Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морето пише красиво" събира калиграфия и поезия в бургаската библиотека

5
Маргарита Дончева представя калиграфски интерпретации на стихове на бургаски поети

Калиграфски интерпретации на стихове от обичаните бургаски автори са събрани в изложбата „Морето пише красиво”. Изящните слова на класици като Христо Фотев, Петя Дубарова, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, оживяват редом до поезията на по-младото поколение-Диана Саватева, Динко Динков, Калина Тельянова и Яна Вълчева. Изложбата е реализирана с творческа стипендия от Национален фонд „Култура". Маргарита Дончева представя свои творби и калиграфски експерименти на ученици от творческото ателие „калИГРАфия”, което се провежда в регионалната библиотека.

Диана Саватева е сред поетите, чийто стихове оживяват чрез калиграфията

Маргарита Дончева, която е доктор по изкуствознание и преподавател по рекламна графика в НХГ „Димитър Добрович“, Сливен
разказва:

"Поезията винаги ме е вдъхновявала, а в един момент установих, че повечето му любими стихотворения, са на бургаски поети. Така се получи интересната идея да направим стихове по поети на Бургас. Курсистите се вдъхновиха. С техни и мои работи се случи тази изложба. Подборът е спонтанен. Надяваме се все повече стихове ще бъдат направени на калиграфията. Това е искрено изкуство, което влиза в дълбините на душата на всеки автор, който я прави. Същото е и с поезията. Всеки преценява по своето чувство за живота кой стих се докосва до неговата душа. Калиграфията е особен образ на изобразяване на текста, много въздействащ. Поезията с нейната вербалност и калиграфията с нейната визиулност създават един аудио-визуален образ."

Затова и редом до калиграфските изображения е поставен оригиналния авторов стих, пояснява Дончева.  

Идеята за курса по калиграфия е на кмета Димитър Николов, а от филиала на НХА в Бургас канят Маргарита Дончева като преподавател. 

Емоционална среща между Елеонора Василева и поетесата Калина Тельянова

11 са младите калиграфи, които избраха стих на бургаски поет, за да покажат уменията си в това древно изкуство в изложба в регионалната библиотека. Това са Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова. Първокурсничка във филиала на НХА в Бургас Елеонора Василева, която е изписала стих на Калина Тельянова, споделя:

"Калиграфията е начин да изразиш себе си, да надникнеш в подсъзнанието си. От Сливен съм, но съм наполовина бургазлийка, така че морето за мен също е важно чувство." 


Сред поетичните слова, интерпретирани в изложбата „Морето пише красиво“, са и стихове на Диана Саватева от последната й стихосбирка „Капка, изпреварила дъжд“:

"Това е философия, която аз следвам в последните години за едно търсено взаимодействие между отделните изкуства, което подкрепя и заслива значението на всяко едно от тях. Визуалната форма може да подчертае още по-силно съдържанието, до го освети отвътре. Заглавието на моята последна книга е написано на ръка, разделите също. Благодаря от сърце, че съм попаднала в тази селекция, защото тук думите имат друго въздействие и друг звънък рефлекс. Те не думи, просто останали на листа, а полетели през красотата на калиграфията."


Огромната заслуга на това хрумване е, че отваря врата за една друга аудитория-тук ще дойдат хора, които имат отношение към писаното слово, калиграфията, изобразителното изкуство, добавя заместник-кметът с ресор "култура". 

Изложбата „Морето пише красиво“ ще гостува до 23 януари в изложбената зала на Регионалната библиотека.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят културата на Тибет в Бургас

Събития, свързани с културата на Тибет, ще бъдат организирани в Бургас, съобщават от Общината. Те ще се проведат  от 6 -ти до 8 -ми юли.  В Бургас ще пристигне делегация от Фондацията за хималайска култура, която включва: Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията, трима монаси, близки до Далай Лама и десет автентични танцьори. Те ще представят..

публикувано на 27.06.24 в 16:36
Владо Михайлов отново ще се качи на сцената на JULY

Посрещаме Джулай в Бургас с P.I.F. и "Керана и космонавтите"

За 12-ти път Бургас ще посрещне изгрева на първото юлско слънце с музика. Шест групи ще се качат на сцената на Централния плаж до моста на Джулай. Хедлайнери в морския град ще са групите P.I.F. и "Керана и космонавтите", съобщи певицата Марияна Добрева, която е музикален организатор на събитието: "Музиката на Димо продължава с гост..

обновено на 27.06.24 в 14:06

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

публикувано на 27.06.24 в 12:21

Излезе от печат книга, посветена на източнотракийските бежанци в Бургаска област

Излезе от печат книгата „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на монографията е д-р Иванка Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което представлява докторската дисертация на автора, защитена през март..

публикувано на 27.06.24 в 11:16

"Бон-Бон Мюзик" представя в Царево "Вълшебната корона"

На 7 юли от 20:00 ч. морските обитатели на "Вълшебната корона" пристигат директно на брега на морето, на Морската сцена в Царево.  „Бон-Бон Мюзик“ отново ще се гмурне в дълбоките води и ще представи на публиката нов, оригинален спектакъл създаден от български автори, който се изпълнява само от деца. Герои в мюзикъла са морски цар и дъщеря му,..

публикувано на 27.06.24 в 09:23

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47