Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем години по-късно - ни "Арена", ни стартов пистолет*

Снимка: Община Бургас/архив

Помните ли какво сте правили на този ден преди 8 години? Едва ли и Сергей Бубка, легендата на леката атлетика помни. Ние, обаче, помним – прави първа копка многофункционалната спортна зала „Арена Бургас“, която до ден днешен не е довършена и не функционира. 

"Във възторг съм от прекрасния проект "Арена Бургас". Уверен съм, че той ще помогне да възпитате здраво общество в хубавия ви град и да създадете нови шампиони, които да прославят България" - това написа Сергей Бубка в книгата за специални гости на Бургас.

Това е част от прессъобщение на Община Бургас през 2014 г. Осем години по-късно залата още не е факт.

В редица предавания и статии сме ви представяли проблемите около изграждането и оборудването, както и откритите нередности и нарушения. Днес ще разкрием още данни около сключваните договори, които стават ясни от одит, извършен от Министерството на младежта и спорта през лятото на тази година.

Особено любопитни са данните, констатирани в него, относно доставяне на спортното оборудване и сключените договори, за които не са провеждани поръчки по реда на съответния закон. Както вече анонсирахме – има плащани по 100% аванси още при сключване на договорите, а, ако фирмите не доставят оборудването, ще платят само 20% неустойка. Тоест – вие ми плащате да ви ремонтирам банята авансово 1 000 лв., колкото ще струва целия ремонт. Така и не идвам да си свърша работата и затова ви връщам 200 лв. Мисля, че ще съм на далавера или бъркам?

Но нека навлезем в малко подробности.

Сключен договор с фирма за доставка на оптични влакна за предаване на информация: малко над 29 000 лв.. Авансово плащане – 90%. Неустойка – максимум 20%.

Сключен договор за доставка и въвеждане в експлоатация на модул за разпознаване на лица – малко над 29 000 лв. Авансово плащане – 90%. Неустойка – максимум 20%.

Сключен договор за доставка и въвеждане в експлоатация на паркинг система – почти 27 000 лв. Авансово плащане – 90%. Неустойка – максимум 20%.

Сключен договор за доставка на сплитери – почти 27 000 лв. Авансово плащане – 60%. Неустойка – максимум 20%.

И т.н., и т.н. От одитния екип смятат, че е нарушена разпоредбата на Закона за обществените поръчки – договорите са раздробени на части, , така че да са за под 30 000 лв., което позволява те да бъдат възложени директно.

Помните ли онзи прословут стартов пистолет, който струвал 200 000 лв. Сключеният с „Арете строй“ договор за това оборудване е за над 4.5 милиона лева с ДДС. Авансовото плащане е само 50%. През април 2021 г., „Академика“ информира фирмата, че може да приеме оборудването в залата в Бургас, с изключение на Системата за електронно измерване на бегови дисциплини, която трябва да бъде доставена в София, в зала „Асикс арена“. Тази система включва прословутия стартов пистолет, пише в одита, както и фотофинишна и фалстарт системи. Още същия ден, техниката е предадена на Българската федерация по лека атлетика, която да я ползва и съхранява. Одитният екип се е обърнал към производителя на въпросния стартов пистолет, за да провери реалната му цена, но до изготвяне на доклада казват, че не са получили отговор. И така - дори и пистолет си нямаме в бургаската зала. 

Но, колкото и одитни доклади да се изпишат, те са просто думи в пространството. А и досега нито има повдигнато обвинение за евентуални нарушения, нито залата функционира. Дано поне Сергей Бубка ни помни с добро. Осем години по-късно

--------

*Текстът е авторски коментар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Орачев: Новият патриарх трябва да свика църковно - народен събор и да постигне единство в Църквата

България има нов патриарх - това е видинският митрополит Даниил. Разнопосочни са коментарите в медиите, църковните среди и обществото за това дали е направен правилният избор и каква ще е ролята на новия духовен глава за обединението на разединения Свети синод. Постигане на единство в българската православна църква е основната задача,..

публикувано на 01.07.24 в 15:13

Три дни без топла вода в няколко бургаски комплекса

За 3 дни ще бъде прекъснато топлоподаването към 3 жилищни комплекса на Бургас – „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“. Това ще се случи от 00.00 часа на 15 юли до 16.30 часа на 17 юли. Причината за временното неудобство е изместването на главен топлопровод за бъдещата детска болница.

публикувано на 01.07.24 в 13:41

Подменят осветлението в Морската от Летния театър до Пантеона

Близо 200 амортизирани и повредени стълба и осветителни тела са подменени в Морската градина на Бургас в района от Летния театър до Пантеона. От Общината информират, че н овите са изработени от антикорозионен епоксиден материал. Техните осветителни тела са енергоефективни и осигуряващи по-голяма осветеност. Процесът за обновяване на осветлението..

публикувано на 01.07.24 в 10:48

Влиза в сила таванът на надценката за три вида хляб

От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Таванът на търговската надценка от 15% бе гласуван в последния пленарен ден на 49-ото Народно събрание...

публикувано на 01.07.24 в 10:12

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно за..

публикувано на 01.07.24 в 08:50

Изграждат улично осветление по пътя Сарафово-Бургас, ремонт и на ул. „Уилям Гладстон“

Продължава изграждането на улично осветление на републиканския път I-9 Сарафово-Бургас, в участъка от пътния възел „Тромпета“ на Северния обход до Гробищния парк, съобщават от Общината. От днес в дните от понеделник до четвъртък, ще се въвежда краткотрайна организация на движение за времето от 09:30 до 15:30 часа. Ще се затваря за автомобили лявата..

обновено на 01.07.24 в 08:38

Стотици посрещнаха първите мигове на юли в Бургас (ВИДЕО)

Стотици посрещнаха изгрева в първия ден на юли на плажа в Бургас. Джулай морнинг бе посрещнат с концерт- хедлайнери бяха групите P.I.F и "Керана и космонавтите". Бургазлии и гости на града спазиха традицията за поредна година, като голяма част прекараха цялата нощ в очакване на първите лъчи на слънцето.  С музика, танци, игри и домашни..

обновено на 01.07.24 в 08:27