Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Босилково – как се живее без автобус до големия град

Превозвачи: Линиите са губещи, не можем да ги поддържаме без държавни субсидии  

Снимката е илюстративна
Снимка: Фейсбук, община Сунгурларе

Малки населени места в Бургаски регион са без обществен транспорт до общинския и областния център. Местните разчитат на хора с лични автомобили, за да си купят лекарства или да свършат административна работа в големия град. Едно от откъснатите от света селища е сунгурларското  село Босилково. 

Там живеят 60 души, предимно възрастни хора. Селото се намира на 29 км от общинския център Сунгурларе, но от година автобус до там няма. Хората са без обществен транспорт и до съседния голям град Карнобат, както и до областния Бургас.

„До жп-линията до Ведрово, ако искаме до Бургас да отидем влакът е в 9 часа. Тръгваме пеш 3 км. Или хващаме кола. Но автобус абсолютно нямаме“

Кметският наместник Албена Момчева разказва и за още един проблем, който ги мъчи – липсата на личен лекар в селото. Купуването на лекарства обикновено е в обща поръчка:

„Някой като тръгне до Карнобат или до Бургас, така. Рецептурните книжки ги даваме в Прилеп, там има медицинска сестра, тя ни ги оправя. Един човек работи там. Кой както може се оправя"


В съседната община Карнобат няма селища без обществен транспорт, но в някои, автобуси идват рядко. От общината признават, че на последната обществена поръчка за избор на превозвач до слабо населените места се е явила само една фирма.

Ние имаме 30 населени места, но тези линии са изключително нерентабилни, защото освен шофьорът пътуват един или двама пътници. Аз разбирам и транспортните фирми, защото тия автобуси не горят вода, те трябва да покрият разходите, но не могат.  Транспортната ни услуга не е с най-добро качество. Все пак тия хора трябва да имат възможност поне веднъж да дойдат до града да си купят лекарства и онова, което го няма в селото“, казва кметът Георги Димитров. 

От транспортния бранш казват, че могат да поддържат губещи курсове в малките населени места, само при гарантирано субсидиране от държавата. Според Румен Христов от превозвача М-Бус за първи път от 10 години насам държавата е покрила 90% от загубите им по линии в слабо населени райони. Предишни години, по думите му, недофинансирането от страна на държавата е достигало до  50-60%.

„Ако общините тръгнат да обявяват поръчки за допълнителни линии, без да има гарантирано финансиране от държавата, то от превозвачите няма да има никакъв интерес, защото това автоматично би означавало, че ние ще увеличим загубите си. Надявам се държавата да е осъзнала вече ролята си да осигурява минимално транспортно обслужване на всички български граждани, където и да живеят те“, посочва Христов.  

А в село Босилково не знаят защо нямат автобус, знаят само, че трябва да се справят, със собствени усилия. 

Повече чуйте в звуковите файлове:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С проблем с една от машините започна изборния ден в Сливен

С проблем с една от машините започна изборния ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно. От полицията също докладваха за безпроблемен старт. Проблем се оказва ниската избирателна активност и нежеланието на хората да стигнат до избирателните урни.  В секциите в две училища – в 11–то и в 6-то гласуват жителите на квартал..

публикувано на 09.06.24 в 11:20

Без сигнали за нарушения протичат изборите в Ямболско

Спокойно протича изборният ден в Ямболска област, до момента няма постъпили сериозни сигнали за нарушения, както и сигнали за проблем с машините. За четирите мандата в района кандидатите за Народно събрание са 155, а до урните имат право да отидат: "По последни избирателни списъци 105 216, за Европейски парламент -103 990", уточни председателят на..

публикувано на 09.06.24 в 10:27

Забавянето в обработката на протоколите идва от неглижиране, смята член на СИК

Николай Янакиев е член на СИК за 4ти път. Въпреки че избора днес е по-сложен според мнозина, той не вижда особени проблеми които биха затруднили членовете на комисиите при броенето и отчитането на вота.  Според него проблемите с надрасканите протоколи и забавянето в отчитането на резултата идва от неглижиране. "Стоят и не водят записки, а..

публикувано на 09.06.24 в 10:15

Гласуването в две от секциите в Истанбул протича спокойно

Гласуването в двете секции в училище "Амбаарлъ"в квартал "Авджълар" в Истанбул протича изключително спокойно. Има възможност за гласуване с машина. За момента активността е слаба и има периоди, когато в секциите няма никакви избиратели. Ето какво казаха две от първите гласували: "Да стане всичко по-хубаво. Всичко е лесно казват хората, които вече са..

публикувано на 09.06.24 в 10:01

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори - 4,2%. Това показват данните на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на..

публикувано на 09.06.24 в 09:54

По решение на ЦИК: Ако машина пуска само една разписка при вот за двата избора, гласува се с хартиена бюлетина, за този за който няма бележка

В 63 секция  в ОУ „Любен Каравелов” се е появил проблем с машинното гласуване началото на изборния ден, сигнализира слушател на БНР - Бургас. Няколко човека са гласували и за двата вота, но машината е пуснала разписка само за избор на народни представители.  Проблемът вече е решен, съобщи председателят на РИК - Бургас Фани Семерджиева:  "Получихме..

публикувано на 09.06.24 в 09:44

35 секции в Бургас са пригодени за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

35 са секциите, които са пригодени за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Предвидени са катерачи, асансьор или подвижни платформи.  Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 г., Община Бургас осигурява транспорт на..

публикувано на 09.06.24 в 09:00