Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората искат тротоари в „безтротоарно Сарафово“ (галерия)

14
"Тротоар" със спирка в "Сарафово"

Някои подигравателно наричат един от „туристическите“ квартали на Бургас „безтротоарно Сарафово“. Пешеходните зони за хората са силно компрометирани на места, а на други места – изобщо ги няма. Или няма тротоари, или някой си е направил градинка на тяхно място.

За пешеходците в „Сарафово“ вървенето е въпрос и на риск. Тротоари на места изобщо липсват и хората са принудени да слизат на уличното платно и да се разминават с коли. И докато това не е кой знае колко сложно за някои, то за майки с колички, хора с увреждания или с инвалидни колички си е предизвикателство. Там, където има тротоари, настилките са цяла палитра – плочки, асфалт, натрошен камък. Кой – каквото имал. А хората недоволстват:

„Ангел Димитров е най-зле. Там трафикът все повече се сгъстява, без значение дали е лято или зима. Все повече хора живеят в квартала. Няма тротоари. Майки с колички са по улиците, улиците пък са разкопани, с дупки. Автобуси, коли заобикалят, може да блъснат дете, майка…

…Осветлението е изключително слабо. Ние сме принудени да ходим по улицата, да заобикаляме колите, докато, може би, не стане някаква беля, няма да се вземе решение. Няма никаква пешеходна зона…

…Улиците – главните, второстепенните. Всичко е леш в квартала. Пълен абсурд! Аз не мисля, че ние трябва да се молим да имаме нормална инфраструктура. Ние трябва да я имаме по подразбиране тая инфраструктура. Още повече, че сме квартал, който е близо до летище, имаме море…“, споделят хора от квартала.  

През годините няколко пъти е обещавано, че ще бъде ремонтирана основно най-голямата улица в квартала „Ангел Димитров“, но цялостен ремонт така и не е извършен. Затова общинският съветник Костадин Андонов ще настоява да бъдат оправени поне тротоарите – да се ремонтират настоящите и да се изградят нови.

„Моето предложение, което внесох в общинския съвет, е да се изградят тротоари по цялата дължина на „Ангел Димитров“, с джобове. По този начин частично ще решим проблема и с паркоместата. Напълно съм наясно, че няма как всички улици да се направят, затова съм внесъл докладна за най-главната и централна улица“, поясни Андонов.

Предложението му ще бъде разглеждано към комисиите в общинския съвет в края на месеца, а хората в „Сарафово“ се надяват мнозинството да подкрепи идеята, за да може да има нормални тротоари поне на една улица. И да не подмятат ехидно другите, че „Сарафово“ било „безтротоарно“.

Репортаж по темата можете да видите в прикачения файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от ул. "Райна Княгиня" за месец

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25

Сдружение "Социален център-Бургас" реализира проект "Споделяме доброто"

Младежите с увреждания от сдружение „Социален център – Бургас“ работят по нов проект, чрез който искат да демонстрират своите умения и възможности и своите постижения постигнати през годините с много труд и старание. Те искат да въздействат върху нагласите в посока приемането им и социално включване в обществото.  Проектът се нарича..

публикувано на 16.06.24 в 16:00

Край ямболското село Голям манастир се провежда българо-гръцки събор

В местността „Църквичката“ край ямболското село Голям манастир ще се проведе традиционният българо-гръцки събор. Организатори са община Тунджа и изселници от селата Генерал Инзово и Голям манастир. Съборът ще се проведе за 15 година до възстановения параклис „Свети Атанасий Велики“ на Манастирските възвишения, съобщи кметът на община Тунджа Станчо..

публикувано на 16.06.24 в 08:30

Близо 116 млн. лв. са преведени за подпомагане на животновъди

Близо 116 млн. лв. са преведени по 10-те интервенции за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ на допустимите за подпомагане животновъди за Кампания 2023. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, който участва в откриването на Националното изложение на породата Ил дьо Франс, което се проведе в Сливен...

публикувано на 15.06.24 в 15:34

Кампанията "Знам какво изхвърлям" помага на домакинствата в Поморие

33 домакинства от бл. 13 в кв. „Свобода“ в Поморие се включиха в кампанията „Знам какво изхвърлям“, съобщават от Общината. В рамките на един месец генерираният отпадък ще бъде разделно събиран и сортиран по вид.  Преди да бъде изхвърлен в определените за целта контейнери, експерти ще анализират и събират данни за правилното разделяне на отпадъците и..

публикувано на 15.06.24 в 10:35

"Ден до пладне" на 15 юни:

За 17-ти път Европа е футбол.  След снощното откриване на първенството между отборите на Германия и  Шотландия, завършил с 5 на 1 за домакините, днес предстоят три срещи, в които играят Унгария срещу Швейцария от  16.00 часа, в 19 часа е мачът между Испания и Хърватия, а Италия ще играе срещу  Албания в 22.00 часа. Темите днес в предаването,..

публикувано на 15.06.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Академия за родители ще има тази събота в Бургас

Лекции и занимания по теми за бременността и родителството ще се състоят тази събота, 15 юни, в Бургас. Събитието ще се проведе в Експоцентър Флора. 20 специалисти ще разясняват проблемите, които могат да възникнат при ранното детско развитие, кърменето, раждането и други. Над 15 лекции и занимания са част от активностите, които..

обновено на 15.06.24 в 08:19