Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честа профилактика, за да се открие навреме „мързеливото око“

| обновено на 22.02.23 в 15:46

„Мързеливото око“ при децата често може да бъде пропуснато от родителите и затова са нужни профилактични прегледи. Ако бъде установено навреме, състоянието може да бъде овлядано.

Заболяването представлява намалено зрение на едното или двете очи, без видим и доказуем проблем, посочи в предаването на БНР-Бургас „Без направление“ офталмологът от Медицинския център „Оксиком“ Малина Топчийска:

„Детското зрение се развива до 8-9 годишна възраст. Да кажем – до 10 можем да успеем да променим нещо. Затова, когато има някаква обструкция, някаква пречка да се развие това детско зрение, мозъкът решава да изключи от работата, така да се каже, окото, което е с по-ниска функция, с по-ниско зрение. И, когато това се случи в тази ранна детска възраст, зрението не се развива напълно, не се развива на 100% и след тази възраст, каквото и да се опитваме да направим ние като лекари, не можем да го възстановим“, добави тя.

До т. нар. „мързеливо око“ могат да доведат редица заболявания, като кривогледството, например. Това, обаче, е много малък процент от причините, поясни д-р Топчийска:

„По-голямата част от тях, каквито са например рефрактивните грешки – необходимост от очила. Примерно - вродените катаракти, също може да доведе вроденото перде до „мързеливо око“. Тези неща не се забелязват от родителите. И децата също не се оплакват. За тях това намалено зрение е нормалното зрение. Те не знаят какво е да виждаш ясно и добре. И затова профилактиката е изключително важна“, коментира офталмологът.

Първият очен преглед на детето трябва да се случи на първата годинка, вторият – на третата, след това на шест и ежегодно в училищна възраст, добави д-р Топчийска.

Цялото интервю с нея можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

УНГ специалисти: Слуховият скрининг на новородените трябва да е задължителен

Едно от всеки хиляда деца се ражда глухо, а три на всеки хиляда новородени имат нарушения на слуха в различна степен. Това означава, че от общо 51 197 бебета, родени в България през изминалата 2023 г., между 50 и 60 имат или пълна, или частична загуба на слуха. За съжаление, това не се открива веднага, а би следвало, казва доц. д-р Даниел Петков,..

публикувано на 04.07.24 в 11:17

Фармацевти и собственици на аптеки протестираха и в Ямбол

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса в знак на протест срещу предложеното изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Между 14 и 16 часа в града останаха отворени само аптеките на големите вериги, пред всички..

публикувано на 03.07.24 в 15:54

Протест на фармацевти в Бургас

Само две аптеки по централните улици“ Александровска“и „Богориди“ в Бургас не работиха днес и протестираха от 9 до 10 часа. Това са малки, частни обекти. Репортерска проверка показа, че аптеките на големите вериги в същия район не затвориха и обслужваха клиенти. Пред аптека зад БСУ с надписи "Протест" служители посрещаха клиентите си...

публикувано на 03.07.24 в 13:01

Аптеките в Ямбол няма да обслужват пациенти между 14 и 16 часа днес

Собственици на аптеки и фармацевти в Ямбол в продължение на два часа  няма да обслужват пациенти в знак на протест срещу готвеното изменение на Наредба 4 на здравното министерство за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти. Очаква се между 14 и 16 часа всички аптеки в Ямбол да затворят, съобщи Констонтин Попов от..

публикувано на 03.07.24 в 10:41

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда в държавната болница

Акция „Кръводари и приятел покани“ се провежда днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас.  Всеки, който иска да направи този хуманен акт, може да се обади на свой приятел и да дойдат заедно, за да може бройката да се увеличи, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. Той е инициаторът на..

публикувано на 03.07.24 в 10:25

Аптеки в Бургаска област затварят протестно за един час днес

Голяма част от аптеките в Бургаска област ще затворят между 9 и 10 часа днес . Решението е на Регионалната фармацевтична колегия.  През това време няма да се обслужват клиенти в знак на протест срещу готвените промени в Наредба №4. Те предвиждат електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в различни аптеки...

обновено на 03.07.24 в 08:26

Протест на фармацевти от Ямболска област

Собственици на аптеки и фармацевти от Ямболска област ще преустановят работа за два часа в сряда в знак на протест срещу изменението на Наредба 4. Аптеките ще спрат да обслужват клиенти между 14 и 16 часа, уточни Константин Попов от Регионалната фармацевтична колегия: „30 аптеки ще бъдат затворени, тоест около 100 процента.“ Според..

публикувано на 01.07.24 в 14:09