Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСУ надгражда изследвания с нов проект


Заключителната среща по проект ИРИСИ, се проведе в Бургаския свободен университет, работил със свои партньори в последните 4 години и половина.. Проектът „Регионално индексиране на иновационната активност в отраслите на икономиката - сценарии пред идентифицираните в ИСИС  четири приоритетни тематични области на интелигентната специализация и мястото на кръговата икономика (ИРИСИ)“ се финансира чрез Фонд „Научни изследвания“. Университетът представи и новия проект, надграждащ направените до момента изследвания.  Очаква се да стартира и нова общинска програма  „Наука“, която да подпомага младите учени от бургаските университети. 

Реализираният проект ИРИСИ е в партньорство на Бургаския свободен университет, Института по механика към БАН и катедрата по Индустриален бизнес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Този проект ни помогна да направим сравнение между два региона, каза ректорът на БСУ проф. Милен Балтов:

„Югоизточният регион, който е с областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора и Югозападния регион, а резултатите се получават най-вече като концентрация на население, индустрия и държавна администрация в град София.

Изследването показа първоначално през 2019 година, че иновационната активност е значително по-висока в Югозападна България.

Направихме едно допълнително изследване 3 години по-късно, резултатите излязоха преди 10 дни. Оказа се, че в Югоизточния регион иновационната активност се е подобрила, независимо, че това беше период и на Ковид, който изследвахме. Нараснал е интересът към елементи, аспекти на кръговата икономика, а отговорът на фирмите не е, че са част от кръговата икономика, а че се стараят да купуват оборудване, което да може да се ремонтира“, посочва проф.Балтов.

Работата по този проект е във взаимодействието и с местната власт, като политиката на общината е такава, че предстои и нова общинска програма „Наука“, посочи председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова:

„Участват и млади учени, повишили своята квалификация и по някакъв начин са приобщени към този тип изследвания. 
Новата програма, която искаме да развием и чийто правила за работа са публикувани за обсъждане, ще бъдат разгледани пред февруарската Общинска сесия. Тези средства, които искаме да заложим и за младите учени, защото те са също голяма част от нас. Искаме да учредим и награда „Млад учен“ както имаме и „Студент на годината“, каза още проф.Турманова.

Какви са част от резултатите в съвместната работа обясни проф. Николай Щерев, ръководител на катедра „Индустриален бизнес“ в УНСС

„Изготвихме препоръки как стратегията за интелигентна специализация да се приложи на практика. Как да се подобри съобразно съвременните изисквания, правилата и политиката. Предложихме и конкретен политически механизъм това да се случва, чрез насърчаване на т.нар. академично предприемачество от студентската скамейка през университетите до бизнеса. Работихме и по механизми как това да се случва.“


Новият спечелен проект от БСУ ще надгради направените изследвания до момента. Той е „Нагласи на българските предприемачи и мениджъри към продължаващото професионално образование и обучение на човешкия ресурс в организацията“.  Негов ръководител е проф. Мария Нейчева, декан на Центъра по икономически и управленски науки:


„Стопанските организации са основен източник на финансирането на продължаващото професионално обучение, но все още инвестициите са предимно от частния сектор. Само 27,5% от хората са подпомагани от работодателите си за участие в продължаващото обучение. Нарастващата роля на фирмите в тази сфера е сред целите на стратегията за образование и обучение 2020. Страните от ЕС са насърчавани сами да изберат най-подходящият микс от инструменти за насърчаване на фирмите.

Ще се изготви и анализ на резултатите след инвестициите на фирмите за продължаващото професионално образование. Това обаче трябва да е обвързано и с конкретна държавна политика, която да мотивира фирмите да правят такива инвестиции“, посочи още проф. Нейчева.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийският университет представя в Царево специалностите си

С празничен концерт в Царево Тракийски университет – Стара Загора стартира кампания за представяне на специалностите си и възможностите за изнесено обучение в черноморския град. На 14 юни (петък) от 18:30 ч. на площада пред Община Царево ще бъде даден официален старт на кампанията. Това ще стане с концерт на странджанската фолклорна изпълнителка..

публикувано на 12.06.24 в 12:11

Бургаските зрелостници изкараха 4,14 на матурата по български

Добър 4,14 е средният успех на зрелостниците от област Бургас на държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщи Регионалното управление на образованието.  Той се равнява на 56,31 точки от общо 100 от теста и е по-висок с 0,37 от миналогодишния – добър 3,77. 14 ученици са с две отлични оценки на двете задължителни матури. 7 от тях..

публикувано на 12.06.24 в 07:36

МОН публикува теста от изпита за НВО за десетокласниците и отговорите към него

Теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата" писаха десетокласниците, които днес се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Над 3 600 бургаски десетокласници на изпит по български в деня след вота

3 641 бургаски десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература в деня след изборите, 10 юни - съобщи Регионалното управление на образованието в града пред БНР - Бургас. За да може класните стаи да бъдат подготвени и отворени за учениците след неделния вот, Министерството на образованието и науката промени началния..

обновено на 10.06.24 в 09:52

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.  Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка..

публикувано на 07.06.24 в 13:41

11 отбори ще участват в Световното първенство за водородни автомобили в Бургас

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили.  Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“. Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на..

обновено на 07.06.24 в 12:05
Зрелостници излизат от втората си задължителна матура.

МОН публикува резултатите от изпитите след 4. клас и матурите

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от националното външно оценяване на четвъртокласниците и от държавните зрелостни изпити. Всеки може да провери оценките при вписване на входящия номер и идентификационен код ТУК . Близо 47 000 ученици се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 06.06.24 в 16:09