Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Димитров: Политическата криза връзва ръцете на общините

Снимка: фб личен архив


"Трудно е да споделя, че сме направили нещо оптимистично. Турбулентен период с много предизвикателства. Тъкмо се зарадвахме, че сме прескочили ада на пандемията и започнахме да се борим с последствията от Covid-19, но политическата криза оказа изключително влияние върху ежедневната ни работа". 

Това каза пред БНР Георги Димитров, кмет на Карнобат и член на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), във връзка с 36-ото заседание на Общото събрание на Сдружението в София. 

И допълни, че общините се борят и със срокове, и с необичайната обстановка: 

"Проблемът е, че няма Народно събрание, няма утвърден бюджет, акумулираме пари, които не можем да харчим. Харчим само за преходните обекти, разходите ни са изключително големи. Трябва да харчим 1/12 от това, което сме разходвали през миналата година, а това ни връзва ръцете". 

В предаването "Нещо повече" Димитров допълни, че по време на заседанието е поставен въпрос за енергоносителите, тъй като общините плащат като търговските дружества, които произвеждат: 

"Общините произвеждаме услуги, това са разходи. Няма как да захранваме детските градини с газ. 260% е увеличението на природния газ в сравнение с 2021 година. Получаваме компенсации за ел. енергия като предприятия, които произвеждат. Ние живеем само от субсидии, данъци и такси. За да може да се оправи това, трябва да има парламент". 

По думите му повишаването на данъците е по-скоро изключение за 265-те общини, като в не повече от 20% от общините са повишени някои от данъците или таксите. 

"Вършим текущи неща. Реална капиталова програма в условията на липсата на бюджет не можем да изпълняваме". 

Интервюто на Георги Марков с Георги Димитров в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ден до пладне" на 15 юни:

Темите днес в предаването, което за последен път до есента ще бъде в 3-часова версия от 9 до 12 часа: - кои са победителите във вота 2 в 1, ще има ли парламент или ще има ли нови избори през есента; - в Бургас бяха отличени 20 изявени кръводарители; - по-високи добиви и по-качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско; - трябва ли да..

публикувано на 15.06.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Академия за родители ще има тази събота в Бургас

Лекции и занимания по теми за бременността и родителството ще се състоят тази събота, 15 юни, в Бургас. Събитието ще се проведе в Експоцентър Флора. 20 специалисти ще разясняват проблемите, които могат да възникнат при ранното детско развитие, кърменето, раждането и други. Над 15 лекции и занимания са част от активностите, които..

обновено на 15.06.24 в 08:19
снимката е илюстративна

Търсят строителен надзор за укрепването на две свлачища в област Бургас

Обществена поръчка е отворена за избор на изпълнител на строителния надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. В област Бургас са включени два обекта. Сред тях са укрепване на АМ „Тракия“ в участъка от 342-и до 348-и км, както и за укрепване на свлачището на пътя Слънчев бряг – Бургас в отсечката между 225-и и 226-и км...

публикувано на 14.06.24 в 18:29

Пълен одит на Агенцията за борба с градушките, разпореди министър Тахов

Пълен одит и проверка на Изпълнителната агенция за борба с градушките е разпоредил министъра на земеделието Георги Тахов. Проверката е разпоредена на база медийни публикации и информация в публичното пространство за ефективността на структурата при работата ѝ. Министър Тахов заедно с министъра на транспорта Георги Гвоздейков участваха в свикания от..

публикувано на 14.06.24 в 18:18

Градушка падна над Средец /ОБНОВЕНА/

Градушка падна над град Средец и селата Момина църква и Факия.  Бурята, която се е разразила, е била кратка, но много интензивна, информират местни жители. От общината към момента не съобщават за нанесени щети по реколтата в дворовете или по селскостопанските посеви. Няма засегнати автомобили и къщи. О тпушва се запушена от водите канализационна..

обновено на 14.06.24 в 15:58
самодейци от Народно читалище ПРОБУДА-1925г. с.Пирне

С традиционен ритуал и хоро откриха жътвата в Бургаско (СНИМКИ)

По –високи добиви и по качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско. С хоро и ритуал по зажънване край айтоското село Пирне официално днес поставиха началото на жътвената кампания. В празничната церемония се включиха самодейците от Народно читалище "Пробуда -1925г."  Тази година жътвата в региона започва по – рано..

публикувано на 14.06.24 в 13:38
снимката е илюстративна

Министрите на земеделието и транспорта участват в кризисен щаб в Нова Загора

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева. Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която според специалистите е нетипична за България и е..

публикувано на 14.06.24 в 13:03