Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От предаването за туризъм "Виа понтика":

Проектът за климатолечението в Странджа влезе в парламента

Радетели на идеята представиха възможностите за този вид здравен туризъм пред депутати

| обновено на 24.11.22 в 20:17
Валентин Атанасов и Ваня Андонова представят идеята пред депутатите
Снимка: БАКЗТ



Проектът за климатолечение в Странджа и по Южното Черноморие бе представен пред Комисията по туризъм в Народното събрание. Пред народните представители говори Валентин Атанасов от инициативния комитет за  "Възраждане на климатолечението в Странджа" и член на управителния съвет на нестопанско сдружение "Рафаел инфо културен туризъм".

Запознахме депутатите с възможностите за този вид здравен туризъм, съобщи общинският съветник и член на Туристическата камара в Приморско Ваня Андонова, която е сред радетелите на идеята:

"Небивал интерес имаше сред част от депутатите. Имаше и такива, които във времето сме ги запознавали като бившия министър на туризма Христо Проданов. С председателя на комисията Цончо Ганев също сме разговаряли. Трябва да има промяна в Закона за туризма, където както е упомената лечението с минерални води, калолечението и ред други природни дадености, да бъде заложено и климатолечението."

Председател на комисията по туризъм е избраният от Бургас Цончо Ганев, е сред членовете е Димитър Найденов

Идеята тръгва преди 2 години, когато заради ковид туризмът е един от най-пострадалите сектори и от бранша се замислят каква алтернатива могат да предложат на туристите. Като резултат бе създадена Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Голямата амбиция е тази секторна ниша да се мултиплицира и в други райони на страната и да даде ново представяне и друго предлагане към нашите потенциални пазари.

Предстоят срещи в още две комисии-по здравеопазване и благоустройство и регионално развитие, а след това с експерти ще се направи преглед на необходимите промени в законодателството. Голямата цел е да се увеличи сезонът с поне 2 месеца преди и толкова след активните месеци за туризъм, както и да се осигури дългосрочна заетост на сезонния персонал в този регион, добави Ваня Андонова.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24

Парното и топлата вода поевтиняват, най-много с 14% в Бургас

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под две на сто..

публикувано на 30.06.24 в 13:32