Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Мелихранова: Читателите предпочитат тази година български автори

| обновено на 29.12.22 в 15:38



Изключително голям интерес има през тази година към българската литература, както и към лириката. Това сподели пред БНР Бургас Таня Мелихранова, собственик на бургаската книжарница „Белканто“.

Има лек отлив на млади читатели, споделя тя:

„По принцип това е времето, в което много динамично се пазарува. Независимо къде, дали хранителни, промишлени стоки. Много хора посещават и книжарниците, защото всеки иска да зарадва любимия си човек или близките си хора с нещо много специално и различно.

Какви са заглавията, които се търсят най-много през тази година, кои са авторите им и изобщо четат ли хората?

Разбира се,че хората четат Който е чел, той продължава да чете. При младите читатели и клиенти има лек отлив, но така или иначе родителите, бабите и дядовците непременно по тези празници идват и търсят подходяща книга за своите деца и внуци.  Държат много да се поддържа тази грамотност и любов към книгата, която любов ги е съпътствала и през техния живот. По този начин искат да я предадат и на своите наследници.  Много е мила тази тенденция. При мен дойде един възрастен господин, който поиска да купи сборници по математика за своя внук, който е в 7 клас.

Търсенето от страна на читателите е в широк спектър. Детският фонд е целогодишен. Повече от месец имаме и книжките с коледни и новогодишни мотиви. С книжките за оцветяване, стикерите, пъзелите. 



Акцентът отива към българската литература, изключително приятно впечатление прави това.  По-малко се купува преводна литература.

Комплимент към книгите на Здравка Евтимова, последната ѝ книга се радва на невероятен успех - „Резерват за хора и вълци“. Към книгите на Георги Господинов продължава да има нестихващ интерес, към книгите на Бешлийска - „Глина“ и „Сърце“, на Мария Лалева „Пасиансът на архангелите“, на Ивелина Радионова, на Георги Бърдаров, както и книгите на Боян Боев, който още преди две-три години направи фурор с книгата „Сайбиевата невеста“ и сега „Последна молитва“, също и на Диана Саватева „Капка, изпреварила дъжда“. Книгата „Абсурдни времена“ на Маргарита Петкова и на Добромир Банев, лириката се усеща как се нрави все повече на много хора. 


Тази година по повод 15 години от смъртта на инж. Георги хаджи Петров и 110 години от рождението му - това е най-големият внук на Ганка Хаджипетрова, направихме премиера на неговия роман на живота му „Връщане във времето“. Отключени швейцарско-германски спомени. Един невероятен испорически роман. Той е бил свидетел на епохални събития, в периода 1932-1936 година, става дума и за невероятната швейцарска демокрация

А въпреки, че тази година имаше и Световното първенство по футбол, което вече приключи, книгите, посветени на футболните звезди не бяха сред най-търсените от читателите“, сподели още Таня Мелихранова. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

"Да пазим православната вяра, тя ни води към Бога", заяви новоизбраният българки патриарх Даниил. Митрополит Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът е същият, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е..

обновено на 30.06.24 в 16:39

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама души след скок от моста той даде съвети на почиващите как да плажуват безопасно: "Пет дни имаше..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00