Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Галина Иванова: С по-ниските температури през този сезон се появява и студовата алергия

| обновено на 09.12.22 в 18:20
д-р Галина Иванова, алерголог
Снимка: credoweb.bg


Студовата алергия е сред срещаните алергии през този период в годината. След диагностициране е необходимо да се избягват провокиращите фактори. Това важи и за всички останали алергии, които биват предизвикани от някакъв вид алерген, каза експертът д-р Галина Иванова:

„Алергията е специфична реакция на имунната система към някои по принцип безредни вещества в околната среда, т.нар. алергени. Когато говорим за околна среда става дума не само за външната среда, но и за вътрешната среда на организма.  По принцип можем да я наречем погрешна реакция или реакция, която тръгва в погрешна посока. Лечението е именно в това да се „изправи“ посоката. Процентът на алергичните заболявания непрекъснато варира. Според данните се спираме на около 20% от човечеството или това е 1/5, която има проблем Това се случва защото в отговор на някакъв външен или вътрешен фактор се освобождават медиатори на алергичната каскада, които освобождават огромно количество хистамин и  се появяват алергичните симптоми. Ако са от страна на кожата това са сърбежи, зачервявания, болка Ако са от страна на  горни или долни дихателни пътища  имаме изтичане на бистър секрет от носа, честото кихане, кашлица, задух, затруднено вдишване или затруднено издишване, но в основата е освобождаването на медиатори и алергичната реакция.

С настъпване на по-студеното време се създават условия за задържането на влага. Има в момента много паднали листа, много шума, образува се мухъл и започва разпространението на плесени и спори.

По-често се задържаме у дома, по-дълго време имаме досег с акарите, което също влияе и на алергиите.

Появяват се в студеното време бронхитите, алергичната астма, не трябва да забравяме, че това е и сезон на вирусни заболявания и бактериални инфекции.

Студовата алергия е вид хронична уртикария. Т.е. в условията на студов фактор се появява алергия.

Все повече се говори за алергията като пандемия. Студовата алергия се появява с типичната уртикария, както и с оток. Може да се появи много бързо и да бъде тежка или лека форма. Може да има кратко или дълго лечение, или да се хронифицира. Симптомите трябва да ни насочат към специалист, да бъде това заболяване диагностицирано. Организмът реагира на температурната разлика. Оплакванията се засилват когато се влезе от студено към топло помещение. Винаги когато търсим алергична реакция имаме повторяемост на симптомите.

Като профилактика могат да се избягват студовите провокации. да се избягват студени напитки, студеното време по взможност, което особено при нас в България зимата няма как да стане, защото е трудно през зимата", каза още алергологът д-р Галина Иванова.

Д-р Галина Иванова е завършила МУ - Варна, специалност "Вътрешни болести". Придобита специалност - "Клинична алергология" в МУ - София. Член е на Дружеството по алергология и на Европейската академия по клинична алергология и имунология - EAACI.

Чуйте повече за алергиите, симптомите, начините на лечение и полезни съвети от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Гвоздейков: Екипите са в готовност да приемат полетите на медицинския хеликоптер

Министерството на здравеопазването трябва да каже кога ще започне да транспортира спешните случаи медицинския хеликоптер. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той уточни, че екипажите и техническата подготовка са приключили и медицинския хеликоптер може да извършва полети.  12 летищни площадки в цялата страна са..

публикувано на 31.05.24 в 14:30

Сезонният алергичен ринит - причинители, симптоми и лечение

Според проучване 30% от хората в света страдат от алергичен ринит, а 20% е с бронхиална астма. Най-често алергиите се са предизвикани от полените, отделяни по време на цъфтежа на дървета, на треви и дори на плевели. Първите симптоми с алергични реакции у нас могат да започнат още от зимните месеци и да продължат до края на есента. Това сподели..

публикувано на 29.05.24 в 08:20

Отделение за продължително лечение на нервни болести разкриха в Котел

Отделение за продължително лечение по нервни болести бе разкрито в Специализираната болница за рехабилитация  на деца в Котел. Днес служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева присъства на откриването му. Министерство на здравеопазването отпусна безлихвен заем от 750 хиляди лева на лечебното заведение, което бе пред фалит и застрашено от..

публикувано на 28.05.24 в 20:33
Демонстрация на оказване на първа помощ.

Недостиг на специалисти за Спешната помощ в Бургас: 60% от местата са празни

В Бургас и на национално ниво трайно липсват специалисти в Спешна помощ – лекари, медицински сестри и фелдшери. В областта дефицитът е около 60% – съобщи пред БНР – Бургас председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска по повод днешния Световен ден на спешната медицинска помощ. Според нея проблемът може да се реши с..

публикувано на 27.05.24 в 08:05

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33