет е да определя политиката за общинските концесии и прекратяване на договори.

Какво е предложението на концесионера?

Заради намаления поток на хора към центъра на града по време на ограниченията на пандемията и безплатната синя зона, приходите са клоняли към нула, пише в свое писмо през март изпълнителния директор на фирмата – концесионер Цветан Петков. И моли концесионното възнаграждение за 2020 и 2021 г. да бъде намалено на около 10 000 лв. годишно и това да остане в сила до приключване на пандемията. Както и да бъдат отписани всички лихви за този период. Петков прави аналогия за подобни действия с концесиите на плажовете.

Още същия месец, той излиза с допълнителна оферта. Предвид това, че е станал актуален въпросът за „колективните средства за защита, предназначени за укриване на населението при въздушно нападение“, Петков предлага на вниманието на кмета и тогавашния шеф на пожарната Васил Василев именно паркинга. Добавя, че съоръжението е подходящо, може да се доставят и химически тоалетни, както и да се поддържа и в мирно, и във военно време.

От общината отговарят на концесионера, че неплащането започва още от 2019 г. (когато ковид още нямаше - б.а.) и продължава и през тази година. Посочват, че за този период, той не е уведомил администрацията, че приходите са намалели и не може да плаща таксата си. Относно идеята да бъде превърнато или ползвано за бомбоубежище са категорични, че това не отговаря на условията на договора.

Междувременно, от пожарната са извършили проверка и посочват в свое писмо, че подземният паркинг може да послужи като укритие от бомбени и артилерийски удари, но не и от атака с химически или радиоактивни оръжия, защото няма филтри за пречистване на въздуха.

Сагата продължава и през април и концесионерът предлага нова оферта:

1.  Да се разсрочат дължимите задължения до края на 2021 г. на 15 равни годишни вноски, които да се дължат от 2023 г. до края на договора. Който изтича през 2037 г.

2.  Да се опростят натрупаните лихви и неустойки.

3.  Както и да плати концесионната такса за 2022 г., която е малко над 60 000 лв. към месец май.

Справка на Община Бургас сочи, че към април месец, общата дължима сума е около 1 млн. лв., само лихвите и неустойките са над 100 000.

През месец август, концесионерът пише в отговор до председателя на правната комисия Иво Баев, че фирмата може да:

1.  Възстанови гаранцията по договора (75 000 лв.)

2.  Да плати дължимите местни данъци и такси за тази година (77 000 лв.)

3.  Да плати първата вноска за тази година (77 500 лв.)

И отново предлагат да се обсъди „реалистичен план“ за плащане и в следващите години.

Какво ще се случи – топката е в общинския съвет, който трябва да вземе решение. Очаквайте подробности от обсъждането в правната комисия в програмите на БНР-Бургас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. Стартът бе даден тази сутрин.  За безпроблемното протичане на..

обновено на 29.06.24 в 07:53
Мостът в Бургас.

Община Бургас след смъртоносните скокове от моста: Монтирали сме камери, инспектори наглеждат района

"Община Бургас е монтирала камери, а инспектори от дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" винаги са наглеждали Моста и са помагали на МВР, ако се наложи примерно проверка на документи или задържане. Защото общинските инспектори нямат такива правомощия като истинската полиция.  На Моста също така са поставени спасителни пояси",..

публикувано на 28.06.24 в 15:41

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От 01 юли в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

публикувано на 28.06.24 в 15:38