Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за атентата на Летище Бургас кандидатства за съфинансиране от общинския фонд "Култура"

Проект с участието на световна звезда, която иска да популяризира родния си град представи актьорът Алек Алексиев

5
Севда Шишманова представя проекта "Парчета живот" за атентата на Летище Бургас

Филм за атентата на Летище Бургас е сред проектите, които кандидатстват за съфинансиране пред общинския фонд „Култура“ за 2023 година. Заседанието на комисията по оценка се състоя днес. Проектите бяха представени пред седем членната комисия, в която шестима са общинските съветници и един представител на администрацията.

"Парчета живот" на журналиста и продуцент Севда Шишманова ще разказва за последните 24 часа на седемте загинали в терористичния акт през 2012 г.-петимата израелски туристи, българският шофьор с мюсюлмански произход и атентатора. 80% от историята се базира на действителните факти, посочи тя:

„Реших да тръгна по това, което ми е най-близко и което познавам, през интервюта с близките на загиналите, интервюта с всички, които са били първи на терен-прокурори, следствени екипи. Събрах едно досие от близо 400 страници дешифровка. Когато се създава филм по трагични събития, чувствителни за близките на хората, които са загинали, има много силен морален и етичен казус.“

Сюжетът разказва историите на израелката, която 8 години прави опити за ин витро, идва тук, за да отпразнува това, че най-накрая е забременяла и загива, както и на българския шофьор, за когото това е бил един от последните курсове, защото е подготвял документи да емигрира в Германия.

Съсценарист е Милена Петрова, в кастинга ще има израелски актьори, по-голямата част от снимките ще са на Терминал 2 на летище Бургас.


В късометражен филм на актьора и продуцент Алек Алексиев "Това, което остава" основните теми са войната по пътищата и корупцията:

„Филмът проследява деня на едно младо момче на 17-годишна възраст, който започва с новината, че предната вечер сестра му е загинала в жестока катастрофа. Ролята ще изиграе натуршчик, един от най-добрите скейтъри у нас с невероятна  кариера и международно участие.“

Без да споменава име Алексиев посочи, че филмът се снима в Бургас заради участието на световни имена-„единият от актьорите има огромното желание да популяризира своя роден град и да докара международни продукции, които да се случват в и на територията на Бургас.“  

Актьорът, познат от „Откраднат живот“, „Възвишение“, но и с множеството си благотворителни каузи, сред които и подкрепа на украинците, бягащи от войната, посочи, че Бургас е кинематографичен град. За снимките са набелязани булевард „Демокрация“, улица „Св. Св. Кирил и Методий“, подземната улица, кръговите колела на изхода от града.

Петър Марчев кандидатства с мюзикъл за рок и фолклор

Петър Марчев, журналист, писател, специализирал кино при професор Светослав Овчаров, кандидатства с мюзикъл в стил "Коса" с работно заглавие "Острижи ме, ако можеш". Представянето започна с атрактивно изпълнение на фолклорна група от село Извор, която оказа се, че също ще участва в лентата. Марчев разказа:

„Това е много висока летва, но се надявам с таланта, който притежават дори местните самодейци да достигнем до едно добро кино ниво. Какъв е сюжетът? Четири момчетата дългокоси в края на 70-те години, имат си  рок банда, решават да напишат рок опера и отиват в едно читалище, за да репетират. На тая сцена ще се изявяват и дамите самодейци, както и 3 бургаски момчета, които тръгват като буфосинхронисти.

Марчев заяви, че води преговори с певеца Рони Ромеро за участие.

Предстоят още заседания на общинския фонд „Култура“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Каракачанов представя новата си книга в Бургас

Красимир Каракачанов ще представи в Бургас новата си книга „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893 – 1944 г.)“ утре.  В научния труд на Каракачанов, който е д-р по международно право и международни отношения, са представени външнополитическата дейност на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) от създаването ѝ в..

публикувано на 30.09.24 в 21:07

Директорът на разградския театър Левон Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани с..

публикувано на 30.09.24 в 17:28

30-то издание на конкурса "Аз и моят град" предстои в Сливен

Община Сливен, в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович, организира за тридесети път традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“. Тази година конкурсът се посвещава на 190 години текстилна индустрия. Участниците са разделени в следните възрастови групи: деца до 7 години; І-ІІклас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ..

публикувано на 30.09.24 в 14:17

Поетичен диалог с Господ в дебютната стихосбирка на Екатерина Капрова

„Това си е между мен и Господ“ е заглавието на първата стихосбирка на Екатерина Капрова. Тя се появява след две книги с разкази „Роуз вълшебната ми кръстница“ и „Роуз и други вълшебни кръстници“, които критиците определят като „магически реализъм“. Журналист с дългогодишна практика, Капрова в момента отговаря за „Връзките с обществеността“  на..

обновено на 30.09.24 в 14:09
Мария Мутафчиева

Започва осмото издание на Националния поетичен конкурс „Непознати улици“

Националният поетичен конкурс „Непознати улици“ за осма поредна година предизвиква учениците от цялата страна да изпратят свои стихове на свободна тематика. В него могат да участват  пишещи момичета и момчета от VII до XII клас. Началото е поставено през 2012-та, когато излиза стихосбирка на Мария Мутафчиева с нейни ученически стихове...

публикувано на 30.09.24 в 12:30

Представят книгата на Агоп Мелконян "Душата на арменеца" в библиотеката

Последният труд на Агоп Мелконян под заглавие „Душата на арменеца:  Очерци за историята на арменската литература” ще бъде представен в Регионалната библиотеката на Бургас от 18.30 часа. Книгата включва лекциите на известния писател-фантаст, поет, журналист, преводач и преподавател като са представени основните етапи от развитието на..

публикувано на 30.09.24 в 09:41

Започва "Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас"

XIII издание на традиционния национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“ ще се проведе днес и утре - 1 октомври, в Културен дом НХК. Всяка година Бургас отбелязва Международния ден на възрастните хора с този мащабен, цветен и усмихнат музикален форум, който дава сцена на състави от пенсионерски клубове и читалища от..

публикувано на 30.09.24 в 09:35