Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Цветков: Не чакайте последния момент за смяна на гуми



В Бургас смяната на летни гуми със зимни в автоцентровете започна, показа репортерска проверка на БНР Бургас. Според шофьори не трябва да се чака до последния момент, когато ни изненада студеното време. От днес започна и традиционната акция „Зима“. Това означава, че трябва се  провери и техническото състояние на автомобилите, споделят още водачи. 

Дневните температури за ноември остават необичано високи, но сутрин асфалтът е студен, мъглите зачестяват, което не позволява добро сцепление на износените и летни гуми с настилката. Според Владимир Цветков, собственик на автоцентър по бургаския булевард „Мария Луиза“:

„Вече е време, сутрин падат температурите, нормално е да се слагат зимните гуми. Още е топло, но шофьорите да не чакат последния момент. както всяка година - трябва да са готови за път. Трябва да се следи и за налягането на гумите, състоянието им, дали отговарят на грайфера, който трябва според изискването да не е под 4 мм.  Зимата идват хора, които като ги е изненадал снега и едва тогава сменят гумите.

Нови гуми или втора употреба?
По-изгодно е втора употреба, но те се износват бързо, затова по-добре нови“,  споделя още Владимир Цветков.

Докато разговаряме с него се образува опашка от чакащи автомобили. Според един от водачите сега е най-подходящото време за смяна на гумите:

„Освен това е хубаво да се провери и всичко останало по колата, а не само през зимата. Трябва да се проверява редовно оказване, спирачки, масло, но те не зависят от сезона. Шофьорите трябва да са внимателни за общото състояние на автомобила, а не заради акциите на Пътна полиция. Това засяга безопасността на цялото семейство, което пътува в колата.“

Извън този автоцентър проверяваме дали други шофьори са изпреварили традиционната ноемврийска акция на пътната полиция "Зима" и са сменили вече летните си гуми със зимни:

„Да, сменила съм ги.
Винаги трябва да се сме подготвени, защото всеки път застудяването ни изненадва. 
Карам вече със зимни гуми. Течността за чистачки също трябва да е зимна. Има си КАТ, те да контролират. Трябва да взимаме винаги превантивни мерки“, споделят още хората. 

След 15 ноември водачите на автомобили, които все още не са сменили гумите на колите си и имат по-малък грайфер от 4 мм ще бъдат глобявани при проверка от контролните органи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01

Нито един кандидат за управител на медицинския център в Елхово

Нито един кандидат не е подал документи за участие в обявения от община Елхово конкурс за управител на медицинския център в града, затова срокът за кандидатстване е удължен до 18 октомври. Кризата с липсата на медицински кадри в малките  и особено пограничните общини продължава да се задълбочава, показват данните през последните години...

публикувано на 28.09.24 в 08:14

Бургаският мост ще свети в златно в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания

Емблематичния бургаски Мост ще бъде осветен в златно три вечери, на 27, 28 и 29 септември в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания, съобщиха от Община Бургас.  Септември е международно признатият месец за осведоменост за рака в детска възраст. Годишната възможност да се разкаже на обществото за въздействието на тази коварна болест върху..

публикувано на 27.09.24 в 17:45