Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 декември:

От сдружение "Зелена Странджа" изпращат годината с поход до връх Илийца

В него ще се включи и многократният шампион на България по планинско бягане и маратон Шабан Мустафа

Снимка: сдружение "Зелена Странджа"


Сдружение "Зелена Странджа" организира поход  до връх Илийца в Източна Стара планина на 28 декември. Той ще е последния за 2022 година и в него ще се включи и Шабан Мустафа, многократният шампион на България по планинско бягане и маратон, съобщи Владимир Димитров от сдружението: 

"Шабан живее в село Костен от където ще тръгнем и ние по маршрута, той много често се включва в нашите походи. Спортистът ще покаже своите трасета за тренировка и ще разкаже как се живее и тренира в малко село на 70 км от Бургас, как се става шампион от световна величина и как едновременно с това се грижи за голяма градина с череши и орехи." 

Маршрутът от село Костен до връх Илийца е  кръгов с обща дължина 10 км. Върхът със своите 684 метра надморска височина е най-високия в Източна Стара Планина на изток от град Сливен. От него се разкрива красива панорамна гледка към околните села. В подножието му лежат останките на голяма византийска крепост, а в село Костен се намира храм „Св. Архангел Михаил“, където е преподавал видния народен будител Софроний Врачански.
За да се включите в похода трябва да заявите предварително своето участие в сайта www.zelenastrandja.com.
повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Канят на Яньовден в странджанското село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни - 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово.  Програмата ще започне в неделя, 23 юни от 18.00 ч., когато момичетата ще наберат китки от поляните около село Стоилово, както е било едно..

публикувано на 20.06.24 в 13:45

Първи "Палеоуикенд" в Бургас от 28 до 30 юни

След традиционния за Бургас уикенд на тема "Етно" и мидени деликатеси, следва Палеоуикенд. Акцентът в него ще бъде организираният от Регионален исторически музей - Бургас и Националния природонаучен музей при БАН Палеофест 2024. Лекции, изложби и открити уроци по рисуване ще пренесат всички жители и гости на града с машина на времето хилядолетия..

публикувано на 20.06.24 в 11:43

В Несебър предстои събор на The Hells Angels Motorcycle Club

В Община Несебър ще се проведе ежегодният мото събор на рокерите от мотоклуб Hells Angels. В Свети Влас, Слънчев бряг и Ахелой се събират от началото на седмицата стотици рокери от цял свят. На 22 юни е предвидено мотошествие на членовете на Hells Angels. То ще се проведе от 14.00 до 15.00 часа по маршрута Свети Влас–Слънчев бряг до кръговото кръстовище..

публикувано на 20.06.24 в 09:10

Изработват триметрова пластика на Иван Александър, ще я поставят на крепостта Русокастро

В началото на юли започва работата по изработването на монументалната пластика на  български цар Иван Александър. Това ще се случи в град Камено, в творческата база на мецената Руси Куртлаков. Той е осигурил камъка за пластиката – врачански варовик с тежест 8 тона. Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.  Идеята е да се изработи..

публикувано на 19.06.24 в 16:41

Бургаският музей набира доброволци за разкопки на крепостта Русокастро

Разкопките на крепостта Русокастро през тази година се планира да започнат на 1 юли. Задачата на археологическият екип е да допроучи северозападната крепостна стена на средновековния град, с прилежащите ѝ кули. Разкопките за поредна година са финансирани от Община Камено и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас. Поради огромното..

публикувано на 19.06.24 в 10:32

Бургаският музей плете венец от 77 билки и половина за Еньовден

Поредицата от интересни събития предстоят в бургаския Етнографски музей по случай Еньовден.  Началото на етно уикенда, ще бъде дадено още на 21 юни (петък), от 17:30 часа, с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.  Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“, ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“...

публикувано на 17.06.24 в 15:08

Бургаска ученичка ще започне курс по моден дизайн в Милано

Велизара Карайотова, която е възпитаник на Център за млади таланти в Бургас спечели първо място на състезанието “Ревю в кутия" - социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Наградата осигурява участие на бургаската ученичка в курс по моден дизайн в университет NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, Италия. Велизара от пет..

публикувано на 17.06.24 в 12:17