Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янев отправя послания "От горната земя"

| обновено на 03.11.22 в 10:24


"Светци, ангели, човеци съсъществуват в на пръв поглед непредставимо единение в артистичното пространство на Андрей Янев – художник, който още от първата си поява на сцената, та до днес отстоява своето присъствие на територията на смисъла. Отказал да пристъпи по пътеката на делничното, с монашеска отдаденост, той продължава да усвоява опит от мистичния християнски светоглед и да пренася неговите умонепостижими белези в творчеството си", отбелязва кураторът на изложбата "От горната земя" д-р Пламен Петров. Откриването е днес в галерия "Неси" от 18 часа. 12 са платната, част от тях голям формат. За посланията от горната земя художникът казва: 

"Изложбата се случва малко преди мъжка задушница-тогава, когато ще отправим молитва за прошка, молитва за душите на нашите близки и едно място, което много ни се иска някога да има отредено и за нас там - горната земя. Това е един момент на съпреживяване, когато искаме среща с благоволението на този, който ни е създал в някакъв добър любовен момент."

Част от картините разработват портала като символ. 
Платната са масло и смесена техника, има и рисунки на оризова хартия. 

"Нека всички, които обичат изкуството, да дойдат да попътуваме заедно до горната земя, а после да се върнем към нашата. Това е начин да претъпим делника, да събудим сетивата си и да провокираме мислите си”, казва Андрей Янев. 

Андрей Янев се утвърждава в художествения живот на страната ни с неподражаемото съчетание на цветове и светлина в платната си. Вдъхновението през годините идва за автора и от неговата силна духовна връзка със Света гора - Атон.

Художникът  е роден през 1965 г. в Бургас. Завършва НХА - специалност „Стенопис“. Специализира художествен емайл в Санкт Петербург, Русия.
За периода 1982 - 2022, има над 90 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в национални и международни пленери. През 2004 г. в световното списание „INTERNATIONAL ARTIST”, представя България като автор от Балканите. Съорганизатор е на фестивала „Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета” и е съавтор, съорганизатор в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с „Академия за детско творчество - ДАЯ”. Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси. Живее и работи в София.
Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58

Мюзикълът „Здравей! Как си приятелю?“ ни пренася на терасата в Морската градина на Бургас

Бургас е първата спирка от турнето на музикалния театър с мюзикъла „Здравей! Как си приятелю?“. Правим го като жест към бургазлии, защото действието в спектакъла се развива именно тук, в морската градина, каза директорът на музикалната институция Еделина Кънева. 23 песни на Стефан Диомов разказват историята. Идеята идва на оперната прима..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват в Айтос

Националните фолклорни празници "Славееви нощи" започват днес в Парк Славеева река в Айтос. Събитието се провежда от 1968 година по инициатива на композитора Филип Кутев, роден и израснал в Айтос.  Фолклорните празници се провеждат в рамките на три дни. Конкурсите ще се проведат на 15 и 16 юни, от 10.00 часа, на откритата сцена в парк „Славеева..

публикувано на 14.06.24 в 08:30

Странджанският певец Стойко Василев с концерт в Дома на НХК

С голям концерт  странджанският певец Стойко Василев  ще отбележи 30-тата си годишнина.Събитието ще бъде на 8 юли от 28 часа в Дома на НХК.   Специални гости, които ще се включат в спектакъла, са -  Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, Стойко..

публикувано на 13.06.24 в 14:10

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас като част от съпътстващата програма на Международния филмов фестивал. На 21 юли (неделя)  от 11 часа в   КЦ „Морско казино” тя ще говори за това какво  представляват манифестите за кино, кой е последният от тях и имат ли смисъл? Матеева ще разкрие к акво е „Догма 95“ – техническо ограничение..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Обявиха песните за "Бургас и морето"

Ясни са песните, които ще чуем на тазгодишното издание на Националния конкурс "Бургас и морето". Той ще се проведе на 28 юли, неделя, в Летния театър. 10 са песните, които ще прозвучат на големия финал на конкурса в края на юли. Те са селектирани от 10-членна комисия, в която личат имената на композитора Стефан Диомов, певицата Тони Димитрова..

обновено на 13.06.24 в 11:55