Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ: Почти всички такси за услуги в Община Бургас ще поскъпнат

Промяна в Наредбата за таксите на услугите ще бъде въведена в Бургас, с което ще се увеличат почти всички такси за услуги. Това коментира председателят на местната структура на Движение България на гражданите Живко Табаков по време на брифинг. Докладната записка ще бъде разгледана на утрешната сесия на местния парламент. Сред другите точки, по които от партията ще внесе предложения е и тази, свързана с Наредбата за въвеждане на специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на Бургас.

Предложението за промяна в Наредбата за таксите на услугите в Бургас ще постави на риск конкурентноспособноста на града, особено в сферата на туризма, посочи Живко Табаков. „В момента докладната записка ни казва, че ние трябва да увеличим може би 90 % от таксите на услугите, които предлагаме в Община Бургас. Като се започне от наема на спортните ни съоръжения и се стигне до туристическите услуги. Конкретно в частта туризъм ми изглежда абсолютно нелогично аргументите за това, че животът е поскъпнал, да увеличаваме тези такси. Когато говорим за туристически продукти, трябва да бъдем конкурентноспособни. Ние трябва да потърсим инструменти в оптимизацията, а не увеличавайки цените към крайния потребител да смятаме, че това ще направи бизнеса по-успешен. Смятам, че всичко, свързано с туризъм в града е поставено под риск. Този риск касае целия бранш“, обясни той.

Една от най-значимите докладни записки в дневния ред на утрешната сесия е тази, свързана с облика на Бургас. Табаков допълни, че докладната записка е минала през обществено обсъждане, но то не включва становище от страна на Камарата на архитектите и Сдружението на художниците.  „Най-много в Наредбата се акцентира върху цветовата гама на комплексите или по-точно в каква цветова гама ще изглеждат сградите, които предстои да бъдат построени или които ще бъдат санирани. Решението ни е все пак утре тази докладна записка да бъде подкрепена от нашата група. Това, което със сигурност от тук нататък ще поискаме са няколко неща. В голяма част от докладната, в двугодишния срок, който е даден от администрацията, трябва да бъдат изготвени стандарти на отделните зони, графичните материали и дизайнът на градското обзавеждане – как ще изглеждат парковете, какви настилки ще бъдат положени. Ние ще искаме да бъде изготвена пътна карта със срокове за изработка на критериите. Второто нещо, което ще поискаме е ясно регламентиране и залагане на средства в бюджета за 2023 г. за наемане на външни експерти за изработка на тези стандарти“, обясни той.

Според предложението, стандартите трябва да бъдат изготвени до 24 месеца. От Движение България на гражданите ще предложат този срок да бъде съкратен на 18 месеца. Според докладната, сградите ще трябва да бъдат обновени в рамките на 6 месеца. Според партията обаче това не е достатъчно като време и ще предложат да се увеличи на 12 месеца.

Табаков допълни, че от партията ще внесат предложение на януарската сесия и за промяна на Наредбата, свързана със заплатите на общинските съветници. Предложението ще бъде възнаграждението им да бъде 25 % от това на председателя на местния парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Съюзът на собствениците" в Слънчев бряг с остра реакция срещу ремонта на пътя Сарафово - Бургас (ОБНОВЕНА)

В спешен порядък да се преустанови и замрази ремонта на пътя  "Сарафово" - Бургас. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг и определят дейностите по време на летния туристически сезон като "недопустими". От браншовата организация на курортния комплекс изпратиха писмо ,  адресирано до МРРБ в лицето на служебния министър Виолета..

публикувано на 14.06.24 в 12:15

Добро заплащане, но по-малко водни спасители

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и все пак има недостиг, посочи концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Според него, държавата натоварва с допълнителни изисквания , които са вписани в новата наредба, приета преди два месеца. След разговори между концесионери и Министерството на туризма, се стигна..

обновено на 14.06.24 в 11:55

Джаз фестивал в Лозенец и графити проект при рибарския кей

Силен старт на културната и арт програма предвиждат в Лозенец със събития през целия юни. На 21 и 22 юни ще се проведе традиционният фестивал за джаз музика "Джазче", но с нова локация и с ексклузивния участия и артисти. В първата вечер на основната сцена ще свирят група Акага, а във втората - Деси Андонова и нейните музиканти. В различните дни, извън..

публикувано на 14.06.24 в 11:43

Министър Милошев се срещна с Асоциацията на къмпингите

Перспективите пред къмпинг туризма в България обсъдиха  министърът на туризма Евтим Милошев и Асоциацията на къмпингите. „По време на обиколката си по Черноморието и страната видях и добрия, и лошия пример в развитието на този сегмент. Това е един динамично развиващ се вид туризъм – не само в България, но и по света. И заради технологиите, които..

публикувано на 14.06.24 в 11:03

Автобусите за Бургас са пълни, пускат повече линии

Още автобуси ще осигури една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между столицата и Южното Черноморие. Причината е увеличеният пътникопоток по направлението София – Бургас. Към момента е трудно да се намери билет в последния момент. „Смятам, че този туристически сезон категорично започва по-силно от миналогодишния, защото..

публикувано на 14.06.24 в 07:45

Първият полет за 2024 година между Бургас и Мадрид ще е на 22 юни

На 22 юни се очакват първите туристи за тази година от Мадрид да кацнат на летище Бургас. Този полет ще се изпълнява за втора година,  посочи Деница Милосавлевич, началник отдел "Авиационно бизнес развитие" на концесионера на летището: "Полетите са от юни до септември. Надяваме се да се разшири линията за бъдеще и да посрещнем повече пътници..

публикувано на 13.06.24 в 13:23

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка, напомнят от Националната агенция за приходите. Този механизъм, който е възможен след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на..

публикувано на 13.06.24 в 11:37