Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бургас страшно ми е повлиял"

Пътят на проф. Георги Каприев "От Пиргос до Константинопол"


Книгата"От Пиргос до Константинопол" беше представена в Бургас. В девет разговора между проф. Георги Каприев и Митко Новков се проследява пътят на известния философ от детските и младежките му години в родния град до някогашната столица на византийската империя.Идеята за създаването на книгата се ражда след една футболна среща, в която участват и двамата. Поводът е 60-тата годишнина на професора, тя обаче съвпада с ковид пандемията и други занимания, които бавят изданието, разказаха проф. Каприев и Митко Новков пред БНР Бургас. Професорът уточни, че още в началото уговорката е била книгата да излезе  точно в този формат, под формата на интервюта. Самият Каприев е работил върху два мемоара на Иван Ненов и Татяна Лолова:
"Желязна клетва съм дал, че няма да напиша мемоари. Така че , ако не беше той да избере тази форма, аз никога нямаше да седна да ги пиша".
Преди 40 години съм напуснал Бургас, връщам се рядко, като започнах да работя, не, че не го знаех, но като го изговориш, като го видиш написано, си даваш сметка, че Бургас страшно ми е повлиял. Страшно, страшно! Аз тук съм се формирал такъв, какъвто съм за добро или за лошо."
Повлияли са ми много хора, освен кръгът на семейството, съучениците, приятелите ми, имах сериозни общувания с поети. При Николай Искъров съм се учил, Христо Фотев  се оказа много решаващ в моя живот със съвет, който ми даде, Илия Буржев също."
Занимавал съм се с театър като момче, каза още професорът, исках да ставам актьор:
Със Симеон Димитров съм работил най-много, но са ми влияели и Красимир Спасов, Богдан Глишев, Митьо Еленов, Тошко Щонов ,Тодор Тодоров и Любо Младенов, Георги Попов, Колчакова, мога да изреждам много.
Георги Баев беше съученик на баща ми, Стоян Цанев ни беше съвет, уточни още Каприев:
Влияел ми е артистичният Бургас! Аз винаги твърдя и тогава, и сега, той е малцинство, за съжаление, в този град! Много мощно и креативно ядро имаше по мое време-70 години, началото на 80-те.
Едно кълбо, много талантливо, много енергийно, което се съпротивляваше на бургаската простакерия! Успешно се съпротивляваше и това много ни харесваше!
В книгата са включени над 120 снимки, правени през различни периоди. Корицата е кадър, правен през 1973 от Георги Каприев. На него е сестра му, за снимката професорът получава национална награда през 1975 г. С парите от нея и добавка от баща му, той си купува фото лаборатория.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът „Джазче“ ще се проведе в Лозенец

Фестивалът „Джазче“ в Лозенец ще се проведе на 21 и 22 юни, съобщават от Община Царево.  Програмата в първата вечер започва на основната сцена до Морския Парк с концерт на група Акага и джаз сет на DJ NAMURO.  Втората вечер продължава с концерт на Деси Андонова. Непосредствено след фестивала започва още една арт инициатива на кметството и..

публикувано на 07.06.24 в 15:10

Новоизгряващи групи можем да чуем на "Отворен фестивал Бургас" в НХК

„Отворен фестивал Бургас“ ще се проведе на 8 юни (събота) в двора на Културен дом НХК от 18:00 часа. Тазгодишното издание на "Отворен фестивал Бургас$ също е насочено към любителите на музикалното и визуално изкуство.  На входа посетителите ще открият фотоизложба и базар за приложни изкуства от бургаски артисти, давайки възможност за среща с някои от..

публикувано на 07.06.24 в 12:40

Бургаският куклен театър с 4 представления на седмица на Флората през това лято

Бургаският куклен театър се мести от следващата седмица в експоцентър „Флора“. Тази събота и неделя, на 8 и 9 юни програма „Уикенди“ ще продължи на сцената на Куклен театър – Бургас от 11 ч. с представлението „ Искам да стана голям“. След тези дати програмата ще продължи през есента. В лятна ваканция излизат и програмите „Сряда вечер“ и..

обновено на 07.06.24 в 11:32

Мария Сапунджиева и Владимир Зомбори играят в Бургас „Премахни от приятели“

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ ще бъде представена от 19.00 часа, в Културен дом НХК. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев. „Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест Енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед..

публикувано на 07.06.24 в 10:32

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. Днес от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас  Зрителите ще се..

обновено на 07.06.24 в 10:11

Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в град Бургас, за да представи премиера на най-мащабния си революционен концерт. Бургас отново е част от националното турне на ансамбъла и през 2024 година. Днес от 20.00 часа, на сцената на летния театър, ще се изпълни най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство. След..

публикувано на 07.06.24 в 09:37

Танцовият фестивал „Велека фест“ днес и утре на "Охлюва"

Международният музикално танцов фестивал „Велека фест“ ще проведе своето пето издание в Бургас . Над 150 деца на възраст от 4 до 15 години ще покажат своите таланти днес и утре от 18.00 часа на сцена „Охлюва”.  В продължение на два дни на откритата сцена около 10 групи, с над 200 деца ще представят своите умения и талант. Детският интерфорум е..

публикувано на 07.06.24 в 09:20