Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влак ще докара от Узбекистан в Бургас над 90 контейнера с меден концентрат

Узбекистан изпрати за първи път влакова композиция с мед към Европа по нов маршрут, който заобикаля Русия, съобщи държавната компания „Узбекистан Темир Юллари“, цитирана от offnews.bg. Композицията, чиято крайна точка е Бургас в България, беше пусната като част от план за поддържане на търговските отношения с Европейския съюз.

Влакът ще достави до България 46 железопътни вагона с над 90 контейнера с меден концентрат от Алмалъкския минно-металургичен комбинат по трасе от 4 хиляди километра

Първият товарен влак по този маршрут е тръгнал от Узбекистан за Европа по т. н. среден коридор на 16 декември с маршрут Узбекистан – Туркменистан – Азербайджан – Грузия – България.

В два участъка по трасето влакът ще се качи на фериботи – по Каспийско море от Тюркменбаши до Баку и по Черно море от Поти до Бургас.

Узбекската жп компания уточнява, че влакът е пуснат съвместно с логистичните компании от Туркменистан, Азербайджан и Грузия.


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка, напомнят от Националната агенция за приходите. Този механизъм, който е възможен след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на..

публикувано на 13.06.24 в 11:37

Едва 30% от къмпинг местата са по Черноморието

С настъпването на летния сезон хората започват да си задават въпроса – на море или на планина. Семействата обикновено предпочитат уединение и свеж въздух, а именно…къмпингът. Най-големият плюс на тези места за отдих е непосредствената близост с природата, посочи Веселин Вълев от сайт с предложения за къмпингуване: „От няколко години има..

обновено на 13.06.24 в 09:11
Димитър Людиев

Димитър Людиев: Липсата на работна ръка е основен проблем и в хлебопроизводството

Липсата на достатъчно работна ръка е един от основните проблеми и в сектора на хлебопроизводството, това съобщи Димитър Людиев, който е собственик на верига пекарни и председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.  „За съжаление, аз в близко бъдеще не виждам как ще бъде решен този проблем. Колегите трябва да си..

публикувано на 13.06.24 в 08:20

Подобрено е качеството на водата в кв. "Сарафово"

Подобрено е качеството на питейната вода на квартал "Сарафово"  в Бургас. Това се случва след цялостната реконструкция на главния водопровод. Разликата ще усетят и жителите, и туристите това лято. Обектът днес официално беше открит. Ремонтът е част от "Интегрираният воден проект за област Бургас". Той се финансира от ОП"Околна среда" 2014-2020г"...

обновено на 12.06.24 в 13:57

Министър Милошев се срещна с екскурзоводи, относно решението на КЗК

Работна група ще сформира Министерството на туризма, която да направи  анализ на съществуващото законодателство, свързано с упражняването на професията екскурзовод и неговото усъвършенстване. Това стана ясно след среща на Евтим Милошев със сдруженията на екскурзоводите. На нея присъстваха Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюзът на..

публикувано на 12.06.24 в 13:24

Държавно финансиране ще има за индустриални зони и паркове в Бургас и Сливен

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за..

публикувано на 12.06.24 в 07:47

Ръст на сделките с имоти в Бургас и региона отчитат експерти

Отчита се ръст на сделките с имоти не само в Бургас, но и в цялата страна, стана ясно на форум за недвижими имоти, който се проведе в морския град. Темата на дискусията е „Стандарти на бъдещето в средата ни на живот“. Събитието събра за девета година представители от сектора с недвижими имоти, банки и кредитори, за да бъдат показани тенденциите в..

обновено на 10.06.24 в 15:57