Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преработват схемата за разширение на Синята зона в "Братя Миладинови"

жк.„Братя Миладинови“ - Бургас
Снимка: Десислава Златева


Схемата за разширението на Синята зона в бургаския комплекс „Братя Миладинови“ ще бъде преработена. Това става след като Общинският съвет на заседанието в края на януари гласува по-големия обхват, а веднага след това постъпиха жалби от граждани, констатирали нередности в решението на съветници. В комисията по „Транспорт и безопасност на движението“ днес имаше и дебати. 

В последния ден на януари Общинският съвет в Бургас даде зелена светлина на Синята зона в к-с „Братя Миладинови“ с поредното ѝ разширение. Последваха възражения от живущи в района.
Евелина Михалева, председател на ресорната комисия и Пламен Димитров от общинско предприятие „Транспорт“:

„Жалбата е от живущите в блокове с номера 133, 134 и 118. Тя е относно възражение срещу проект към докладна записка за разширение обхвата на Синята зона в частта „Паркинг11“ и „Подзона 27“. Ще ги изпратим на ОП“Трандспорт“. Г-н Димитров, споделете с колегите какво коментирахме по-рано и какво ще бъде направено.


В жалбата се казва, че живущите не са съгласни с плана на паркоместата, така както ги е направил пътният инженер. Съществуващото положение на паркинга е перпендикулярно, а по план трябва да е успоредно. Това ще намали доста паркоместата. Имат и несъгласие с пътната настилка и състоянието на паркинга. Там задържаме всичко и не сме обособили нищо като зона. Коментираме го с отдел „Строителство“ да намерим някакви възможности да сменим пътната настилка, едва тогава можем да преминем към платеното паркиране.

По отношение на жалбата от 118 блок  в к-с „Братя Миладинови“ там хората са посочили, че има два гаража и един трафопост.  По схеми има паркоместа, авно е станало някакво недоразумение. Ще спазим закона и там няма как да има места за паркиране пред гаражите.  Ще преработим схемата за този паркинг специално. Също и около трафопоста е забранено паркирането, затова ще се съобразим с тези изисквания, които са с цел безопасност и обслужване на този трафопост няма да има паркоместа там и ще сложим забранителна пътна маркировка. 

На място е бил и Манол Тодоров, зам.-председател на комисията:

„Тази схема предизвика голямо недоволство и отидох на място. Ще трябва да се опитаме да я преработим. Освен това предварително подадената схема вече е ясно, че поне 6 места ще отпаднат. Улицата е много тясна, местата ще бъдат по-малко, което пак ще предизвика недоволство, защото ще бъде трудно да се паркира.“

С жалбите е запознат и Живко Господинов
:

„Не е подобаващо на такава лоша инфраструктура да се въвежда Синя зона.  Трябва да преразгледаме желанието на част от хората в района. Преди да се направи Синя зона добре би било и да има обществено обсъждане. Оказва се, че една малка част от живущи в комплекса са подали искане, а да се види колко хора искат и колко - не. А ако има обществено обсъждане ще избегнем подобни несъответствия и в бъдеще. В долната страна на Военна болница няма обособени тротоари. Там явно тепърва трябва да се направи инфраструктура със съответен проект. Едва тогава да се мисли за въвеждане на зони за паркиране.“

Възраженията на гражданите ще бъдат препратени за становище към общинско предприятие Транспорт, както и да бъде изготвен проект. А това проектиране ще бъде възложено тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Работодатели и синдикати в спор за минималната работна заплата

Минималната работна заплата да стане 1077 лева от 1-ви януари 2025-та година. Спрямо определения за тази година размер от 933 лева ще бъде реализиран ръст от 15,4% или 144 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата..

обновено на 01.10.24 в 12:32

Сливенският митрополит Арсений освети нов храм в ямболското село Завой

В ямболското село Завой днес, на големия православен празник “Покров на Пресвета Богородица“, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения с дарения храм, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“  "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не могат да..

публикувано на 01.10.24 в 12:00

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:52

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия в Самоков по..

публикувано на 01.10.24 в 08:29

В 11 часа тестват сирените при бедствия

В 11 часа днес ще бъде извършено тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност.  Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената система, повишаване уменията за задействане на..

публикувано на 01.10.24 в 08:18

Благотворителен турнир събра над 2 хиляди лв. за паметник на Васил Левски

Благотворителният футболен турнир, организиран от фондация „Гордите българи“ събра 2245лв. Средствата са за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Спортното събитие се проведе в събота, 28-ми септември на игрищата на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1. Близо 500 хил. лева са нужни за изграждането на голям паметник на..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка

Председателят на Общинския съвет в Руен подаде оставка днес по време на заседанието на съвета.  Мотивът на Исмаил Осман е включването му в предизборната кампания.  Заседанието продължи с гласуването на нов председател и избра Нуртен Османова. Вторият кандидат - Димо Ангелов, оттегли кандидатурата си.

публикувано на 30.09.24 в 15:47