Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от РИОСВ-Бургас изчистиха "Ченгене скеле" (СНИМКИ И ВИДЕО)

7
Снимка: Християна Йорданова

Доброволци от РИОСВ – Бургас почистиха днес местността "Ченгене скеле". В рамките на инициативата "Да сложим точка на замърсяването" на Министерството на околната среда и водите, всички екоинспекции в страната се включват, за да допринесат за опазването на природата. 

Макар и не толкова благоприятен, в днешния ден служители от РИОСВ - Бургас сложиха ръкавици и взеха чували, за да почистят защитената местност. Сред отпадъците те откриха тръби, битови отпадъци и матраци. 


Павел Маринов, директор на РИОСВ - Бургас, също участва в инициативата. Той коментира:

"Осигуряваме ръкавици и чували. Това е защитена местност, която трябва да се опази. Събрахме близо 15 чувала отпадъци за първите 30 минути, в които сме тук. Вероятно ще повторим тази акция, дори и ще я потретим."


Защитената местност е дом на 180 вида редки птици. Поради това е мястото, избрано от РИОСВ Бургас за днешната инициатива, която е част от национална кампания на екоминистерството. Доброволците днес се събраха на моста на спирка Граничар, от където тръгнаха в различни посоки, за да покрият по-голям терен.

Почистването премина през трудности, заради влажното време. Сред събраните от доброволците отпадъци имаше дори матраци, които бяха изхвърлени насред гористата местност. 


"Мотивация за мен да дойда тук, е любовта ми към природата и добрия пример, който трябва да се дава" , каза Мария Андреева, експерт в екоинспекцията. Сходни бяха доводите и на останалите доброволци:

"Трябва да даваме пример на хората, че не правилно това изхвърляне."

"Участвала съм и в други инициативи и ще участвам и за в бъдеще."

"За да ни е чисто и приветливо за гледане, е добре да не си изхвърляме отпадъците на нерегламентираните места."

154 чувала с битови отпадъци от дрехи, опаковки, памперси, прибори за хранене, шамандура и матраци се събраха в акцията, потвърдиха от екоинспекцията.


Още можете да чуете в звуковия файл:


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен дари 160 хил лв за ремонт на НЧ "Зора-1860"

Първото читалище в Сливен „Зора-1860“ ще получи дарение от 160 хиляди лева от община Сливен за ремонт на театралната зала. Днес местния парламент даде съгласие дарението да бъде извършено.  От близо 40 години ремонт на залата на най-старата културна институция в града не е правен, а седалките не са подменяни от близо 60 години, стана ясно по време..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Снимката е илюстративна.

Над 2 300 000 лева са задълженията към ВиК - Ямбол

Над 2 300 000 лева са задълженията към държавното дружество ВиК в Ямбол. Периодично се правят акции за принудително спиране на водата към некоректни абонати с неплатени високи сметки за използвана питейна вода. Над 2 млн. лева са задълженията на битовите абонати, уточни управителят на ВиК –Ямбол Христина Микуцева и добави, че от началото на годината до..

публикувано на 27.06.24 в 16:51

Ясни са одобрените за предоставяне на еко уреди по програма LIFE

Готово е класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, информират от Община Бургас. Проектът се провежда в рамките на четвъртия прием на документи по програма LIFE.  Приемът на заявления за участие в основната фаза на Интегрирания проект продължи от..

публикувано на 27.06.24 в 14:49
Петър Русев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

Какво се случва при скок от моста в морето: шок, гръбначна травма и кома

Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома: това може да се случи с организма на човек, който се хвърля отвисоко в морето, каза старши спасителят на бургаския Северен плаж Петър Русев в интервю за БНР Бургас, след като вчера при скок от моста загина млад мъж . Това беше вторият такъв случай само в рамките на седмицата. „При скок в първия..

публикувано на 27.06.24 в 13:40

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК. Взети под внимание са и постъпилите в министерството писмени искания от браншови организации и..

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности се извършват от 08:30 до 10:30часа. В с.Равнец също има авария, която ще се отстранява със..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се..

публикувано на 27.06.24 в 08:50