Великден е най-светлият ден за християните. С годините са изграждани традиции, които се предават от поколение на поколение.
„Едно време всичко беше по-скромно, по-обикновено, но все пак си изкарвахме чудесно“, коментира Мария Атанасова от Айтос. Тя разказва за обичаите, които са спазвали и за традициите, към които са се придържали:
„Задължително се колеше агне. Ние колехме даже две. То се пълни с плънка, слага се в пещта и се оставя цяла вечер да се пече на бавен огън. Имахме голяма зидана пещ в двора. След като се сложи вътре агнето, капака се замазваше с кал. На сутринта месото е готово и вкусът беше невероятен.“
Пенка Караганчева от Айтос, пък, разказва за Великден от нейните детски години, когато подготовката за празника е започвала седмици преди най-светлия ден за православните християни:
„Жените измазваха всички стаи, белосваха се, изпираше се, проветряваше се. Сайвантът отвън също се измазва с глина. Къщата светваше. Събираха се яйцата и се боядисваха в четвъртък. Козунаците и яйцата винаги са били в голямо количество, за да се раздадат на хората в селото, на приятели и роднини.“
Мария Атанасова споделя и рецепта за класически великденски козунак, който и тя самата до ден днешен приготвя:
„1 кг брашно, пресято 2-3 пъти, около 8 яйца, 300 гр прясно мляко, 300 гр мазнина, като може да се ползва и разтопена мас, 250 гр захар, прясна мая, колкото парче локум, настъргана кора на два лимона и три ванилии. Това са съставките на един много вкусен традиционен козунак. По подобен начин го приготвяше и моят баща. Научила съм се от него.“
Повече можете да чуете в звуковия файл:

Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..
Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал на хляба „Българщина“. Освен учениците на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в кулинарното изложение участие ще вземат и членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим..
Фотоизложбата „Айтос в обектива на миналото“ ще бъде открита в навечерието на празника на града – Димитровден. На 8 пана са представени снимки и картички, които показват облика на Айтос от края на XIX и през XX век. Колекцията е събирана в продължение на 7 години. Нейни създатели са Ангел Тодоров и Богдана Железова. „Идеята е на..
Ученици от ОУ „Климент Охридски“ в Бургас завършиха днес своите морски картички. Те, заедно с посланията за едно по-чисто море, ще бъдат изпратени на деца от Русе за Международния ден на Черно море - 31 октомври. Инициативата "Морето и децата" се провежда за девета поредна година от НЧ "Изгрев 1909" в Бургас разказа неговият секретар Кристина..
В навечерието и навръх празника на Сливен – Димитровден, жителите и гостите на града ще могат да се повозят на ретро автобус от модела „Икарус“. Инициативата е на Сдружение „Исторически градски превози“ с подкрепата на Община Сливен. Освен носталгично преживяване, инициативата има и благотворителна цел. Идеята е да се предложи едно по-различно..
Останки от параход са открили преди две години край Созопол учените от Центъра за подводна археология. По първоначални данни плавателния съд има вероятност да е потънал преди близо два века. Той в момента е на дълбочина от 8 метра, пред плаж Харманите, обясни д-р Найден Прахов, директор на института. Корабът е много засегнат от бурното море, но..
В Ахелой завърши поредният тренировъчен лагер на всички участници в предстоящата 34-та Българска антарктическа експедиция. Тя ще потегли на 7 ноември от Варна. Ще се изпълняват 20 научни проекта, от които 6 са ръководени от екипи на чуждестранни партньори. Командирът на базата „Св. Климент Охридски“ Камен Недков представи задачите, които..
Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал..
Фотоизложбата „Айтос в обектива на миналото“ ще бъде открита в навечерието на празника на града – Димитровден. На 8 пана са представени..
Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал..